Ste že slišali za daljinske poti v Sloveniji?

Foto: Profimedia Tolminska korita Foto: Profimedia Tolmin
Spoznajte daljinske poti, za nekatere bi potrebovali res dolg dopust ... Eno so označili za največje pohodniško odkritje v Evropi!
Oglej si celoten članek

"Ljubitelji dolgih pohodov boste v Sloveniji našli tematsko zanimive in raznovrstne poti, ki povezujejo gorske vrhove in doline z obalnimi kraji. Alpe Adria Trail skozi dolino povezuje Grossglockner z morjem. Pot miru sledi linijam bojišč prve svetovne vojne, Evropska pešpot E7 prekriža dolino Soče povprek, od Nadiže do Baške grape," naštevajo na Slovenski turistični organizaciji (STO)

Majhna višinska razlika in dobra hrana

"Avstrija, Slovenija in Italija, tri dežele, tri kulture, tri različne pokrajine, vse pa združuje pot Alpe Adria Trail, za katero so značilne etape z majhno višinsko razliko," opisujejo na STO. Po njihovi oceni bodo na tej poti uživali prav ljubitelji narave in slastne kulinarike. 

Za pot boste rabili sedem dni, ocenjena je kot lahka do srednje težka pot, ki je dolga 147 kilometrov. Če boste začeli čisto na začetku, se morate podati na avtrijsko Korošoko, pot se začne ob vznožju najvišje avstrijske gore Velikega Karla. Med potjo se boste podali tudi čez prelaz Vršič, sprehajali se boste tudi ob reki Foto: Profimedia Kobarid Soči, obiskali Kobarid, Tolmin, prehodili lep del poti po italijanski pokrajini Furlaniji Julijski krajini, se podali v Brda, na Kras, konča se pri Miljah v Trstu. 

Pot Alpe Adria je označena tako, da jo je mogoče prehoditi v obe smeri. Logotip poti Alpe Adria je praviloma kot dodatna tablica nameščen na stojalo obstoječe markacije pohodniške poti, včasih je logotip poti Alpe Adria na obstoječe table nameščen tudi v obliki nalepke. Ob poti vas bodo spremljale tudi markacije z logotipom, ki so na rob poti nanesene s sprejem. Pred odhodom si lahko namestite aplikacijo Alpe Adria Trail, naročite lahko tudi brezplačne brošure ter si na spletni strani ogledate ter rezervirate prenočišča. Vse je na razpolago TUKAJ

Osem držav, 5.000 kilometrov

Od leta 2002 poteka trasa Vie Alpine od Trsta (Italija) do Monaka, od Jadranskega do Sredozemskega morja, in s svojimi 5.000 kilometri pohodniških pešpoti, razdeljenih v pet odsekov, prečka osem evropskih držav: Slovenijo, Italijo, Avstrijo, Nemčijo, Lihtenštajn, Švico, Francijo in Kneževino Monako. Pot Via Alpina vključuje vse težavnostne stopnje, skozi Slovenijo potekata dve poti od skupno petih. Svoj vodnik lahko sestavite TUKAJ

Popotnik Neokrnjen, tih in prazen hrvaški otok

Po območju nekdanjih bitk

Pot miru je zgodovinska pot ob reki Soči, ki vam bo razkrila območja, na katerih so bila med prvo svetovno vojno prizorišča številnih bitk. "Ostanki soške fronte, tudi strelski jarki in bunkerji, so danes povezani v Poti miru, ki poteka vse od Alp do Jadrana. Zaradi svojega poslanstva in poklona miru je pot uvrščena tudi na poskusni seznam UNESCO dediščine," pravijo na STO. 

Foto: Profimedia Solkan, Soča

"Največje pohodniško odkritje v Evropi"

"Odkrijte prvih sedem etap poti Via Dinarica in spoznajte, zakaj je ta pot največje pohodniško odkritje v Evropi. Dinarsko gorovje se razteza od Slovenije na severozahodu do Kosova in Srbije na jugu. Via Dinarica je speljana po razmeroma neodkritih gorskih poteh Zahodnega Balkana in velja za najbolj obetavno novo pohodniško destinacijo v Evropi," opisujejo na strani RRZ Zeleni Kras. 

Pot lahko spoznate na njenem začetku, v Sloveniji: "Sedemdnevna pohodniška tura po slovenskem dinarskem krasu do Hrvaške navduši z globokimi gozdovi in travniki, najlepšimi kraškimi pojavi in vodami, ki pogosto poniknejo in v podzemlju ustvarjajo umetnine. Tukajšnje kraške jame in presihajoča jezera so fenomen svetovnega slovesa. Pot vodi mimo zanimivih gradov, skozi ljubke vasi vse do skalnatih vrhov, ki ponudijo izjemno lepe razglede. Neokrnjena narava preseneti tudi z bogato floro in favno. Krasni svet, ki ga je vredno spoznati peš."

Predlagajo sedemdnevni itinerar:

  • Dan 0: Prihod v Postojno
  • Dan 1: Postojna – Nanos – Predjama
  • Dan 2: Sv. Lovrenc - Planinska gora - Planina
  • Dan 3: Planina – Rakov Škocjan – Cerkniško jezero
  • Day 4: Slivnica – Bloška planota – Bloško jezero
  • Dan 5: Križna jama – Loška dolina
  • Dan 6: Podcerkev – Snežnik
  • Dan 7: Snežnik – Babno polje – Hrvaška

Pot lahko načrtujete TUKAJ.

Evropska pot E12

"Spoznajte slovensko obalo v pohodnih čevljih! Na skoraj 50 kilometrov dolgi poti od Škofij do Sečovelj začutite živahen utrip obalnih mest – Ankarana, Kopra, Izole, Pirana in Portoroža," pravijo na STO.

Svetujejo, da se na poti ustavite v naravnem rezervatu Škocjanski zatok in prisluhnite zgodbam solinarjev v Strunjanskih in Piranskih solinah.

Pot poteka od stične točke z italijansko traso na "Poti zdravja –Parenzani"  nad nekdanjim mejnim prehodom Škofije, pot lahko načrtujete TUKAJ

Evropska pot E6

Na STO svetujejo, da prehodite Slovenijo od reke Drave do Jadrana po evropski poti E6. Na 350 kilometrov dolgem slovenskem delu poti, ki se začne v Radljah ob Dravi, spoznavajte lepote Pohorja in Posavskega hribovja in odkrivajte skrivnostni dinarski svet.

Na poti se ustavite na čudovitem gradu Snežnik, za konec se oddahnite ob morju v Strunjanu.

Foto: Anže Petkovšek snežnik anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.