Popotnik
27599 ogledov

Neokrnjen, tih in prazen hrvaški otok

Otok Žirje
1/2
Profimedia
Otok Žirje je idealen otok za vse, ki bi si radi spočili v neokrnjeni naravi, čistem morju, na plažah brez hrupa in gneče, brez nakupovalnih centrov in prometa. Samo za pot tja in nazaj boste sicer v povprečju porabili 220 evrov.

Žirje je severnodalmatinski otok v srednjem Jadranu in leži jugozahodno od otoka Kaprije. S celino ga povezuje trajekt na liniji Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, za enosmerno vozovnico za večji avto boste odšteli 318 kun oziroma 43 evrov. Sama pot do Šibenika bo z gorivom in cestninami v povprečju stala okoli 70 evrov, iz Ljubljane se boste vozili 380 kilometrov.

Lastovo Popotnik Mirni otoki, na katere radi pobegnejo tudi Hrvati

Otok je s površino petnajstih kvadratnih metrov za Murterjem drugi največji otok Šibeniškega arhipelaga, a je kljub temu med manjšimi na Hrvaškem. Otok z 29 zalivi obdaja 17 otočkov, na njem so leta 2011 stalno živieli 103 prebivalci. Edino naselje na otoku je Žirje, ki leži nekoliko stran od obale nad zalivom.

Obisk otoka je odlična izbira za vse, ki bi radi izkusili star in tradicionalen način življenja, ki se ga roka modernega turizma še ni dotaknila. Narava spominja na okoliške otoke z veliko skalami in redko vegetacijo. Otok ima sredozemsko podnebje s suhimi in vročimi poletji, letne obsijanosti s soncem je približno 2.600 ur. 

Okoli otoka so ostanki poznohelenske utrdbe, postavljene v 6. stoletju, ter sledi drugih starodavnih obrambnih struktur. Ko so Benečani v 15. in 16. stoletju nadzirali dalmatinsko obalo, so šibenske plemiške družine na otoku zgradile poletne hiše. Kasneje se je gospodarstvo, ki je temeljilo na ribolovu in kmetovanju, ustanovilo, zato se je večji del prebivalstva izselil. Na otoku ni hotelov, število zasebnih namestitev je omejeno.

Za otok se odločite, če bi radi zaužili res pravi mir daleč od bučnih turističnih točk. Tu se bo čas ustavil, zaradi slabih cest je najbolje pozabiti na avtomobil. S seboj vzemite kolesa, saj je veliko zanimivih kolesarskih poti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🌴 . . . #croatia #kornatiislands #kornatinationalpark #zirjeisland

A post shared by Lícia Mello (@mellolicia) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The most beautiful thing you can wake up next to 🌊💙

A post shared by Apartman D&Co Žirje (@visitzirje) on