Ste vedeli, da so tudi te slovenske znamenitosti na Unesco seznamu?

Foto: Profimedia Julijske Alpe
Slovenija, od kod lepote tvoje …
Oglej si celoten članek

Slovenija ima kar nekaj naravnih in kulturnih znamenistosti, ki so uvrščene na Unescove sezname … Pa ste vedeli, da ima naša država kar tri znamenitosti, ki so na Unescovi mreži biosfer?

Svetovna mreža biosfernih območij je bila ustanovljena leta 1976 in je danes vanjo vpisanih 669 svetovnih biosfernih rezervatov iz 120 različnih držav. To so območja kopenskih ali obalnih ekosistemov, ki imajo izjemno natavno in kulturno vrednost.

Foto: arhiv Žurnal24 julijske alpe Kot piše na uradni Unescovi strani in kot to navaja spletna stran Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je vsako biosferno območje sestavljeno iz treh delov: iz osrednjega, vplivnega in prehodnega območja. "Bistveni del vsakega parka je njegovo jedro, zato je nujno strokovno preudarno varovanje biotske raznovrstnosti z odvračanjem vsega, kar moti naravo. Osrednji del parka obdaja varovalni (blažilni) pas, v katerem so dopuščene le sonaravne dejavnosti lokalnega prebivalstva, trajnostni turizem in rekreacija, raziskovanje in okoljsko izobraževanje, ne pa naseljevanje. Sledi zunanje prilagodljivo prehodno območje, v katerem potekajo gospodarske dejavnosti in kjer so turistična središča z agencijami ter širokim zaledjem za turizem."

Na laskavi seznam so se uvrstile Julijske alpe, Kozjansko in Obsotelje ter Kras.

Popotnik Britanci Triglavski narodni park uvrstili na laskavo lestvico

To je prvo slovensko biosferno območje

Biosferno območje Julijske Alpe je bilo prvo biosferno območje v Sloveniji. Za to območje je značilno, da skušajo čim bolj vzdrževati ravnovesje med ljudmi in naravo, med biotsko pestrostjo in trajnostnim razvojem z ohranjenjem kulturnih vrednot.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.