Popotnik
2372 ogledov

Ste vedeli, da so tudi te slovenske znamenitosti na Unesco seznamu?

Julijske Alpe
Slovenija, od kod lepote tvoje …

Slovenija ima kar nekaj naravnih in kulturnih znamenistosti, ki so uvrščene na Unescove sezname … Pa ste vedeli, da ima naša država kar tri znamenitosti, ki so na Unescovi mreži biosfer?

Svetovna mreža biosfernih območij je bila ustanovljena leta 1976 in je danes vanjo vpisanih 669 svetovnih biosfernih rezervatov iz 120 različnih držav. To so območja kopenskih ali obalnih ekosistemov, ki imajo izjemno natavno in kulturno vrednost.

julijske alpe | Avtor: arhiv Žurnal24 Julijske Alpe, fotografija je simbolična. arhiv Žurnal24
Kot piše na uradni Unescovi strani in kot to navaja spletna stran Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je vsako biosferno območje sestavljeno iz treh delov: iz osrednjega, vplivnega in prehodnega območja. "Bistveni del vsakega parka je njegovo jedro, zato je nujno strokovno preudarno varovanje biotske raznovrstnosti z odvračanjem vsega, kar moti naravo. Osrednji del parka obdaja varovalni (blažilni) pas, v katerem so dopuščene le sonaravne dejavnosti lokalnega prebivalstva, trajnostni turizem in rekreacija, raziskovanje in okoljsko izobraževanje, ne pa naseljevanje. Sledi zunanje prilagodljivo prehodno območje, v katerem potekajo gospodarske dejavnosti in kjer so turistična središča z agencijami ter širokim zaledjem za turizem."

Na laskavi seznam so se uvrstile Julijske alpe, Kozjansko in Obsotelje ter Kras.

Triglavski narodni park Popotnik Britanci Triglavski narodni park uvrstili na laskavo lestvico

To je prvo slovensko biosferno območje

Biosferno območje Julijske Alpe je bilo prvo biosferno območje v Sloveniji. Za to območje je značilno, da skušajo čim bolj vzdrževati ravnovesje med ljudmi in naravo, med biotsko pestrostjo in trajnostnim razvojem z ohranjenjem kulturnih vrednot.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.