Popotnik
2149 ogledov

Tudi tako posebne kraje imamo v Sloveniji

Blatna Brezovica Facebook
Majhen kraj na Ljubljanskem barju je ena redkih v Sloveniji s to posebnostjo.

Blatna Brezovica je naselje v Občini Vrhnika med Sinjo Gorico in Bevkami. Je gručasto naselje, ki se nahaja na obrobju Ljubljanskega barja ob nizkem barjanskem osamelcu, ki se dviga do višine 35 metrov. Blatna Brezovica je eden redkih krajev v Sloveniji, ki cerkve nima na vrhu osamelca, kot je to značilno za slovenska naselja, temveč je cerkev sv. Jakoba ob vznožju osamelca. Takšnih je v Sloveniji bolj malo.

Z vrha osamelca se odpre razgled na okoliške hribe in na Barje. Ob lepem vremenu se vidijo Krim, vrhniška Planina z razglednim stolpom in Koreno. Vidijo pa se tudi Kamniško-Savinjske Alpe in Stol.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slavica Jesenovec Petrović (@slavicajesenovecpetrovic) on

Pod osamelcem se lahko sprostite in naužijete narave, velikokrat lahko na Barju naletite na srne in lisice, videli pa boste tudi znameniti vijolični močvirski tulipan, ki je zaščiten, zato jih ne nabirajte.

Bobrova pot za vse starosti

Na Bobrovi učni poti, ki vodi okoli barjanskega osamelca, boste prehodili 7 kilometrov in na poti spoznali znamenitosti gručastega naselja Blatna Brezovica. Na poti je kar 19 informativnih tabel, ki vas bodo podučile z zanimivimi podrobnostmi.

Bobrova pot se začne pri športnem parku v Blatni Brezovici. Pot nadaljujete mimo cerkve sv. Jakoba, v kateri so tudi poslikave vrhniškega slikarja Simona Ogrina, ogledali si boste lahko poslopje nekdanje Ljudske šole in druge znamenitosti kraja. Na informativnih tablah se boste lahko podučili tudi o koliščarski zgodovini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.