Popotnik
1822 ogledov

V okolici Ljubljane nova pravljična pot za najmlajše

Mali plac, Barje Facebook
Pri zavodu Škrateljc so pripravili tretjo pravljično-doživljajsko pot, ki bo družine v družbi škratov popeljala po Ljubljanskem barju.

Današnje odprtje uvaja močvirska delavnica, ki ji med drugim sledi glasbena pravljica, nastala po slikanici Uroša Grilca Mali plac, opoldne pa si bo mogoče pot ogledati v družbi interpretativnih vodnikov.

"Mali plac je čaroben kraj, poln nenavadnih cvetlic in živali. V njem vse brbota, reglja, šumi in žvrgoli. Že tisoče let ga prekriva mah, ki sega globoko v gozd, v kraljestvo močvirskih škratov. Na Malem placu živijo močvirski škrati, ki radi kakšno ušpičijo. In tako je tudi danes. Škratje so uročili Mali plac, da je postal narobe plac! Vanj so se naselili zoprni komarji in nadležne mušice. Vse grize, leze, pika, brenči in renči. Brrrr! In prav otroci so tisti, ki lahko Mali plac rešijo tega škratovskega uroka," je zgodba, ki spremlja novo pravljično-doživljajsko pot.

Bedančev dom Popotnik 70 let prve vlečnice proslavili z odprtjem zanimive tematske poti

Glavna junakinja slikanice z ilustracijami Gorazda Vahna je pogumna želva Bevka, ki se spoprime s škratovskim urokom in reši Mali plac. V zavodu Škrateljc so doslej zagnali že Pot pastirskih škratov na Krvavcu, ki so jo letos nadgradili s Pustolovščino Krvavec, ter Polhov doživljajski park v Polhovem Gradcu. Podobno kot na Krvavcu in v Polhovem Gradcu bodo tudi na Malem placu otroci s pomočjo Močvirske beležke na poti zbirali močvirske žige in škratorunske simbole.

Najmlajši se bodo podali na misijo ter iskali čarobni izrek, s katerim bodo pregnali urok močvirskih škratov, pri tem pa jim bo pomagala prijazna škratica Lilija. Doživetja na poti jim bodo popestrile velike lesene skulpture močvirskih živali, zelene rege, netopirja podkovnjaka, kačjega pastirja in želve sklednice. Prav tako ne bodo umanjkali močvirski škratje.

"S pomočjo doživljajskih elementov otroci skozi doživetja odkrivajo čudovito naravo, saj se jim pravljični svet vseskozi prepleta z resničnimi lepotami narave. Tako se nevede naučijo marsikaj zanimivega o življenju na Ljubljanskem barju nekoč in danes, pravljične podobe vzdramijo njihovo domišljijo, ob tem pa za šalo prehodijo čisto pravo pohodniško pot," so zapisali v zavodu Škrateljc.

Pot močvirskih škratov na Mali plac je urejena lahka pohodna pot, dolga 3,2 kilometra. Prične se v Športnem parku Bevke, prvi del poteka skozi vas Bevke, nato zavije na osamelec Kostanjevica, se vzpne na vrh osamelca, nato pa spusti proti naravnemu rezervatu Mali plac ter se vrača nazaj v Športni park Bevke. Čas trajanja obiska je približno dve uri.

Današnje odprtje poteka v sodelovanju s številnimi institucijami. Močvirske delavnice pri Kozolcu potekajo v navezavi s Krajinskim parkom Ljubljansko Barje, zavodom Mala ulica ter projektom Moja Ljubljanica: Zakladi reke Ljubljanice. Ob 11. uri bo Osnovna šola Bevke dokazala, da je na barju veselo, sledila pa bo glasbena pravljica Mali plac v izvedbi pripovedovalke Nine Peče Grilc in glasbenikov Ane Kravanja ter Sama Kutina. Točno opoldne se bodo udeleženci odprtja skupaj podali na sprehod po Poti močvirskih škratov na Mali plac z interpretativnimi vodniki, na koncu pa se bodo okrepčali s Smukovo gobjo pojedino.

Sicer bo mogoče pot obiskati vse dni v tednu, od 8. do 18. ure.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.