Popotnik
6282 ogledov

Zakaj je Vrhnika še vedno brez bazena?

vrhniški bazen Facebook
Občani si ga želijo bolj kot česarkoli drugega, a o novem bazenu ne duha ne sluha.

Vrhničani so se vse do leta 2006 lahko kopali na vrhniškem bazenu, ki velja za enega redkih na tem delu Evrope, ki je bil zgrajen na višini. Pod bazenom so bile kabine, tuši, blagajna in gostinski lokal. Občani so bili na bazen, kjer so oni ali njihovi otroci preživeli poletja svojih mladosti, očitno zelo navezani, saj so že pred nekaj leti na Facebooku ustvarili skupino Vrhnika hoče nazaj bazen, ki danes šteje 1102 uporabnika.

vrhniški bazen | Avtor: Facebook Facebook
Obrnili smo se na Občino Vrhnika, na Zavod Ivana Cankarja in celo župana Stojana Jakina, da bi odgovorili na nekaj vprašanj, ki očitno tarejo občane.

Bil je večplasten problem, škodljiv za občane

Župan Stojan Jakin nam je posredoval dokument iz leta 2005, kjer je tedanji direktor Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika dr. Edvard Kolarov v petih točkah razložil, zakaj je vrhniški bazen neprimeren za obratovanje in vzroke, zakaj je bil posledično naslednje leto tudi zaprt.

V prvi točki je takrat dr. Kolar pojasnil, da bazenska voda ne ustreza standardom, predpisanim v Pravilniku o minimalnih higienskih in drugih zahtevah za kopalne vode ter standardom zapisanih v Pravilniku o pitni vodi. Voda v bazenih z vidika kemičnih preizkusov ni ustrezala standardom kopalne vode.

Drugi vidik, zakaj bazen ne sme več obratovati, je povezan s tehnično opremljenostjo bazena, ki jo predpisuje Pravilnik o tehničnih ukrepih in zahtevah za varno obratovanje kopališč in za varstvo pred utopitvami na kopališčih. Hkrati pa bazen ni ustrezal standardom Pravilnika o razvrstitvah kopališč in organizacijskih ukrepih za varstvo pred utopitvami. Bazenska insfrastruktura in opremljenost zahtevam nista ustrezala v kar 22. točkah.

vrhniški bazen | Avtor: Facebook Facebook
V tretjem vidiku je Kolarov navedel moralno odgovornost upravljalca bazena, kakor tudi odškodninsko-finančno odgovornost, ki je upravljalec (Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika) takrat ni bil pripravljeni nositi.

Četrta točka je povezana z interesom za uporabo bazena. Ker bazen ni bil ogrevan, je lahko skozi leto obratoval le nekaj tednov na leto, kar pa je pomenilo precejšen finančni minus. V dokumentu iz leta 2005 navajajo letno izgubo v vrednosti 11.800 evrov.

V peti točki pa so navedli "smotrnost obnove oziroma finančno opravičljivost vlaganja v obstoječi bazen". Tu se sprašujejo, ali je dovolj občanom ponuditi le "vodo in prostor na soncu", glede na to ,da je Vrhnika zelo blizu tako Ljubljani (ki ima obilo kopališč) kot tudi slovenski obali. "Kakovostni bazenski objekt mora poleg vode in sonca ponuditi še marsikaj, kar uvrščamo v področje kvalitetnega in varnega preživljanja prostega časa, o čemer pa ob sedanjem stanju občinskega proračuna ni bilo mogoče razmišljati," so zapisali v uradni pojasnitvi.

Zgodovinski biser, napolnjen z vsebino

Kot je za Žurnal24 povedal trenutni župan Jakin, naj bi bil bazen zgrajen leta 1952: "Po pripovedovanju pokojnega očeta gospe Irene Oblak, ki mi je podatke posredovala in ki je bil tudi eden izmed "graditeljev" bazena, so ga s prostovoljnim delom zgradili občani. Kot zanimivost pa lahko dodam, da je tu leta 1955 potekalo Mladinsko prvenstvo Ljudske republike Slovenije v plavanju.“

Če je bil vrhniški bazen v 60. letih prejšnjega stoletja namenjen športnemu udejstvovanju, imajo občani zdaj v njem možnost kulturnega udejstvovanja. Vrhničani si lahko v spomladansko-poletnem času tu ogledajo različne nastope, predstave, koncerte, v notranjosti bazena pa organizirajo tudi kino pod zvezdami.

1/5
TIC Vrhnika

Bo Vrhnika dobila kopališče na Ljubljanici?

Jakin je dodal, da izgradnja bazena v njegovem volilnem programu ni bila predvidena, da pa ga zanima, kako se bo stvar razpletla na volitvah, ki nas čakajo letos: "Pozimi bodo nove volitve, na katerih ne bom sodeloval. Zanimivo bo videti predvolilne programe in obljube. Morda se pojavi tudi bazen. Moje mnenje je bilo, da je potrebno prvotno očistiti Ljubljanico do te mere, da bo lahko nastopila kot kopalna reka. To nam je v dobršni meri že uspelo (prenehanje delovanja IUV Vrhnika, kanaliziranje in čiščenje sanitarnih odpadnih vod mesta Vrhnike, Verda in Stare Vrhnike). Potredno je še priključiti Sinjo gorico, Blatno Brezovico in Bevke. Seveda bodo potrebni ukrepi tudi v kmetijstvu, tako da bo rečna voda dosegla zahtevano kvaliteto."

Komentarjev 10
  • izy 12:57 27.september 2018.

    Enako žalostna zgodba je z Izlaškimi Medijskimi toplicami, kjer še vedno vsak dan iz izvira teče +30C voda v tamkajšni potok in to samo zaradi par posameznikov in nesposobnosti občine, da bi to kalvarijo prekinila za vedno.

  • mizimazi 08:31 27.september 2018.

    @katja dobrijeviĆ...pa vidi se ti da si "od tamo dole"... 1102 UPORABNIKA ???