Popotnik
454 ogledov

Sprehod v preteklost: Trubarjeva domačija in njene skrivnosti

Trubarjeva domačija Facebook
Domačija, kjer je stala rojstna hiša enega najpomembnejših Slovencev.

Na Rašici, mali vasi v občini Velike Lašče, stoji Trubarjeva domačija. Prenovljena domačija poslopij, starih približno 200 let. Žal stare hiše in mlina, ki sta tam stala v času Trubarjevega domovanja že dolgo časa ni več. Hiša je bila v slabem stanju še za časa njegovega življenja, kot pišejo zgodovinarji, naj bi že takrat bila porušena, verjetno zaradi požara.

Tudi stavbe, v katerih so danes spominska hiša s spominsko sobo in mlinom, žaga venecijanka, ki stoji ob otoku in gospodarsko poslopje, v katerem je iz hleva nastala krčma, so zahvaljujoč Gozdnemu gospodarstvu Velike Lašče v takšnem stanju, kot so danes. Po tem, ko se je leta 1975 odselil njen zadnji lastnik Jožef Pečnik, so poslopja začela počasi propadati. Lastnik sedanje Trubarjeve domačije je občina Velike Lašče.

Žaga, stara več kot 200 let

Na Trubarjevi domačiji je ohranjena edina od 25. žag, ki so pred 200 leti stale na reki Rašici in njenih pritokih. Žaga na domačiji je venecijanska samica, kar pomeni, da je imela v času svojega delovanja v jarmu samo en žagin list. Vodno kolo žage ima premera 3,2 metra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra (@roxannabeauty) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ba_ma (@ba_majda) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marijana Lisjak (@marijanalis) on

Komentarjev 1
  • Bella_Torrens 17:27 25.september 2018.

    Google zdaj vsakih štiri dni plača 4368 EUR do 5285 EUR za delo na spletu od doma. Sem se pridružil tej službi pred 3 meseci in zaslužil 36297 € v prvem mesecu tega posla. To delo je res neverjetno in ...prikaži več mi daje veliko mojih prihodkov vsak dan. Vsakdo lahko to opravi in zasluži več d0hodka na spletu od doma, kot sem jaz. Sledite tej strani ....... ➥➥➥ ➥➥ ➥➥➥ www.WebJob98.Com