Toliko dražje so vstopnice za bazen

Foto: Terme Olimia
Foto: Terme Olimia
Božično-novoletni prazniki so pred vrati, marsikoga ta čas zvabi v toplice. Zaradi višjih cen, ki so posledica energetske krize, pa lahko doživijo hladen tuš.
Oglej si celoten članek

Bazenski kompleksi tako kot doma kot po Evropi se zaradi enormnih stroškov energentov srečujejo s hudimi izzivi. V Franciji so denimo že zaprli 30 javnih bazenov. Kakšno pa je stanje pri nas? V zdraviliščih opozarjajo, da je situacija kritična, nekateri menijo, da je po končnem okrevanju zaradi epidemije Covid-19 lahko ponovno v skrbeh celotna turistična panoga.

Kot so v septembru poročali na portalu 24ur.com, so se Javnemu zavodu Šport Ljubljana v zadnjem letu stroški ogrevanja dvignili za 130, plina za 119 in elektrike za 440 odstotkov. Ker visokih stroškov energentov niso mogli več pokrivati s prihodki iz prodaje vstopnic, so v Vodnem mestu Atlantis sprejeli vrsto ukrepov, med drugim so uvedli večerno pokrivanje bazenov.

Energetska kriza „Zaradi visokih cen energije nam to zimo grozijo nemiri in spopadi“

Zanimalo nas je, kako se slovenske terme z energetsko krizo soočajo sedaj, kako se nanjo odzivajo in kako je le-ta vplivala na ceno njihove ponudbe.

Foto: Andraž Korošec Terme Zreče V Uniturju, ki ima v lasti komplekse na Rogli in v Zrečah, so nam dejali, da so pred začetkom poletne sezone 2022 nekaterim tipom vstopnic Term Zreče dvignili ceno za 5 do 10 %. Podobno so storili tudi v svojih namestitvenih obratih, kjer so zaradi občutne rasti stroškov – predvsem energentov in osnovnega materiala – bili primorani nekaterim programom bivanja prilagoditi ceno. Te so po njihovih besedah v zimski sezoni 2022/2023 v povprečju višje za 7 %.

V družbi se zavedajo, da jih ob občutni rasti cen živil, energentov in ostalih življenjskih stroškov, aktualne epidemiološke situacije ter negotovih razmerah na trgu delovne sile čaka še precej izzivov. Prav s tem namenom so "prioritetno začeli z učinkovitim nadzorom porabe osnovnega materiala in energentov ter sprejeli ukrepe za hitro in učinkovito prilagajanje sprotnim razmeram – med drugim tudi z gospodarnim ravnanjem z energijo in optimizacijo operativnih procesov".

Na roko jim ni šla niti slabša zasedenost med božično-novoletnimi prazniki v primerjavi z lanskim letom: "Trenutna napoved zaenkrat še ni primerljiva z decembrom 2021. Glede na trenutno stanje rezervacij se bomo na Rogli in v Termah Zreče v mesecu decembru približali planskim ciljem, a pri tem še vedno nekoliko zaostajamo za realizacijo v istem obdobju leta 2021. V času božično-novoletnih praznikov so Terme Zreče trenutno zasedene okoli 80 %, medtem ko je na Rogli še nekaj prostih enot." Sicer pričakujejo predvsem domače goste, teh naj bi bilo 76%. Med tujci pričakujejo največ Hrvatov, Nemcev in Madžarov.

Slovenija Vsi zamudniki: Z rezervacijo raje ne odlašajte

S podobno, a obenem drugačno situacijo, se soočajo v največji slovenski turistični skupini Sava Hotels & Resorts, ki ima v lasti Terme 3000 – Moravske Toplice, Terme Ptuj in Zdravilišče Radenci, Hotel Park in Rikli Balance Hotel na Bledu in obalna resorta St. Bernardin Portorož ter Salinera resort Strunjan.

Foto: Terme 3000 Terme 3000 Ker v letošnjem letu v večini uporabljajo še energente iz zakupljenih količin izpred energetske krize, višjih stroškov energije še ne občutijo tako intenzivno. Posledično bistvenih podražitev storitev za goste pri njih ni, pravijo. Prav tako niso povišali niti cen bivanj, ki so zaenkrat še na nivoju lanskega leta. Kot omenijo, se v skupini Sava Hotels & Resorts cene že nekaj let oblikujejo dinamično. Za dinamično postavljanje cen pa je značilno, da so nihanja, kot odraz vsakodnevno spreminjajočega se stanja prostih kapacitet in povpraševanja na trgu, lahko tudi dnevna.

Glede na trenutna povpraševanja v celotni skupini Sava Hotels & Resorts ocenjujejo, da bo zasedenost dobra in bo boljša v primerjavi s preteklim letom: "Z zasedenostjo smo zadovoljni, saj je primerljiva z zadnjim predkoronskim letom 2019. Termini za božič in novo leto se pri nas začnejo intenzivno polniti od konca oktobra naprej, silvestrski termin je skoraj že zapolnjen, seveda pa se najde še kakšna prosta soba tako na Bledu, kot v termah in na Slovenski obali."

"Struktura gostov je različna na vseh sedmih naših destinacijah. V strukturi gostov je delež domačih 47 % in 53 % tujcev, ki prihajajo predvsem iz okoliških držav, ki se do nas lahko pripeljejo z avtomobilom (Avstrija, Nemčija, Hrvaška, Srbija, Italija, Švica, Madžarska), gostili pa smo prav tako že goste iz Velike Britanije, Združenih držav Amerike in Izraela".

    Sava Turizem d.d.

primerjava Za tako ceno se za novo leto lahko razvajate v slovenskih termah

Vezano na energetsko in splošno draginjo sogovorniki iz Sava Turizma ocenjujejo, da bo takšen skok v cenah energentov v naslednjem letu le stežka prevaliti le na ceno storitev. Kot posebej uspešen projekt so se predvsem v luči trenutne energetske krize izkazali številni energijsko varčni investicijski ukrepi, ki so jih v družbi izvedli v zadnjih letih. Med drugimi so opravili energetske sanacije zgradb, kot so toplotni ovoji, menjava stavbnega pohištva ter sanacije energetskih sistemov, ki vplivajo na prihranek energije. Kar nekaj ukrepov za prihranek energije so v zadnjih letih izvedli v okviru trajnostnega koncepta delovanja (varčne žarnice, perlatorji na pipah, stiskanje odpadkov).

"Dolgoročno se bomo usmerjali na uvajanje novih alternativnih energentov, kot je sončna energija za pripravo tople sanitarne vode, dodatno izrabo geotermalne energije, kjer smo tudi že naredili največje korake. Skladno z razvojem okoliščin, ki vplivajo na poslovanje, se seveda interno pripravljamo z ukrepi, ki bodo ublažili vpliv na poslovanje," načrte v boju z energetsko krizo razkrijejo pri Sava Turizmu.

Foto: Thermana Laško Thermana Laško Za minimalen dvig cen so odločili tudi v družbi Thermana, kjer upajo, "da se energetska kriza ne bo zaostrila, zaradi česar bi bili potrebni posebni ukrepi v naši cenovni politiki".

Pravijo, da v luči energetske krize vseskozi iščejo rešitve: "V zadnjih letih je bilo veliko narejenega na zmanjševanju porabe energentov in naravnih virov. Trajnostno delovanje imamo zapisano tudi v svojih vrednotah. Vlagamo v obnovljive vire in v okviru tega pričenjamo z gradnjo prve sončne elektrarne, ki bo na strehi hotela Thermana Park, sledila bo še elektrarna na zunanjem parkirišču ob kompleksu Thermana Park, ki bo poleg pridobivanja elektrike služila tudi senčenju. Za prvo sončno elektrarno, katere vrednost je 270.000 eur, smo pridobili subvencijo v višini 50.000 eur. Vrednost druge ocenjujemo na 800.000 eur in smo rasvno v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Prav tako se bomo prijavili na razpis za dodelitev subvencije. Skupna moč obeh elektrarn bo 750kW."

"Smo prejemniki znaka Eko marjetice, nosilca znaka Slovenia Green. Med prvimi smo podpisali zavezo o ukinitvi plastike, imamo certifikat Voda iz pipe, ki spodbuja porabo pitne vode iz pipe in na ta način zmanjšujemo porabo plastike. Smo soustvarjalci trajnostne blagovne znamke Okusiti Laško in izvajamo še mnoge druge aktivnosti, ki pripomorejo k zmanjševanju porabe naravnih virok in zniževanju ogljičnega odtisa,"

   družba Thermana

Za trajnostno nižanje stroškov za energijo sistematično skrbijo tudi v Termah Krka, kjer redno izvajajo energetske preglede: "Vseskozi iščemo možnosti za optimizacijo energetskih sistemov in izvajamo razne organizacijske in tehnične ukrepe za optimizacijo delovanja. Seveda pa gostje varčevalnih ukrepov na področju rabe energije ne smejo občutiti – naše storitve zaradi tega na noben način niso okrnjene oz. manj kakovostne."

Foto: Terme Krka Terme Krka

Vlada že priskočila na pomoč

Turistični ponudniki v okviru stanovskih združenj so že zavihali roke in državi pripravljajo predloge za ublažitev povišanj stroškov v turistični branži. Na sredini decembra jih je lahko že razveselila prva vest, da je Državni zbor sprejel zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize za 2023. Ta bo seveda vključeval tudi terme in zdravilišča. Pomoč gospodarstvu sicer vključuje subvencioniranje visokih cen električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare, subvencioniranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij. Ocenjena vrednost ukrepov za gospodarstvo znaša 1,2 milijarde evrov.

Slovenija Po seji vlade predstavili nov paket pomoči

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:11 30. December 2022.

    Trgovine morajo biti v nedeljo zaprte , da zaposleni lahko počivajo. Zakaj podobno ne velja za terme, hotele, gostilne.... ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.