Popotnik
4891 ogledov

Vsi zamudniki: Z rezervacijo raje ne odlašajte

Bled Miro Zalokar
Preverili smo, kako je z zasedenostjo nastanitvenih kapacitet v Sloveniji v času božično-novoletnih praznikov.

Prihaja praznični čas, ko večina ljudi želi vsaj za nekaj dni odložiti skrbi in v družbi svojih najbližjih z mirnostjo pričakati novo leto. Številni te dni izkoristijo za krajši pobeg čez mejo ali pa le za skok v sosednjo občino. Kot kažejo napovedi, se ponudnikom nastanitev po Sloveniji po triletnem epidemičnem času lahko smeji, saj bodo odprte kapacitete v večini občin več kot le lepo zasedene.

Le na Bledu bodo letošnje leto sklenili z milijonom nočitev, kar pomeni, da se vračajo na predepidemično raven iz let 2018 in 2019, ki sta bili najuspešnejši za blejski turizem do sedaj. "V času praznikov bodo blejski hoteli polno zasedeni, ravno tako bodo polne zasebne sobe pri tistih zasebnikih, ki se bodo odločili, da bodo za praznike svoje namestitve odprli," veselo povedo na Zavodu za turizem Bled in dodajo, da bodo pri njih večinsko silvestrovali tuji gostje (95%), ki so jim najbolj zanimive hotelske nastanitve.

Bled | Avtor: Miro Zalokar Miro Zalokar

Vsaj 90-odstotna zasedenost naj bi bila tudi v prenočitvenih zmogljivostih, ki ta čas obratujejo, v Dolini Soče. Pozimi, ko se izvede zgolj 15% celotnega turističnega poslovanja, namreč velik del kapacitet ostaja zaprtih. Dolina Soče v zimskem času domače kot tudi tuje goste privabi predvsem zaradi smuke na Kaninu in Logu pod Mangrtom, kjer je prav tako možen tek na smučeh. Razočarani ne bodo tudi vsi zabave željni, saj bo tam pestro tudi za Silvestrovo. Na prostem se bo silvestrovalo v Bovcu in v Tolminu. Kar nekaj gostov pa bo ta čas Dolino Soče obiskalo tudi na račun 'outdoor' filmskega festivala BOFF, ki se bo konec decembra odvil v Bovcu in poskrbel, da bo Bovec takrat polno zaseden.

Dinamika rezervacij za božično-novoletne praznike zaenkrat dobro kaže tudi v obalnih občinah, kjer pričakujejo, da bodo rezultati boljši kot lani. "Prenočitvene zmogljivosti se običajno začnejo polniti takoj po božiču in dosežejo vrhunec na Silvestrovo. Lani so kar dve tretjini vseh prenočitev med prazniki ustvarili domači gosti, letos pa si ponovno obetamo več tujih turistov. V tem obdobju je sicer največ povpraševanja po hotelskih nastanitvah," povedo pri Turističnem združenju Portorož.

V Mariboru s podatki o zasedenosti mariborskih nastanitev v času božično-novoletnih praznikov še ne razpolagajo, a ker prihajajoči konec tedna ponudniki na in pod mariborskim Pohorjem skupinsko pripravljajo t. i. ski season kick off, se nadejajo zelo dobrega obiska. Ponudniki goste vabijo na kakovosten zimski oddih v neposredni bližini živahnega mestnega jedra štajerske prestolnice.

Čarobni Maribor | Avtor: Christian Fluher za Visit Maribor Christian Fluher za Visit Maribor
"Medtem smo v slednjem že pošteno zakorakali v praznično dogajanje in ponudbo Čarobnega Maribora 2022, ki vključuje gostinske hišice na Trgu Leona Štuklja, panoramsko kolo in Božično tržnico na glavnem trgu, Festival Vilinsko mesto, Pot po Čarobni galeriji s foto točkami in skupnostno okraševanje smrečic po mestnem jedru, drsanje v Letni dvorani Tabor," praznično dogajanje v drugem največjem slovenskem mestu oglašujejo na Zavodu za turizem Maribor. In dodajajo: "Kmalu se odpira tudi montažno drsališče pri Mestnem parku, v zadnji tretjini decembra pa bo na Trgu Leona Štuklja šest velikih koncertov na prostem in tradicionalno Veliko silvestrovanje v Mariboru."

Ker Brda niso tipična destinacija za preživljanje božično-novoletnih praznikov, povpraševanja po rezervacijah tam ni veliko, kar vsem zamudnikom daje priložnost za pozno rezarvacijo v bolj intimnem vzdušju. "Praznovanja bodo potekala v prijateljskih in družinskih krogih. Gostinci bodo ponujali tako božične večerje in kosila kot tudi silvestrske večerje," povedo pri TIC Brda in dodajo, da v Brdih ne organizirajo množičnih silvestrskih zabav kot v drugih bolj masovnih turističnih destinacijah v Sloveniji. Kar pa še ne pomeni, da vzdušje v Brdih ni praznično.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brda (@goriska_brda)

Čarobni Maribor maribor Popotnik Pri nas: Ta spektakularna turistična atrakcija že dela preglavice

Posebne ponudbe in novosti

Na Obali, kjer decembra goste vabijo predvsem s prireditvami, pa tudi z bogato ponudbo wellness storitev, letos predstavljajo tudi dve novosti: Mesec penin in Festival Grando Portorož. Mesec penin združuje deset najboljših restavracij z destinacije, ki ves mesec ponujajo degustacijske menuje s spremljavo penečih vin. Sodelujejo: COB, Rizibizi, Vecchia osteria–Stara gostilna, Sophia, La bottega dei sapori, Restavracija Marina Portorož, Istrian bistro & Tapas bar, gostilna Na burji ter Cafè Central in Vinoteka Koželj.

Na Festivalu Grando Portorož v nekdanjem skladišču soli pa bo od 16. decembra do 1. januarja ob popoldnevih organizirano kotalkališče, program bodo popestrile številne prireditve za vse starosti, od gledaliških predstav in koncertov do zabav z DJ-ji. Glasbeni izbor bo še posebej pester, med drugim bodo nastopili tudi Valentino Kanzyani in Koala voice. 

Posebno ponudbo pripravljajo tudi na Bledu, kjer so 2. decembra na Jezerski promenadi postavil Zimsko pravljico, ki je v zadnjih letih postala eden izmed tradicionalnih božičnih sejmov v Evropi. Letos bo pravljica postavljena do začetka januarja, ko bo na Pokljuki potekal svetovni pokal v biatlonu. "Od 23. decembra do konca marca bodo vsak konec tedna ter ob praznikih in šolskih počitnicah na Pokljuko vozil brezplačni avtobus, s čimer želimo spodbujati naše goste in domačine, naj obiščejo Pokljuko, ki predstavlja izjemno blejsko zaledje, hkrati pa naj to storijo na trajnostni način. Avtobus je namreč brezplačen za vse," povabijo na Bledu, ki je vsekakor tudi pozimi izjemno zanimiva pohodniška destinacija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lake Bled (@bledslovenia)

Avstrija, Austria.info Zimski pohodi Popotnik Že veste, kam na zimski "vikend pobeg"?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice