Popotnik
2849 ogledov

Zima malo drugače: Krpljanje in surfanje na poledenelih jezerih

Avstrija, Austria.info Achensee Tourismus
Od vožnje s sanmi, ki jih vlečejo psi, do nočnih pohodov z baklami ter surfanja ali kajtanja na poledenelem jezeru. Za vas smo zbrali nekaj drugačnih aktivnosti, s katerimi si lahko popestrite letošnjo zimo.

Sankanje, smučanje, kepanje, obiski praznično okrašenih mest … Vse to so stvari, brez katerih si večina ne predstavlja zime. Če pa si želite letos doživeti nekaj drugačnega, vam ni treba prav daleč. Le v sosednjo Avstrijo se zapeljite in sebe ter svoje bližnje razveselite z nepozabnimi zimskimi dogodivščinami.

Avstrija, Avstrija.info | Avtor: Innsbruck Tourismus / Christian Vorhofer Innsbruck Tourismus / Christian Vorhofer

Nočni pohod z baklami

Že dnevni sprehod po snegu, ko tako lepo škripa pod nogami, zasnežena pokrajina okrog nas pa je tiha, spokojna, so nekaj čarobnega. Zimski sprehod v večernih urah, ko pade noč, z baklo v rokah, pa je nekaj prav posebnega, pove Lisa Flatscher, pohodniška vodnica iz Waidringa v tirolski dolini Pillerseeta, ki že 10 let spremlja pohodnike na najrazličnejših poteh v naravi: "Sama se že od nekdaj v naravi počutim varno in zaščiteno. In ta občutek bi rada prenesla na svoje pohodnike, s katerimi smo skupaj na poti."

Tisti pravi čar nočnega pohoda je predvsem v redukciji: ker manj vidimo, se izostrijo ostali čuti. "V temi imamo popolnoma drugačen fokus kot čez dan. Hodimo počasneje in bolj zavestno ter drugače doživljamo svojo okolico," še pojasnjuje Lisa. In dodaja:

Včasih opazujem, kako ljudje pri gibanju v naravi kar naenkrat pozabijo na svojo usmerjenost na dosežke, najdejo mir in so pristno v danem trenutku. A za to nisem zaslužna jaz, za to poskrbi narava sama. Ljudje to občutijo, brez da bi jim bilo to treba razložiti.

Divja vožnja s sanmi s pasjo vprego

Če pa ste bolj divje narave in se vam zdi nočni pohod z baklami preveč umirjen za vaš okus, se lahko odločite za malce bolj adrenalinsko spoznavanje zimskih pokrajin na Avstrijskem: na saneh, ki jih vlečejo psi.

  • Proga Nockberge Longtrail predstavlja poseben izziv tako za vodnike sani s pasjo vprego kot tudi krdelo.
  • Ranč haskijev v Waldviertlu nudi vožnje s sanmi s pasjo vprego, v Waldviertlu pa organizirajo tudi dvodnevne tečaje za vodnike sani s pasjo vprego.
  • Na Predarlskem lahko izbirate med kar šestimi različnimi turami s haskiji, ki so prilagojene različnim interesnim skupinam.

Avstrija, Austria.info | Avtor: Peter Maier Peter Maier

Romantična vožnja na saneh s konjsko vprego

Prav posebno doživetje pa je tudi romantična vožnja s sanmi, ki jih skozi zasnežene doline vlečejo konji. Vse, kar morate vi narediti, je, da se sprostite, naslonite nazaj, pokrijete z mehko volneno odejo ter med vožnjo občudujete čudovito delo zime: pod težo snega ukrivljene veje gostih iglastih gozdov ali velikanske ledene sveče, ki visijo s skalnih pobočij.

Avstrija, Avstrija.info | Avtor: Tourismusverband Grossarltal Tourismusverband Grossarltal

Drsanje na naravnih jezerih

Zima je idealen čas tudi za drsanje. Prav poseben občutek se je z drsalkami zapeljati po naravnem ledu oziroma po jezerih, ki pozimi zaledenijo in so dovolj varna za tovrstno početje. Naša severna soseda ima, za razliko od Slovenije, kar nekaj takšnih jezer.

Belo jezero na avstrijskem Koroškem se ponaša z največjo, redno zmrzujočo in odlično pripravljeno ledeno površino. Od sredine decembra ter vse do začetka marca se po do 40 cm debeli ledeni ploskvi podijo športniki na ledu, srečati pa je možno tudi sani s konjsko vprego in pohodnike, ki uživajo v edinstveni kulisi. Tudi jezero Rauschelesee v dolini jezer Hodiše, jezero Brennsee v Feld am See ali pa jezero Längsee, Preseško jezero, jezero Turracher See ali Turnersee v bližini Klopinjskega jezera vabijo s številnimi zanimivostmi k ledenim užitkom za celotno družino.

V Zgornji Avstriji lahko obiskovalci drsajo na jezeru Almsee ali na naravni površini prednjega Langbath jezera. Na Salzburškem navdušence nad drsanjem vabi 4,5 km² veliko jezero Zeller See, pogosto pa zaledeni tudi jezero Irrsee. Tako nastane ena največjih ledenih površin celotne Avstrije, na kateri so možne številne in zelo različne vrste športa (drsanje, jadranje na ledu, curling, pohodništvo).

A ne glede na vse, nič ne more po velikosti parirati gigantičnemu jezeru Neusiedlersee na Gradiščanskem, ki se pozimi spremeni v največje drsališče srednje Evrope. Na pravljičnih 320 km² ne najdejo svojega veselja le drsalci: na zaledenelem jezeru je možno tudi jadrati, surfatri ter surfati s kajtom.

In to je le nekaj največjih oziroma najbolj znanih avstrijskih jezer, ki pozimi poledenijo in so primerna ter predvsem varna za drsanje ter druge aktivnosti. Tudi ostale zvezne dežele se lahko pohvalijo z zaledenelimi jezeri, ki so primerna za zimske dogodivščine.

Avstrija, Avstrija.info | Avtor: Österreich Werbung/thecreatingclick.com Österreich Werbung/thecreatingclick.com

Zimsko pohodništvo, krpljanje in nordijska hoja

Avstrija je prava meka za pohodništvo, in to ne le v toplih delih leta, temveč tudi pozimi. Ni je zvezne dežele, kjer ne bi bilo urejenih več kilometrov zimskih pohodnih poti, ki vodijo skozi zasnežene gozdove, travnike in hribovite predele, okrog jezer in mimo številnih gostišč ter postojank, kjer boste lahko v odlični avstrijski kulinariki razvajali tudi svoje brbončice.

V slovitem Narodnem parku Visoke Ture imajo pohodniki na izbiro več kot 300 kilometrov očiščenih pohodniških poti. Tudi olimpijska regija Seefeld je pravi pohodniški paradiž za vse, ki se v naravo radi odpravite pozimi. Pohodnikom je tukaj na voljo 142 kilometrov urejenih in posutih pohodniških poti, ki so obdane s čudovito snežno pokrajino.

Za malce drugačno doživetje pa imate domala po vsej Avstriji na voljo tudi pohodne poti, na katerih lahko izvajate nordijsko hojo ali pa zimsko pokrajino naše severne sosede doživite s krpljanjem.

Turizem Avstrija, Austria.info | Avtor: Claudia Ziegler Claudia Ziegler