Popotnik
107973 ogledov

Nemec ogorčen nad cenami na Hrvaškem

Hrvaška plaža Profimedia
Tudi na Hrvaškem se zaznava zvišanje cen.

Turisti, ki potujejo na Hrvaško, se posebej zgražajo nad (pre)visokimi cenami v nekaterih gostinskih objektih. Kakšno je stanje v zadarskih hotelih in restavracijah je preverjal portal zadarski.hr. 

"Kar se tiče cen, vse se je podražilo za dvajset kun, kava se je podražila, sladice, tudi ostala hrana," je povedal turistični delavec Frane Prtenjača. Natakar iz neke druge restavracije je dodal, da glede na to, da prihajajo tujci z višjo kupno močjo, so zanje cene dostopne, saj je njihov standard bistveno višji. V njihovi restavraciji je najvišji del nemških gostov, sledijo Američani. 

Novinarjem omenjenega portala je par z Nizozemske povedal, da so cene res precej nižje kot pri njih, a - glede na to, da sta gosta, ki se vračata - sta opazila znatne podražitve. "V glavnem je ceneje kot na Nizozemskem, vendar zvišanje se opazi. Jedla sva pico, skupaj s pijačo naju je stala 22 evrov. Kasneje sva bila še na večerji, zdelo se nama je, da sv plačala zelo veliko. Apartma je na koncu stal manj, kot sva pričakovala," je povedal Nizozemec Chris. 

Nemci se po drugi strani precej pritožujejo. Tina iz Hamburga je jedla rižoto za 80 kun (skoraj 11 evrov) in se pritožila nad ceno, še bolj ogorčen je bil Nemec Patrik, ki je podal svojo izkušnjo za zadarski.hr. 

"Tu smo komaj en dan, in sicer v apartmaju na Viru. Cene so grozne. Bili smo že na Hrvaškem, prej so bile cene bistveno nižje, zdaj je drago. Sploh letos. Na primer, z ženo in dvema otrokoma smo za kosilo plačali 700 kun (93 evrov). Prej smo plačevali bistveno manj," je izpostvil Nemec Patrik. 

Britanko Keith cene niso presenetile. "Jedle smo v nekaj restavracijah v središču mesta. Cene so podobne tistim v Londonu, morda je pijača nekoliko cenejša. Tu bomo štiri dni v apartmaju, zanj plačujeva 400 kun (53 evrov)." Italijan Lorenzo je pripomnil, da v primerjvi z Londonom cene v Zadru niso visoke. "London je drag, tu je ceneje. Cene so podobne tistim v Rimu."

Do aprila skoraj 200 odstotkov turistov več

Na Hrvaškem je v komercialnih nastanitvah v prvih štirih mesecih bivalo 1,5 milijona turistov, ki so ustvarili 4,4 milijona nočitev. To je 184 oz. 190 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, kažejo podatki državnega zavoda za statistiko. 

Največ nočitev so ustvarili Nemci, Slovenci, Avstrijci ter turisti iz Velike Britanije, Italije in ZDA. Domačih turistov je bilo 524.000, ustvarili pa so 1,2 milijona nočitev, kar je 43,8 oz. 46 odstotkov več kot v prvih štirih mesecih leta 2021. Obisk tujcev se je najbolj povečal aprila. Prišlo je 642.000 več tujih gostov kot aprila lani, kar je 553-odstotni skok, ustvarili pa so 2,1 milijona nočitev.

Največ, 51 odstotkov gostov, je bivalo v hotelih, 30,7 odstotka v letoviščih in podobnih objektih, v kampih pa 18,3 odstotka.

Poreč Istra Apartmaji Popotnik Cene nepremičnin ponorele tudi na Hrvaškem Omikron cepljenje testiranje Covid-19 Zdravje Hrvaška uvaja cepljenje z novim cepivom
 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Tara_Farrell 16:12 16.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • horvat 09:57 15.junij 2022.

    V vsaki restavraciji imaš cenik , ponekod še pred lokalom, in če ti je predrsgo ne greš naprej. . Nemci bi pa tako ali tako imeli povsod izven svoje Nemčije vse ceneje ali pa zastonj. Naj ostanejo doma in nedelajo ...prikaži večjo guzve na cestah.

  • rd2dmk2 21:47 13.junij 2022.

    če nima dnarja pa naj bo doma. kolk je švabonarjev ( in drugih iz europe ) z dragimi avtodomi ( najetimi ali kupljenimi )pa se silijo okol Bleda. vsaka luknja jim prav pride da bi zastonj prenočili. nočejo ne v ...prikaži več kamp ne na počivališča, nočejo niti turistične takse plačat. in tak gre na dopust. misli jest sem turist pred mano vsi na kolena.še plačejti mi,ker sem se spravil k vam na dopust. in take vabite. fuj. pa še klanjajo se jim nekateri, misleč da jim bo padel kak cent miloščine.