Zdravje
3948 ogledov

Hrvaška uvaja cepljenje z novim cepivom

Omikron cepljenje testiranje Profimedia
Cepljenje z novo vrsto cepiva je včeraj napovedal hrvaški zdravstveni minister.

Novih koronavirusnih podrazličic omikrona, BA.4 in BA.5, ki se hitro širita iz Južnoafriške republike, na Hrvaškem še niso zabeležili, a bosta zagotovo prišli, je včeraj povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Napovedal je, da bo Hrvaška jeseni začela cepljenje z novo vrsto cepiva proti covidu-19.

Do zdaj se je na Hrvaškem, ki ima približno 4 milijona prebivalcev, s tretjim odmerkom cepiva cepilo nekaj manj kot milijon ljudi. Na HZJZ pričakujejo, da se bodo jeseni cepili tudi z novim cepivom.

Hrvaška je med državami Evropske unije po precepljenosti boljša samo od Bolgarije in Romunije. Slab odziv na cepljenje je po besedah Capka tudi glavni razlog za visoko smrtnost zaradi covida-19.

Direktor HZJZ poudarja, da so za visoko smrtnost krivi tudi drugi dejavniki tveganja, na primer to, da na Hrvaškem veliko ljudi "kadi, se nepravilno prehranjuje, več kot 60 odstotkov prebivalcev, starejših od 60 let, pa ima čezmerno telesno težo".

Doslej je za posledicami covida-19 na Hrvaškem umrlo okoli 16.000 ljudi, s srede na četrtek so zabeležili 332 novih primerov okužb z novim koronavirusom, število aktivnih primerov pa je v četrtek znašalo 2068.

Aleš Šabeder, Danijel Bešič Loredan covid-19 Zdravje Bešič Loredan: Pogodbe s proizvajalci cepiv bi morali v tem primeru prekiniti Ljubljana ulica ljudje Slovenija Slovenija Stroka: "Pričakovano se je začel nov val covida!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • malarin 07:39 11.junij 2022.

    Ste že slišal za našo najboljšo sosedo, Avstrijo ? Ja, dejte kakšen članek napisat . . .

  • Avatar luckyss
    luckysss 13:32 10.junij 2022.

    Pozabili ste povedati, da sta različici BA4 in BA5 še blažji od BA2, ki nas je zaradi blagosti in prekuževanja pravzaprav rešil pred noro farmacijo in njihovimi podkupljenimi slugami iz vrst zdravnikov...Torej ni nobenega razloga za cepljenje, razen zaslužka...Bolj bo ...prikaži več državni politični vrh skorumpiran, bolj bodo svoje ovce silili v cepljenje..

  • bobubob 13:27 10.junij 2022.

    Kmalu tudi pri nas. Janša je postavil dobre temelje, tile novi bodo samo nadaljevali. V primeru kakršnegakoli 'pomisleka' ali obotavljanja z naročilom novih tisočev doz 'cepiva' oz pravilneje - strupa pa bo kleptokratska gnijoča EU izglasovala ustavitev dotoka novih posojil. ...prikaži več Tega seveda novoizvoljeni fevdalci ne bodo trpeli, saj se niso na volitvah borili za Slovenijo, temveč zase. Kot oni, ki so volitve izgubili. Z izjemo nekaterih redkih poštenih, v medijih namenoma prezrtih, 'marginalcev'.