Popotnik
13070 ogledov

Cene nepremičnin ponorele tudi na Hrvaškem

Poreč Istra Profimedia
Kot smo že pisali, so cene dopustovanja na Hrvaškem v letu 2022 znova višje kot prejšnja leta. Bivanje v nekaterih hrvaških hotelih bo na vrhuncu turistične sezone dražje tudi do 50 odstotkov.

Kot je za Večernji list dejala poslovna svetovalka Sanja Čižmar, se bo bivanje v hotelih in kampih na Jadranu v primerjavi z lani v povprečju podražilo za 20 do 25 odstotkov, v nekaterih primerih pa tudi do 50 odstotkov. Dodaja, da boste za apartma za štiri osebe, za katerega ste pred pandemijo odšteli 80 evrov na noč, zdaj plačali od 110 do 130 evrov na noč.

Že hiter izračun nam pove, da bodo dvotedenske počitnice za štiričlansko družino, ki so leta 2019 stale 1.120 evrov, zdaj stale tudi več kot 1.800 evrov.

Zato ne čudi dejstvo, da je za Slovence Hrvaška zelo zaželena destinacija za nakup nepremičnin, ki je v večini primerov še vedno ugodnejša od slovenske Obale. Tu bi namreč za povprečno stanovanje v Portorožu v velikosti 50 kvadratov plačali nekje med 220 in 250 tisoč evrov. Na Hrvaškem, denimo v Fažani ali Peroju, lahko kupite podobno stanovanje za 80 do sto tisoč evrov.

Peroj | Avtor: N. M. N. M.

Kmalu uvedba evra na Hrvaškem

So pa tudi cene na Hrvaškem v primerjavi z minulimi leti zelo poskočile, strokovnjaki napovedujejo še dodatno hitro rast cen nepremičnin. K temu bo vsekakor pripomogla tudi uvedba evra na Hrvaškem v začetku leta 2023 in hiter turistični ravoj države. Slovenka, ki je pred 12-imi leti kupila enosobno stanovanje v Peroju, je zanj odštela manj kot 50 tisočakov. Stanovanje je bilo tedaj pravkar zgrajeno. Danes prodaja 12 let staro stanovanje za več kot 128.000 evrov.

Z nakupom nepremičnin na hrvaškem hitijo tudi številni drugi tujci. Kot piše Slobodna Dalmacija, nepremičnine na Hrvaškem vse pogosteje kupujejo Čehi in Slovaki, te nepremičnine pa pogosto kar sami oddajajo za turistične namene. Leta 2021 so denimo češki državljani na Hravškem kupili skoraj 600 nepremičnin, Slovaki pa blizu 360.

Omikron cepljenje testiranje Covid-19 Zdravje Hrvaška uvaja cepljenje z novim cepivom

V Dubrovniku dražje od Ljubljane

Kot je pokazala analiza spletnega hrvaškega oglasnika Njuškalo, so se cene stanovanj na Hrvaškem lani zvišale za štiri odstotke, cene hiš pa za več kot sedem odstotkov. Po podatkih spletnega oglasnika, so cene stanovanj daleč najvišje na obali, v višave so šle cene stanovanj v Rovinju.

Cene so se tu zvišale za 28 odstotkov, povprečna cena za kvadratni meter stanovanja v Rovinju je 3.336 evrov, v Splitu pa denimo 2.974 evrov.

Čeprav so po podatkih spletnega oglasnika cene v Dubrovniku v zadnejm letu padle za šest odstotkov, mesto še vedno velja za najdražje na Hrvaškem. Za kvadratni meter stanovanja v Dubrovniku bi namreč odšteli kar 3.575 evrov. Za primerjavo, marca je povprečna cena kvadratnega metra za stanovanje v Ljubljani znašala 3.352 evrov.

 

 
Komentarjev 7
  • Ender3 10:09 21.junij 2022.

    In kaj ima to z nami. Vse preveč se omenja sosede, kot da bi nekateri delali oglase zanjo, protiplačilu se ve. Brigajmo se predvsem zase, drugi nam niso nobena alternativa, razen za posameznike, ki imajo osebne interese.

  • Tara_Farrell 16:20 16.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • onxxx 15:34 11.junij 2022.

    Vse to se je pričelo dogajati taktat ko so se finančno pogoltni krančki pričeli vtikati v nepremičnine na hrvaškem ki so bile brez vse infrastrukture cenejše več kot za 3x.Ko sedaj gledaš nepremičnine, je sobica recimo v bednem omenjenem peroju ...prikaži več (vprašanje če so že izdani papirji) za kompletno adaptacijo dražja kot v Ljubljani.