Popotnik
5148 ogledov

Že veste, kam na zimski "vikend pobeg"?

Avstrija, Austria.info Oesterreich Werbung/Michael Stabentheiner
Daljše zimske počitnice ali le kratek 'vikend pobeg', sosednja Avstrija ponuja za vsakogar nekaj. Tako za aktivne športnike in ljubitelje adrenalina kot za večne romantike in ljubitelje narave brez smuči. Ko se temperature spustijo do ledišča in sneg pobeli planjave, je čas za zimsko pohodništvo in naša severna soseda nudi številne urejene zimske pohodne poti z dih jemajočimi razgledi.

Zimsko pohodništvo ima zaradi spokojnosti, ki jo nudi v sneg odeta pokrajina, prav poseben čar, in zadnja leta v sosednjo Avstrijo privablja mnoge turiste. A brez strahu, za vas smo poiskali možne pohodniške destinacije brez vrveža in hrupa. Zaslišali boste lahko, kako novozapadli sneg škriplje pod vašimi stopali, in se naužili svežega zraka. Za udoben počitek pa bodo poskrbele domače okrepčevalnice in postojanke vzdolž pohodnih poti.

Avstrija, Austria.info | Avtor: Oesterreich Werbung/Michael Stabentheiner Oesterreich Werbung/Michael Stabentheiner

Pohodniki, vabljeni v deželo Salzburg

Le kdo ne pozna slovitega Narodnega parka Visoke Ture, ki predvsem v toplih in kopnih delih leta privablja številne pohodnike z vsega sveta? A Visoke Ture so pravi raj tudi za tiste, ki se navdušujete nad zimskim pohodništvom, saj imate tukaj na izbiro kar več kot 300 kilometrov očiščenih pohodniških poti.

A to še zdaleč ni vse, dežela Salzburg ponuja še mnogo več. Obiskovalcem, ki se odločijo za krpljanje ali pohod po uhojenih gorskih poteh, je na območju Zell am See-Kaprun zagotovljeno sproščeno uživanje v objemu narave. V kraju Saalbach tiste brez smučarske opreme pričakuje 22 spluženih zimskih pohodniških poti, ki se razprostirajo na skupno 140 kilometrih. Okrog 35 kilometrov prostornih in urejenih zimskih pohodniških poti vas vabi v Großarltal, da se podate skozi zasneženo pokrajino. Tudi salzburški Salzkammergut se ponaša s privlačnimi pohodniškimi cilji – kar 50 zimskih pohodniških poti v salzburškem športnem svetu nudi veličastne razglede in nepozabne trenutke.

Okoli 20 km urejenih zimskih pohodniških poti, ki jih skrbniki dnevno urejajo, vodi skozi zasnežene gozdove do pohodniškega področja Forstau-Winkl in na planino. Urejene pohodniške poti se nahajajo tudi v regiji Fuschlsee v Faistenau, Hofu pri Salzburgu kot tudi v Hinterseeu. Čudovite krožne pohodniške poti pa boste našli v dopustniški regiji Saalfelden Leogang.

Avstrijska Koroška, najbolj romantično zimsko področje Alp

Dolina Lesachtal, obdana s Karnijskimi Alpami na jugu in Linškimi Dolomiti na severu, velja zaradi svoje neokrnjene narave in večkrat nagrajene pokrajine za najbolj romantično zimsko počitniško področje Alp.

V romantičnih visokogorskih dolinah Mallnitza boste zimski pohodniki našli široke in dobro urejene poti na nadmorski višini med 1.200 in 1.300 metri. Med pohodi se boste lahko navduševali nad naravnim biserom, jezerom Stappitzer See, si ogledali zamrznjene slapovi v dolinah Seebach in Tauern ter uživali v spokojnosti tukajšnjih globoko zasneženih gozdov.

Na jugu avstrijske Koroške vaš čakajo pohodi po dolini, ki potekajo okoli številnih jezer. Približno 30 km pohodniških poti se vije tudi skozi idilično pokrajino regije Katschberg, vse do rustikalne koče, v kateri se boste lahko ogreli.

Avstrija, Austria.info | Avtor: Kaprun Tourismus GmbH Kaprun Tourismus GmbH

Tirolska, oaza sprostitvenih pohodov

Tudi Tirolska je pravi paradiž za pohodništvo. Zimske pohodniške poti skozi mirne gozdove, čez travnike in hribovite predele ter okoli jezera čakajo zimske pohodnike in ljubitelje nordijske hoje ter teka v počitniški regiji Kufstein. 70 km pohodnih poti nudi pravljična pokrajina doline Tannheimer Tal. Še več, kar 142 km urejenih in posutih pohodniških poti, ki so obdane s čudovito snežno pokrajino, boste našli v olimpijski regiji Seefeld; več kot 150 km urejenih zimskih pohodniških poti pa povezuje zasneženo pokrajino okoli jezera Achensee. "Med vrhunce za užitkarske pohodnike spadajo doline Karwendeltäler, v katere se odpravite iz Pertisaua," svetujejo pri Austria.info.

Zimska pravljica v naravnih parkih Gradiščanskega

Sprehod po Narodnem parku Nežidersko jezero-Seewinkel, kjer organizirajo tudi poučne ekskurzije, ali po enem od šestih naravnih parkov Gradiščanske je lahko pozimi prav mistično doživetje. Tako odrasle kot otroke bodo med zimskimi sprehodi zagotovo navdušile ledene plošče na Nežiderskem jezeru, ki se kot skladi ledu kopičijo meter visoko in zamrznejo v nenavadne oblike. Izhodišče za pohode je informacijski center Narodnega parka v Illmitzu.

Avstrija, Austria.info | Avtor: Oesterreich Werbung/Popp Hackner Oesterreich Werbung/Popp Hackner

70 km označenih poti na Štajerskem

Na planoto Ramsauer Hochplateau vodi okoli 70 km označenih in urejenih zimskih pohodniških poti, ki potekajo po globoko zasneženih gozdovih in čez travnike. Med hojo pa se vam odpirajo čudoviti pogledi na Schladming prek okoliških hribov Sattelberg, Rittisberg ali Kulmberg.

Z lamami po Spodnji – Gornji Avstriji ter tek na smučeh v Predarlskem

Prav posebno doživetje je pohod po zasneženi pokrajini z lamami v Lackenhofu pri Ötscherju. Skozi zasneženo zimsko pokrajino vodita tudi dve zelo dobro označeni poti za pohod s krplji. Predarlsko pa poleg zimskega pohodništva nudi tudi tek na smučeh.

Pravljična gorska vasica

Hüttschlag je ena od dvajsetih gorskih vasic avstrijskega planinskega društva, ki izpolnjuje stroge kriterije: avtohtona turistična infrastruktura, majhnost (ne več kot 2.500 stalnih prebivalcev) in nedotaknjen gorski svet, do katerega ni mogoče dostopati s pomočjo žičnic.

Nekdanje rudarsko mestece Hüttschlag leži na 1020 m nadmorske višine in je približno 8 km oddaljeno od Großarla ob vhodu v Narodni park Visoke ture. Kljub temu da se nedaleč stran nahaja smučarsko območje Skischaukel Dorfgastein/Großarltal, je omenjena vasica kotiček brez vrveža in hrupa. Do nje lahko dostopate s krplji ali z zelo priljubljenimi sanmi s konjsko vprego.

Drsanje na jezerih, krpljanje, vožnja s sanmi s pasjo vprego

Avstrija sicer ponuja še veliko drugih zanimivih aktivnosti, ki pritičejo zimi. Pri naših severnih sosedih se lahko podate na adrenalinsko vožnjo s sanmi, ki jih vlečejo psi, ali na romantično vožnjo s kočijo s konjsko vprego. Tisti, željni malo več gibanja, pa se lahko odpravite na drsanje na katero od avstrijskih naravnih jezer ali pa na zimski pohod s krplji. Vse to in še več edinstvenih aktivnosti lahko še to zimo izkusite v Avstriji.