To ljubljanska občina svojim prebivalcem nudi zastonj

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Medtem ko osnovnošolci iz vzhodnega dela države že uživajo v zimskih počitnicah, so v veselem pričakovanju tudi učenci iz osrednje Slovenije, ki bodo zimske počitnice imeli med 6. in 10. februarjem.
Oglej si celoten članek

Zimske počitnice so po državi organizirane v dveh delih: za učence z območja jugovzhodne, koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske regije potekajo med 30. januarjem in 3. februarjem. Teden kasneje, med 6. in 10. februarjem, pa bodo počitnice imeli tudi učenci z območja gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske regije ter nekaterih občinah jugovzhodne Slovenije.

Za vse starše, ki še ne vedo, kako bodo s svojimi najmlajšimi preživeli tedenski oddih od šolskih klopi, predstavljamo možnost organiziranega počitniškega varstva. Med 6. in 10. februarjem 2023 so ljubljanski javni zavodi namreč pripravili vrsto aktivnosti, ki bodo popestrile zimske počitnice vseh osnovnošolcev. Na zabaven način bodo tako med drugim spoznavali 2000 let staro zgodovino, uživali v pestrih grajskih dogodivščinah, ustvarjali animirani film, v kinu spoznavali skrivnosti ledene dobe ter razmišljali o vplivu človeka na naravo. Predstavljamo brezplačna oziroma subvencionirana varstva v Ljubljani.

Slovenija Takšno vreme lahko pričakujete med zimskimi počitnicami

Ljubljanski grad: Friderikov počitniško-kulturni teden

Foto: Pixabay Ljubljanski grad Na Ljubljanskem gradu so v času zimskih počitnic med 6. in 10. februarjem pripravili vrsto zabavnih aktivnosti. V družbi grajske podgane Friderika, poimenovanem po samem cesarju Frideriku III. Habsburškem, ki je dal zgraditi Ljubljanski grad, bodo otroci spoznali številne grajske zgodbe, arhitekturo, lutkovne tehnike in razlike med njimi (marionete, ročne lutke, senčne lutke …) in srednjeveško kuhinjo, iskali bodo zmajev zaklad ter si ogledali lutkovno predstavo. 

Dogodki v času počitniško kulturnega tedna so namenjeni učencem prve triade osnovnih šol. Otroci se jim lahko pridružijo brez spremstva starejših. Spremljevalci otrok pa morajo imeti vstopnico. Število mest je omejeno.

Mala ulica: Zimsko počitniško varstvo

V času štiridnevnega zimskega počitniškega varstva od 6. do 10. februarja bodo v Družinskem centru Mala ulica organizirali varstvo za šolarje od 1. do 5. razreda.

Zimske počitnice bodo namenjene raziskovanju narave. Otroci se bodo preizkusili tudi v kuhanju oziroma peki. Počitniško varstvo v Mali ulici se začne ob 7.30 in traja do 16.00. V skupini bo največ 15 otrok, za katere bosta skrbela dva sodelavca Male ulice. Dnevni ritem varstva:

7.30–9.00 prihod otrok, spoznavne igre, prosta igra
9.00–10.00 zajtrk v Mali ulici
10.00–12.00 tema dneva (obiski, izleti, ustvarjalnice, pogovor)
12.30–13.30 kosilo
13.30–15.00 prosta igra na zunanjem igrišču ali v telovadnici
15.00–16.00 popoldanska malica v Mali ulici, prosta igra in odhod

Cena za udeležence s stalnim bivališčem v MOL znaša 80 evrov za vse štiri dni oz. 22 evrov na dan.

Podrobnejše informacije in prijave.

2000 let kulinarike, umetnosti in arhitekture v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane

Že danes lahko rezervirate enega, dva, tri ali kar štiri dni počitniškega programa, ki bo vašim otrokom počitnice popestril z zabavo in spoznavanjem novih zgodovinskih in umetniških veščin. Priporočena starost je 8+. Cena enodnevnega programa je 15 evrov.

V ponedeljek, 6. februarja, bo 9. in 13. uro na kuharski delavnici Postani (Master)chef rimske kuhinje!, ki bo potekala v Mestnem muzeju, rimski kuharski mojster Apicij predstavil svoje kuharske mojstrovine. 

Foto: Wikimedia Mestni muzej Ljubljana

V torek, 7. februarja, bodo otroci med 9. in 13. uro na ustvarjalni delavnici Čudovito čudni svet v Mestni galeriji ustvarjali svetove, polne fantastičnih bitij in sanjskih prizorov. Na delavnici bomo barvali, risali in izrezovali ter naše motive večkrat prerisali s kopirnim papirjem.

V četrtek, 9. februarja, bodo otroci od 9. do 13. ure v Mestnem muzeju na delavnici Ugani, kdo sem? spoznavali znane obraze iz ljubljanske zgodovine. 

V petek, 10. februarja, pa bo v Mestnem muzeju med 9. in 13. uro potekal Dan za arhitekturni in lutkarski izziv, na katerem bodo otroci izvedeli s kom se je Plečnik dopisoval, s kom je hodil na sprehod in za koga je veliki arhitekt načrtoval nove stavbe in mostove v mestu.

Več o počitnicah v MGML in prijave.

Polarni dan in Otroci spreminjajo svet

V sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije v Kinodvoru organizirajo zimski počitniški dvojček: ogled filma v Kinodvoru in tematsko delavnico v muzeju. Dvojček ima obliko varstva, zato prisotnost staršev ni potrebna. Otroke bo do muzeja pospremilo osebje Kinodvora. Cena posameznega dvojčka je 7,5 evra. 

Foto: Ciril Mlinar Cic Naše malo veliko morje Prirodoslovni muzej Slovenije 6. februarja od 9:30 do 14:00
Zimski počitniški dvojček: Polarni dan za otroke od 7. do 10. leta

Ogled filma Titina
Kajsa Nass, Norveška/Belgija, 2022, 90 minut, sinhronizirano, distribucija FIVIA – Vojnik, 6+ in delavnica Mraz gre do kosti
Podali se bodo v ledeno dobo in spoznavali velikane, ki so tedaj živeli v naših krajih. Izdelali bodo vsak svojega mamuta s toplim kožuhom in spoznavali njegove prilagoditve na hladno okolje.

7. februarja od 9:30 do 14:00
Zimski počitniški dvojček: Otroci spreminjajo svet za otroke od 9. do 13. leta

Ogled filma Kapitanka Nova
Maurice Trouwborst, Nizozemska, 2021, 86 minut, podnapisi, distribucija Demiurg, 9+ in delavnica Za boljši jutri.

Ob zanimivih izzivih in skozi igro bodo razmišljali o vplivu človeka na naravo in spremembah v okolju, ki smo jim že priča. Iskali bodo rešitve, kaj lahko vsak od nas prispeva, da bodo tudi prihodnje generacije lahko dobro živele.

Intervju Zasvojenost s tehnologijo: obravnavajo celo eno leto stare otroke

Zimske počitnice v knjižnici

Foto: Žurnal24 Knjižnica Zimske počitnice si lahko popestrite tudi v enotah Mestne knjižnice Ljubljana. 7. in 9. februarja bodo potekale različne delavnice, na katerih bodo lahko otroci poglobili svoje znanje angleščine, iz starih CD zgoščenk izdelovali vsakdanje uporabne predmete, obiskovali šahovsko šolo, izdelovali prstne lutke za gledališko predstavo ter reševali logične naloge in pri tem poskušali premagati logično pošast.  

Podrobnejše informacije najdete TU.

Sofinanciran počitniški program 

Na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje programov in projektov v Mestni občini Ljubljana v letu 2023 je bil za izvajanje zimskega počitniškega varstva izbran Plesni klub Ples PLUS, ki bo program izvajal v prostorih kluba na ulici Franca Mlakarja 3 v Kosezah. Program sofinancira MOL, tako da cena za otroke iz MOL znaša 6 evrov na dan, oziroma 24 evrov za cel teden. Cena vključuje tudi zajtrk, malico in kosilo. Več informacij najdete tukaj

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:22 3. Februar 2023.

    Verjetno ga je le tokrat zagrabil za vrat cagavec Loreda nić

  • 08:09 3. Februar 2023.

    Treba je biti pošten in tole je šerif celo dobro naredil za razliko od ostalih "projektov".

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.