Slovenija
3721 ogledov

Takšno vreme lahko pričakujete med zimskimi počitnicami

Jezersko, posneto 1. januarja 2023, zima Živa Hanc
Med šolskimi počitnicami se obeta večinoma sončno in suho vreme.

Za velik del učencev se začenjajo zimske počitnice in vreme bo ravno pravšnje za uživanje v prostem času. In kako bolje izkoristiti prosti čas, kot pa za smučanje. Kot poroča Arso, večina smučišč obratuje. Poleg znanih smučišč v višjih legah, so sedaj pripravljene tudi tekaške proge za tek na smučeh v nižjih predelih, kot so Logatec, Bloke ter Medvode.

Obeti

V soboto se bodo na Primorskem in v zahodni Sloveniji razveselili nekaj sonca, drugod pa bo vztrajala nizka oblačnost.  Na Primorskem bo še pihala zmerna burja.

V nedeljo bo na vzhodu pretežno oblačno, drugod bo prevladovalo sončno vreme. Veter bo oslabel.

V ponedeljek se bo zjasnilo tudi v vzhodni Sloveniji, po nekaterih nižinah bo možna jutranja megla. Zaradi jasne noči bodo temperature nizke, gibale se bodo med -12 in -6, v mraziščih še hladneje. V torek bo prevladovalo večinoma sončno in suho vreme. Od torka do nedelje bo prevladovalo dokaj sončno in suho vreme. Jutranje temperature bodo večinoma od -10 do -5, najvišje dnevne pa od 0 do 5 °C.

Pozor, če se odpravljate v gore!

Razmere v gorah so večinoma dobre. Snežna odeja je v sredogorju debela pol metra, v visokogorju vsaj en meter. Vseeno je potrebna dodatna previdnost nad 1.600 metri nadmorske višine, saj obstaja nevarnost proženja snežnih plazov, ki je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Tudi v sredogorju so možni posamezni spontani plazovi s strmih, travnatih pobočij. Že ob manjši obremenitvi se lahko sproži plaz kložastega snega na strmih in srednje strmih pobočjih ter na območjih, kjer je veter akumuliral sneg. Razmere v gorah so težke in zahteve, še opozarja Arso.

zima Vreme Slovenija Pozor, Arso izdal rumeno opozorilo Bohinjsko jezero, zima, pohodništvo Vreme Slovenija Srednjeročna napoved: "Slovenija se bo znašla v padavinski luknji"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.