Slovenija
60095 ogledov

Srednjeročna napoved: "Slovenija se bo znašla v padavinski luknji"

Bohinjsko jezero, zima, pohodništvo Mitja Sodja Bohinjsko jezero pozimi.
V začetku februarja bomo najverjetneje imeli sončno in kar toplo vreme s temperaturami čez dan blizu +10 °C.

"Zadnje poslabšanje je prineslo ogromne razlike v količini snega. Glavni razlog je bil nekoliko neobičajna pozicija ciklona in severovzhodni veter, ki se je obnašal kot fen. Če živite v kraju, ki ima na svoji severovzhodni strani vzpetino se bo ta, ko se bo spuščal iz pobočja proti vam na hladnejši zrak, ki je bil prisoten spodaj segreval in sušil padavine. Zato so kraji kot so Kamnik, Vodice, Lesce, Velenje, Rogaška Slatina, Slovenj Gradec, Krško, stalno dobivali otoplitev in v teh krajih je večinoma deževalo," na začetku pišejo pri Ciklon.si / Srednjeročna napoved. 

Do nedelje ne bo veliko sonca

Do nedelje še ne bo veliko sonca, kajti območje visokega zračnega pritiska nad Srednjo Evropo bo slabelo. V naslednjih dneh se nam bo približal sredozemski, ki bo vplival na vreme pri nas predvsem s povečano oblačnostjo in nekaj rahlih padavin zlasti v vzhodni polovici Slovenije.

Slovenija se bo znašla v padavinski luknji

V naslednjih dveh tednih bo največ snega zapadlo severno od Alp in nad Turčijo, Slovenija pa se bo znašla v padavinski luknji. "Severni fen bo vplival na vreme pri nas," pojasnjuje Gregor Skok, Ciklon.si. Po njegovem bo večina prodorov po vzhodni strani Alp. "Severno od Alp bodo pihali dokaj močni severozahodni vetrovi. Ko bodo na vrhu orografske pregrade se bodo spustili na zavetrno stran doline, torej na slovensko stran. Takrat veter postane fen, ko se spušča in postopno segreva, relativna vlažnost pa se močno zniža," je še pojasnil Kos. Fen lahko pričakujemo v torek 31.januarja, po prehodu oslabljene fronte. "Hitrost vetra je najmočnejša prav tam, kjer ni visokih vzpetin, v Prekmurju," je zapisal Skok. 

Na začetku februarja sončno in toplo

Pred nami so vremensko bolj umirjeni dnevi, kot smo jih bili vajeni v zadnjem obdobju, v zadnji vremenski napovedi zapišejo pri Agenciji za okolje RS (Arso). V začetku februarja bomo najverjetneje imeli sončno in kar toplo vreme s temperaturami čez dan blizu +10 °C, dodajajo pri Ciklon.si.

Pred nami bolj suho vreme

  • Jutri bo na Primorskem večinoma sončno, drugod bo oblačno in večinoma suho. Na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med -1 °C in 4 °C, na Primorskem do 8 °C.
  • V petek bo v zahodni Slovenije deloma sončno, drugod pretežno oblačno, zlasti na vzhodu se bodo lahko pojavljale manjše krajevne padavine. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja, najvišje temperature bodo med -1 °C in 4 °C, na Primorskem do 8 °C.
  • V soboto bo v zahodni Slovenije deloma sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno, zlasti na vzhodu se bodo lahko pojavljale manjše krajevne padavine. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med -1 °C in 3 °C, na Primorskem do 8 °C.
  • V nedeljo bo sončno vreme, nekoliko več oblačnosti bo sprva še na jugovzhodu. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki bo popoldne oslabela. Najvišje temperature bodo med -1 °C in 4 °C, na Primorskem do 8 °C.
  • V ponedeljek bo sprva sončno, jutro bo mrzlo. Dopoldne oz. čez dan se bo prehodno pooblačilo, proti večeru pa od severa ponovno zjasnilo. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 1 °C in 6 °C, na Primorskem do 8 °C.
Komentarjev 2
  • bobubob 14:09 25.januar 2023.

    Tudi lani poleti smo se 'znašli v padavinski luknji'. G. Trontelj je že davno dobro vedel, kaj govori - gledalci pa še dandanes nočejo vedeti, kaj se nam 'dogaja' in zakaj. Torej se bo 'dogajalo' še naprej.