To objavlja Hrvaška na pragu sezone

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Hrvati so pripravljeni, nadejajo se boljše sezone od lanske. Znanih je nekaj številk.
Oglej si celoten članek

Danes je iz Prage krenil prvi vlak s turisti s Češke, ki bo tako kot v prejšnji sezoni vozili proti Jadranu. Tokrat ciljna destinacija ne bo le Reka, pač pa tudi Split. 

Kot poroča Večernji list se je prejšnji teden število dnevnih turistov na Hrvaškem vrtelo okrog 45 tisoč. Konec tedna je spričo praznikov na nekaterih območjih prinesel 40 tisoč novih gostov, ki - kot dodajajo na omenjenem portalu - še vedno zvečinoma ostajajo na njihovi obali. 

Slovenci po številu tretji

Med 85 tisoč turisti, ki jih je glede na podatke sistema eVisitor trenutno na Hrvaškem, so v ospredju Nemci, ki so tudi sicer najbolj zvesti obiskovalci naše južne sosede. Nemških turistov je več kot vseh drugih skupno, okrog 40 tisoč. 

Po številu so na drugem mestu domačini, potem pa na tretjem mestu sledijo Slovenci, ki jih je na Hrvaškem - glede na podatke omenjenega sistema - okrog 5500, sledijo Avstrijci, Poljaki in Čehi ter tudi 1200 Američanov. 

Gostov je še vedno bistveno manj kot v enakem obdobju v letu pred tako imenovano korona krizo, ko je bilo v tem času v državi prijavljenih 230 tisoč turistov. 

Foto: Profimedia Hrvaška obala

Pričakujejo boljšo sezono od lanske

Hrvaški turistični delavci v letošnjem letu pričakujejo več gostov in prenočitev kot v prejšnji sezoni in vsaj 60 odstotkov rekordnega leta 2019. Že ta konec tedna pričakujejo številne obiske iz Slovaške, Madžarske in Češke. 

Že danes je iz Prage proti Jadranu krenil vlak s 400 turisti. Tudi letos bo, kot že omenjeno, redna povezava med Češko ter Reko in Splitom, v Zagrebu se bodo na ta vlak lahko vkrcali tudi novi potniki. Vozovnico za ta vlak je že kupilo 30 tisoč turistov. 

Vozil bo trikrat tedensko, na vrhuncu sezone tudi vsak dan v tednu. Lani je agencija, ki stoji za tem projektom, to je RegioJet, na Hrvaško prepeljala 60 tisoč Čehov. Letos je cilj sto tisoč.

Potnike bodo na Reki in v Splitu čakali posebi avtobusi, ki jih bodo prepeljali do končnih destinacij od Istre do Dubrovnika. Novost, kot pišejo na Večernjem listu, je še ta, da vlak ne bo potoval preko Slovenije, kjer je lansko leto prihajalo do "administrativnih težav", pač pa preko Slovaške in Madžarske.  

Poleti Dopust na morju: Bodo Hrvati poleti dvignili cene?

Svet Od petka naprej lažje na Hrvaško

 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.