Popotnik
35573 ogledov

To objavlja Hrvaška na pragu sezone

Hrvaška plaža Profimedia
Hrvati so pripravljeni, nadejajo se boljše sezone od lanske. Znanih je nekaj številk.

Danes je iz Prage krenil prvi vlak s turisti s Češke, ki bo tako kot v prejšnji sezoni vozili proti Jadranu. Tokrat ciljna destinacija ne bo le Reka, pač pa tudi Split. 

Kot poroča Večernji list se je prejšnji teden število dnevnih turistov na Hrvaškem vrtelo okrog 45 tisoč. Konec tedna je spričo praznikov na nekaterih območjih prinesel 40 tisoč novih gostov, ki - kot dodajajo na omenjenem portalu - še vedno zvečinoma ostajajo na njihovi obali. 

Slovenci po številu tretji

Med 85 tisoč turisti, ki jih je glede na podatke sistema eVisitor trenutno na Hrvaškem, so v ospredju Nemci, ki so tudi sicer najbolj zvesti obiskovalci naše južne sosede. Nemških turistov je več kot vseh drugih skupno, okrog 40 tisoč. 

Po številu so na drugem mestu domačini, potem pa na tretjem mestu sledijo Slovenci, ki jih je na Hrvaškem - glede na podatke omenjenega sistema - okrog 5500, sledijo Avstrijci, Poljaki in Čehi ter tudi 1200 Američanov. 

Gostov je še vedno bistveno manj kot v enakem obdobju v letu pred tako imenovano korona krizo, ko je bilo v tem času v državi prijavljenih 230 tisoč turistov. 

Hrvaška obala | Avtor: Profimedia Profimedia

Pričakujejo boljšo sezono od lanske

Hrvaški turistični delavci v letošnjem letu pričakujejo več gostov in prenočitev kot v prejšnji sezoni in vsaj 60 odstotkov rekordnega leta 2019. Že ta konec tedna pričakujejo številne obiske iz Slovaške, Madžarske in Češke. 

Že danes je iz Prage proti Jadranu krenil vlak s 400 turisti. Tudi letos bo, kot že omenjeno, redna povezava med Češko ter Reko in Splitom, v Zagrebu se bodo na ta vlak lahko vkrcali tudi novi potniki. Vozovnico za ta vlak je že kupilo 30 tisoč turistov. 

Vozil bo trikrat tedensko, na vrhuncu sezone tudi vsak dan v tednu. Lani je agencija, ki stoji za tem projektom, to je RegioJet, na Hrvaško prepeljala 60 tisoč Čehov. Letos je cilj sto tisoč.

Potnike bodo na Reki in v Splitu čakali posebi avtobusi, ki jih bodo prepeljali do končnih destinacij od Istre do Dubrovnika. Novost, kot pišejo na Večernjem listu, je še ta, da vlak ne bo potoval preko Slovenije, kjer je lansko leto prihajalo do "administrativnih težav", pač pa preko Slovaške in Madžarske.  

Plaža Poleti Popotnik Dopust na morju: Bodo Hrvati poleti dvignili cene? Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Svet Od petka naprej lažje na Hrvaško
 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.