Popotnik
27177 ogledov

Dopust na morju: Bodo Hrvati poleti dvignili cene?

Plaža Profimedia
"Trenutna epidemiološka situacija od ponudnikov namestitev in storitev terja veliko več dodatnih sredstev, istočasno pa poslujejo v manjšem obsegu ..."

Cene turistinčnih nastanitev na Hrvaškem so pred leti rastle, leta 2019 so se še dodatno podražile. Kot smo pisali že leta 2019, so bile cene dnevnega najema apartmaja ob hrvaški obali, odvisno od regije, za dva do osem odstotkov višje kot leta 2018. Najvišja povprečna cena je bila z 79 evri v srednji Dalmaciji, sledili sta Istra z 72 evri in širše območje Kvarnerja z 71 evri.

Tedanja podrobnejša analiza portala Njuškalo je pokazala, da so se sicer že leta 2019 cene po Hrvaški močno razlikovale, na priljubljenem otoku Pag je bila povprečna cena npr. okoli 60 evrov, v Novalji, kamor prihajajo številni zabave željni iz vse Evrope in sveta, pa je povprečna cena dosegla skoraj 80 evrov. V srednji Dalmaciji so se cene gibale od 40 evrov pa vse do 86 evrov, npr. v Splitu, v južni Dalmaciji so se povprečne cene gibale od 54 evrov na Korčuli pa do 77 evrov v turistično obleganem Dubrovniku. Seveda govorimo o povprečnih cenah, razhajanja med različnimi ponudniki so bila že tedaj velika. 

V letu 2020 spuščali cene

Lani je pišel covid in si tako visokih cen marsikateri ponudnik turističnih nastanitev na Hrvaškem ni mogel več prvoščiti. Cene so zato strmoglavile. Leta 2019 ste na Hrvaškem za najcenejši apartma v predsezoni plačali 40 evrov, leta 2020 so bile to v predsezoni najvišje cene.

Kot smo pisali lanskega junija, so se cene v letu 2020 močno znižale v primerjavi z leto 2019. Cene apartmajev na hrvaški obali so se leta 2019 v predsezoni gibale med 40 in 100 evrov, v glavni turistični sezoni pa so se povzpele tudi do 200 evrov.

 V letu 2020 so v predsezoni segale zgolj od 25 do 40 evrov, v glavni sezoni je bilo mogoče cenejši apartma najeti za 45 do 70 evrov na dan, je lanskega junija pisal index.hr na podlagi oglasov za turistične namestitve, ki jih objavlja na svoji spletni strani.

Nekateri luksuzni hoteli, kot je dubrovniški Importanne Resort, so lanskega junija znižali cene za 30 odstotkov. Če turisti prihajajo s svojim vozilom in ostanejo najmanj dve noči, jim pokrijejo tudi 260 kun (35 evrov) cestnine za hrvaške avtoceste, je lani navajal Večernji list. Ta je omenjal tudi več hotelov na območju Zadra in Trogirja, pa tudi na nekaterih otokih, kot je Hvar, ki so lanskega junija prav tako ponujali popuste v višini med 25 in 40 odstotkov.

Hrvaška | Avtor: Epa Epa
Kako je na Hrvaškem zdaj?

"Rezervacije so odvisne od regije in trga, od koder prihaja največ gostov. V tem trenutku so rezervacije zadovoljive, ampak moramo imeti v mislim dejstvo, da so letos vse rezervacije podložne brezplačni odpovedi in je zatorej precej nehvaležno podajati kakršne koli ocene. Seveda, največ pričakujemo od naših tradicionalnih emitivnih trgov in domačih gostov," nam je trenutno stanje glede rezervacij turističnih nastanitev na Hrvaškem opisala Tanja Vidmar Petković iz Hrvaške turistične skupnosti.

Ko smo jo povprašali o cenah je pojasnila, da na to vprašanje ne morejo podati preciznega odgovora, saj se cene vedno formirajo glede na povpraševanje in ponudbo. "Moramo vedeti, da trenutna epidemiološka situacija od ponudnikov namestitev in storitev terja veliko več dodatnih sredstev, istočasno pa poslujejo v manjšem obsegu, da bi se zagaotovila varnost gostov," dodaja.   

Sicer po njenih besedah pričakujejo boljšo sezono od lanske, ampak se zavedajo, da se ne bodo približali rezultatom iz leta 2019. "Lani je bilo realiziranih 50 odstotkov prometa iz 2019. In čeprav si prizadevamo za čim boljši obisk, varnost naših gostov ostaja imperativ letošnje sezone," je sklenila.

Ko smo letos pobrskali po ponudbi apartmajev na Hrvaškem, smo prišli do nekoliko višjih cen v primerjavi z lani, a nižjih v primerjavi z letom 2019.

Tako najdemo apartmaje s tremi zvezdicami v Pulju s ceno v predsezoni 30 evrov, v sezoni 80, v postsezoni pa 35 evrov. Apartma v Fažani stane v sezoni 55 evrov, v predsezoni 40, v postsezoni pa zgolj 28 evrov. Apartma v centru Poreča stane v sezoni 75 evrov na noč. V pred in posezoni pa 40 evrov.

Apartmaje v Makarski najdemo v predsezoni za 25 evrov na noč, v sezoni pa za 50 evrov na noč. Na Hvaru pa v predsezoni tudi 24 evrov na noč. Cene večjih ponudnikov kot so denimo hoteli, kampi ali mobilne hiške so sicer podobne cenam iz leta 2019, a lahko tudi tu ponekod že zasledimo akcijske cene. Kakšne bodo realne cene turističnih nastanitev na Hrvaškem, bo jasno v naslendjih tednih, že zdaj pa lahko z brskanjem po ponudbah in nekaj klici pridete do zelo ugodnih ponudb. 

Če se boste pri iskanju še dodatno potrudili in poklicali ponudnike sob, boste hitro ugotovii, da mnogi z veseljem spustijo ceno, saj te niso tako zasidrane kot leta 2019. Tudi nastanitve niso zelo polne, saj mnogi čakajo na zadnji trenutek. 

Kako je s prehajanjem meje s Hrvaško, lahko preberete v spodnjem prispevku.

Hrvaška plaža Hrvaška Popotnik Kako na Hrvaško otroci, kako prebolevniki

Kaj za letošnje poletje glede prehajanja meje načrtuje Hrvaška, lahko prebrete spodaj. 

Hrvaška plaža Covid-19 Popotnik Hrvaška pripravlja to spremembo za vstop v državo!

anja.scuka@zurnal24.si

 

Komentarjev 11
  • zdrej 23:07 05.junij 2021.

    To ni več novica, zgolj informacija od dejstvu, ker to naredijo vsako leto.

  • Brittney_Larsen 16:07 05.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančno najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil 0dličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • jan631 18:17 24.maj 2021.

    Naj dvignejo ceno,mene v njihovi ciganiji ne vidijo.Za slovenčke je pa tako vse dobro,tudi razdrapani apartmani.