Popotnik
35399 ogledov

Kako na Hrvaško otroci, kako prebolevniki

Hrvaška Epa
Prebolevniki imajo še dodaten razlog, da se cepijo znotraj obdobja šestih mesecev ...

Hrvaška je z odločitvijo s 15. maja 2021 začasno podaljšala določene pogoje za prestop državne meje, a z manjšo spremembo, nam je pojasnila Tanja Vidmar Petković iz Hrvaške turistične skupnosti: "Od 15. maja 2021 se za šest mesecev podaljša vstop brez negativnega testa vsem, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli Covid-19 in so znotraj tega časa cepljeni s prvim odmerkom kateregakoli cepiva."

koronavirus COVID-19 meja z Italijo Covid-19 Popotnik Vesela novica iz Italije, nova pravila na meji

Potrdila za prehod meje

V Republiko Hrvaško lahko po navedbah Tanje Vidmar Petković vstopijo osebe, ki prihajajo neposredno iz držav ali regij članic Evropske unije, oziroma držav ali regij članic schengenskega prostora in držav pridruženih schengenskemu prostoru, ki imajo:

  • Potrdilo o negativnem PCR ali hitrem antigenskem testu na SARS-CoV-2, ki se nahaja na Skupnem seznamu hitrih antigenskih testov in jih priznavajo države članice EU, objavlja pa jo Evropska komisija, ki ni starejši od 48 ur od trenutka testiranja do prihoda na mejni prehod. 
  • Potrdilo o cepljenju za osebe, pri katerih je minilo 14 dni od drugega odmerka cepiva proti COVID-19 ali od prvega odmerka cepiv, za katere je predviden en odmerek.
  • Potrdilo pozitivnega PCR ali hitrega antigenskega testa oziroma zdravniško potrdilo, ki dokazuje, da je oseba prebolela infekcijo SARS-CoV-19 v zadnjih 180 dneh, test pa je starejši od 11 dni.
  • Možnost opravljanja PCR ali hitrega antigenskega testa takoj po vstopu v Republiko Hrvaško (v lastnem strošku), pri čemer je obvezna karantena do prejetja negativnega izvida testa. V primeru nezmožnosti testiranja se odredi karantena v trajanju 10 dni.
  • Novo - oseba, ki je v zadnjih 180 dneh prebolela Covid-19 in je v tem času tudi cepljena z enim odmerkom katerega koli cepiva, se ji možnost vstopa brez negativnega testa podaljša za šest mesecev.

Hrvaška | Avtor: Epa Epa

"Otroci do 7. let ne potrebujejo nobenih dokazil, če potujejo s starši ali skrbniki, ki pogoje izpolnjujejo. Za vse stare 7 in več let pa veljajo ista pravila kot za odrasle osebe," nam je še pojasnila.

Vsem potnikom še naprej svetuje predhodno napoved prihoda prek aplikacije https://entercroatia.mup.hr/.

"Začasna prepoved in omejitev prehajanja mejnih prehodov Republike Hrvaške zaenkrat velja do 1. junija 2021," je dodala. 

Kako pa nazaj?

Čeprav potekajo dogovarjanja, da bi državi do poletne turistične sezone poenotili pravila in pogoje za prehajanje meje, še vedno obstajajo razlike pri prehajanju iz ene na drugo stran. Tako morate ob odhodu na izlet ali na dopust na Hrvaško upoštevati pogoje obeh držav.

Ker je Hrvaška na rdečem seznamu, je potrebno ob prehodu v Slovenijo v desetdnevno karanteno. 

Oseba pa v karanteno ne bo napotena, če ob prehodu meje predloži:

  • Dokazilo o negativnem rezultatu PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur.
  • Dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
  • Dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema:

-  drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,

-  drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,

-  prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,

-  odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,

-  prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,

-  drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,

-  drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali

-  drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.

Mejo lahko brez potrdila prehajajo otroci, ki niso dopolnili 15 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno. Ostale izjeme lahko preverite TUKAJ

 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • JZekspert 13:18 19.maj 2021.

    Obvestilo za vse: šel bom poleti na morje, čez mejo, in to seveda brez testa, a je jasno??? To sem naredil že konec marca 2021 in šlo je brez težav, le malo počasnejši je bil 'postopek' (1h). Vsi naredite enako, ...prikaži več sicer bodo od zagrabljenega 'prsta' prešli na roko, trup in na koncu bomo pečeni. Če me pa zavrnejo, bom pa izterjal visoko odškodnino od korona-fašistične vlade brez odgovornosti! Da jim gre za naše zdravje? Kako nor in 'diamantno trd v glavo'* TM moraš biti, da to dejansko verjameš?

  • izy 11:21 19.maj 2021.

    Že na tej spletni strani je cela zmešnjava, kaj bo šele na mejah, jao jao

  • Avatar drecos
    drecos 09:31 19.maj 2021.

    nabite si to gnilo hrvasko v svojo tazadnjo