Popotnik
17362 ogledov

Vesela novica iz Italije, nova pravila na meji

koronavirus COVID-19 meja z Italijo Epa
Italijansko ministrstvo za zdravje sporočilo veselo novico ...

"Ministrstvo za zdravje je objavilo sporočilo za javnost, da se s 16. majem ukinja karantena ob vstopu v Italijo iz držav EU in Schengenskega prostora, Velike Britanije in Izraela, še vedno pa je ob vstopu potrebno predložiti dokaz o negativnem testu," so nam sporočili iz Generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu.  

Naj spomnimo, da bi trenutno za vstop v Italijo prebivalci Slovenije morali imeti negativni hitri ali PCR test, izpolniti bi morali obrazec za samoprijavo, kljub negativnemu testu oditi še v petdnevno karanteno. Po izteku karantene bi jih čakal še en hitri test. Brez negativnega testa je karantena dolga kar 14 dni. Prav tako ob prehodu meje zdaj ne upoštevajo dejstva, da je nekdo prebolel bolezen ali bil cepljen proti covdu, negativen test potrebujejo celo otroci.

Z negativnim testom po nakupih ...

V sporočilu za javnost piše, da je italijanski minister za zdravje Roberto Speranza podpisal nov odlok, s katerim se dovoljuje osebam iz schengenskega območja, Velike Britanije in Izraela vstop brez odrejene karantene in z negativnim testom. Kakšni negativni testi bodo na meji veljali, še niso sporočili.

Kot smo pisali, bi sodeč po poročanju Anse 16. maja lahko odšli v Italijo z negativnim PCR ali hitrim testom, ki ne bo starejši od 48 ur, veljalo naj bi tudi potrdilo o cepljenju in potrdilo o prebolelosti bolezni. Negativnega testa naj ne bi potrebovali otroci do drugega leta starosti. Cilj italijanske vlade je namreč, da do poletne sezone odprejo meje za tiste države, ki bodo dosegle visoko stopnjo precepljenosti prebivalstva.

 

Vstop v Slovenijo

Italijo Slovenija uvršča na rdeči seznam držav, zato potrebujete za prihod v Slovenijo dokazilo o negativnem rezultatu PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema:

-  drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,

-  drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,

-  prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,

-  odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,

-  prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,

-  drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,

-  drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali

-  drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.

Podrobnejše informacije in vse izjeme so naštete TUKAJ. 

 

Komentarjev 6
  • Pbrdbo2 15:20 14.maj 2021.

    Za vstop v Slovenijo iz Italije ali Avstrije bi morali veljati enaki pogoji, kot jih od Slovencev zahtevajo Italijani in Avstrijci, pa brez izjeme, ampak ta vlada dela proti Slovencem, saj npr. AVSTRIJCI lahko prosto vstopajo v Slovenijo, tudi Nemci itd.

  • Toni 13:49 14.maj 2021.

    Manj komplicirano kot tako pa res ne more biti. Ne grem v Italijo,preprosto!