Popotnik
34449 ogledov

Hrvaška pripravlja to spremembo za vstop v državo!

Hrvaška plaža Profimedia
Dobro je vedeti, če načrtujete dopust pri naših južnih sosedih.

Na Hrvaškem razmišljajo, da bi omogočili vstop v državo brez obveznega negativnega testa na novi koronavirus tudi otrokom, starejšim od sedem let, je danes potrdil hrvaški notranji minister Davor Božinović. To bi lahko veljalo za otroke do 14. leta starosti, odločitev o tem pa naj bi bila sprejeta do konca meseca, je povedal.

Božinović je poudaril, da je Hrvaška počitniška destinacija številnih družin, ki prihajajo pogosto z osebnimi avtomobili. Spomnil je, da na Hrvaško brez negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom lahko vstopijo otroci do sedmega leta starosti v spremstvu staršev, ki izpolnjujeta epidemiološke pogoje.

"To je nekaj, kar bomo verjetno spremenili"

"To je nekaj, kar bomo verjetno spremenili in dodatno liberalizirali. Tudi dvakrat starejši otroci ne morejo sami potovati kot turisti po Evropi. Domnevam, da bomo tudi njihov status povezali s statusom njihovih staršev, a bo to tema pogovorov članov štaba," je povedal Božinović na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite o epidemiji covida-19.

Hrvaška plaža Hrvaška Popotnik Kako na Hrvaško otroci, kako prebolevniki

Dodal je, da obstoječi protiepidemiološki ukrepi veljajo do 30. maja ter da bodo do takrat objavili, v katero smer bodo šli s popuščanji. Potem naj bi uveljavili tudi digitalno zeleno potrdilo, ki ga bodo po Božinovićevih besedah uporabljali ne zgolj pri potovanjih čez mejo, temveč tudi pri organizaciji nekaterih prireditev. Potrdil je, da je Hrvaška pripravljena na izdajanje digitalnih zelenih potrdil že s 1. junijem.

Število okužb pada

Na Hrvaškem se število na novo okuženih z novim koronavirusom že nekaj tednov manjša. Od začetka tedna so potrdili 38,4 odstotka manj primerov kot v prvih petih dneh prejšnjega tedna, je novinarjem povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Dodal je, da znaša 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev 262,5, medtem ko je stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev 1929.

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Covid-19 Svet Potovanja po EU že po prvem odmerku cepiva

Do četrtka zvečer so uporabili 1,5 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Z dvema odmerkoma so cepili 357.412 ljudi. Načrtujejo, da bodo do konca junija cepili med 50 in 55 odstotkov polnoletnih državljanov.

Španija bo meje odprla za cepljene

Španija bo od 7. junija vsem, ki so se cepili proti covidu-19, dovolila vstop v državo, ne glede na to, od kje prihajajo, je sporočil španski premier Pedro Sanchez. Britanci in Japonci pa bodo lahko to državo na Iberskem polotoku znova obiskovali že od ponedeljka.

"Od 7. junija bodo vsi cepljeni ljudje in njihove družine dobrodošli v Španiji, ne glede na državo izvora," je na mednarodnem turističnem sejmu v Madridu povedal Sanchez.

cepljenje Slovenija Znano, kdaj bomo Slovenci dobili cepilne potne liste

"Od prihodnjega ponedeljka, 24. maja, pa bomo znova z veseljem sprejeli britanske turiste," je še dejal. Dejal je, da bodo lahko vstopili brez omejitev. Ali bodo morali predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus, ni pojasnil.

Britanci, ki so zelo pomembni za španski turistični sektor, lahko trenutno v Španijo vstopijo samo iz nujnih razlogov.

Po vstopu v VB karantena

Združeno kraljestvo sicer medtem ohranja omejitve za potnike iz Španije. Ob prihodu morajo v karanteno in predložiti negativen izvid testa.

Špansko notranje ministrstvo je ob tem sporočilo, da bodo lahko na nenujna potovanja v Španijo od ponedeljka znova prišli tudi Japonci.

Potovanje covid-19 Svet Potrdilo zastonj, testiranje lahko stane veliko

Španski turizem je zaradi pandemije utrpel veliko škodo. Leta 2019 so zabeležili 83,5 milijona tujih obiskovalcev, lani pa manj kot 19 milijonov, kar je 77 odstotkov manj. Letos pričakujejo približno 45 milijonov tujih turistov.

 

Komentarjev 3
  • Ivo 18:26 21.maj 2021.

    Dokler ne bo vstopa brez vsakršnih omejitev ali vsaj 50% nižje cene me ne vidijo! Zdaj nas bodo pa še s PCRji dodatno nategovali! Bo pa zato doma lepše in cenejše na počitnicah!