Svet
4838 ogledov

Potrdilo zastonj, testiranje lahko stane veliko

Potovanje covid-19 Profimedia
Uvajanja covidnega potrdila o cepljenju naj bi se začelo junija.

Do poletja naj bi države EU lahko začele z uporabo digitalnega zelenega potrdila, katerega namen je olajšati potovanja. Potrdilo bo dokaz, da je bila oseba cepljena proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid-19. 

Države bodo morale sprejeti potrdilo o cepljenju s cepivi, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA), v primeru cepiva, ki ga EMA ni odobrila, pa se bodo članice odločile, ali potrdilo priznajo ali ne. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je še enkrat poudaril, da ne gre za cepilni potni list in da "cepljenje ne more biti pogoj za prosto gibanje". 

Kljub zagotovilom, da ne bo prišlo do diskriminacije, mnogi opozarjajo, da je odprtih še več vprašanj - na primer glede pomanjkljivih znanstvenih dognanj o imunosti, varstva osebnih podatkov, trajanja ukrepa, uporabe v druge namene, ne le za olajšanje potovanj, glede učinkovitosti in praktičnosti ukrepa ter glede časovnega načrta za njegovo izvedbo.

Potni list | Avtor: Profimedias Profimedias

Več evropskih poslancev je opozorilo na diskriminacijo, ker je potrdilo o cepljenju zastonj, testiranje pa je treba pogosto drago plačati. Sophie in 't Veld iz liberalnih vrst je pozvala, naj se vsakomur zagotovi določeno število brezplačnih testov in naj se omeji ceno testov, kot je na primer unija omejila stroške mobilnega telefoniranja v tujini.

Na to je opozorila tudi evropska poslanka iz vrst zelenih Tineke Strik, saj da si vsi ne morejo privoščiti številnih testov, ki so v okviru projekta covidnega potrdila alternativa cepljenju ali prebolevnosti.

Reynders je v povezavi s stroški testiranja opozoril, da je to v pristojnosti članic.

Potovanje, vlak, izlet, kovček, železniška postaja | Avtor: Profimedia Profimedia

Več evropskih poslancev je opozorilo tudi na vprašanje dostopa do restavracij, koncertov ali športnih dogodkov. Kljub svarilom pred kaosom, če bi v uniji imeli enotno covidno potrdilo za olajšanje potovanj, a 27 različnih potrdil za dostop do restavracij ter kulturnih in športnih dogodkov, je komisar poudaril, da ne želijo urejati uporabe potrdila na drugih področjih, le za olajšanje potovanj. Vse drugo je v rokah članic.

V skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa so izpostavili nezadovoljstvo s predlogom, naj ukrep traja, dokler Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ne razglasi konca pandemije zaradi covida-19, saj da unija takšnih odločitev ne bi smela prepuščati neevropskim organizacijam. Jorge Buxade Villalba iz ECR je opozoril, da polaga EU s tem usodo v roke Kitajske.
Reynders je branil predlog komisije, saj da je v tem trenutku nemogoče določiti nek konkreten datum za iztek ukrepa, ker se preprosto ne ve, kdaj bo konec pandemične nevarnosti.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • kontrahan 16:51 30.april 2021.

    Če si se pazil in upošteval ukrepe, pri tej svetovni bandi ne velja nič. Samo denarci so jih, mi pa budale in vse upoštevali, Danes veljaš samo če si bolan ČE SI ZDRAV MORAŠ drago plačati. Potem lahko greš naokoli. BANDA.

  • jozicamurn 14:11 18.april 2021.

    Brezplačno potrdilo o tem, da nimamo covid, pa velja le 76 ur do prihoda v druge države. Ko se vračamo nazaj, pa zopet stane veliko v državi, iz katere se vračamo. Skratka omenili so vse, samo bistveno zadevo ne, tudi ...prikaži več tukaj so se zavarovali pri 76 urah, da bodo pokasirali.

  • JZekspert 17:49 16.april 2021.

    To je to, ves čas smo vedeli, da bo šlo za PRISILNO cepljenje in še kaj hujšega, pa so nas razni debili oklicali za teoretike zarote.