Svet
8873 ogledov

Potovanja po EU že po prvem odmerku cepiva

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Profimedia
Svet EU in Evropski parlament sta včeraj dosegla začasni dogovor o digitalnem covid potrdilu, ki se ga je prijelo ime zeleni potni list.

Kot kaže, bo možno po EU potovati že po prvem odmerku cepiva. Pogoji, kdaj po cepljenju se bo oseba štela za zaščiteno, še niso znani, prav tako še ni jasno, ali bodo v vseh državah EU enaki. Trenutno se precej razlikujejo.

A Brusseles Times, ki navaja nizozemski De Standaard, piše, da bodo zelo verjetno že enkrat cepljeni (z dvoodmernim cepivom) lahko svobodno, brez dodatnih testov ali karantene, potovali med državami EU.

Takšno odločitev je na primer že sprejela tudi Avstrija, ki osebe za cepljene šteje 22. dan po prvem odmerku cepiv Pfizer, AstraZeneca, Moderna in Sinopharm. Status cepljenega velja tri mesece po prejemu prvega odmerka. Po drugem odmerku status cepljenega velja pol leta. V primeru cepiva Janssen oseba velja za zaščiteno s cepljenjem 22 dan po prejemu edinega odmerka.

Pri nas trenutno velja, da si zaščiten s cepljenjem 21 dni po cepljenju s prvim odmerkom Astrazenece, sedem dni po drugem odmerku Pfizerja, 14 dni po drugem odmerku cepiva Moderna, Sinopharm ali Sputnik in 14 dni po edinem odmerku cepiva Janssen.

Evropsko covid potrdilo bo na voljo bodisi v digitalni bodisi v papirni obliki. Šlo bo za dokazilo, da je bila oseba cepljena proti koronavirusu, da ima nedavno izdan negativen test ali da je prebolela okužbo. V praksi bo šlo za tri različna potrdila. Skupen okvir na ravni EU bo državam članicam omogočal izdajo potrdil, ki bodo nato veljala v vseh ostalih članicah EU.

Potrdilo ne bo pogoj za potovanje, bo pa poenostavilo nadzor ob prehodu meje, prav tako ne bo pogoj za potovanje cepljenje, se bodo pa morali necepljeni, ki covida-19 niso preboleli, testirati. Da bo omogočeno dostopno testiranje po primernih cenah, zato bo Evropska komisija sprostila 100 milijonov evrov za nakup testov.

Katera cepiva bodo upoštevana

Države članice bodo morale sprejemati potrdila o cepljenju, ki bodo izdana v drugih državah članicah za osebe, ki bodo cepljene s cepivom, ki ga je za uporabo v EU odobrila evropska agencija za zdravila (EMA) (trenutno so to cepiva Pfizer-BioNTPoech, Moderna, AstraZeneca in Janssen). Države članice se bodo lahko same odločile, ali bodo sprejemale tudi potrdila odobrena v drugih članicah na podlagi  nacionalnih postopkov o odobritvi cepiv ali za cepiva na seznamu svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za nujno uporabo, torej ruska in kitajska cepiva.

Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve bo o dogovorjenem besedilu glasoval 26. maja 2021, nato pa bodo o njem glasovali poslanke in poslanci Evropskega parlamenta na plenarnem zasedanju ter Svet EU. Če ga bo odbor potrdil, bo Evropski parlament o njem glasoval na prvem junijskem plenarnem zasedanju, ki bo od 7. do 10. junija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • JZekspert 20:09 21.maj 2021.

    Ti si bolnik. Cepi se 1000x, če želiš, druge pa pusti pri miru, ker se v veliki večini ne želijo cepit, a RAZUMEEEEEŠ????

  • igorgeus 17:37 21.maj 2021.

    KOga briga, ce sirijo virus, glavno, da so cepljeni

  • marko345 16:25 21.maj 2021.

    Danes sem šel v Avstrijo. S seboj sem imel potrdilo o cepljenju, elektronsko prijavo kam bom šel ter osebno izkaznico. Vse to sem moral pokazati na Avstrijski carini. V Celovcu narod v trumah sedi pred in v gostilnah- brez mask, ...prikaži več, nobene razdalje so pa bolj okuženi kot Slovenci. Ko sem se vraćal je Avstrijec pred menoj našo mejo prećkal brez papirjev, ker na naši meji ni NIKOGAR. Torej Slovenska vlada dovoli, da nas tujci namerno okožujejo, kar predstavlja za to vlado kaznivo dejanje.