Svet
22224 ogledov

Zeleni potni list. Tako bo na Hrvaškem.

Hrvaška Epa
Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je danes dal nekaj pojasnil o tako imenovanem zelenem potnem listu ali covid potnem listu.

"To niso potni listi, ampak digitalna zelena potrdila, s katerimi se olajša potovanja," je dejal. "Omogočile bodo preverjanje in priznavanje potrdil o cepljenju, prebolevnosti ali testiranju," je pojasnil. Dodal je še, da naj bi dokončne odločitve sprejeli v roku enega ali dveh tednov, v prvi polovici junija naj bi bila sprejeta uredba, ki ga bo uvedla.

"Hrvaška je med članicami, v katerih poteka pilotni projekt izdelave tehnične rešitve. V bazo podatkov se bodo vpisale vse osebe, ki so v zadnjih 180 dneh prebolele covid-19, ki so bile v zadnjih 48 urah testirane in osebe, ki so bile cepljene," je pojasnil Božinović.

Potrdila se bodo izdajala v pdf obliki, zahtevo bo mogoče oddati prek hrvaške eUprave, potrdila v fizični obliki pa bo izdajalo 150 izpostav hrvaškega zavoda za zdravstveno zavarovanje. Mobilne aplikacije Božinović ni omenil. 

Verifikacija potrdila se bo izvajala prek branja QR kode, na mejne prehode so zato že razporedili 250 čitalcev. Posodobili bodo tudi spletno stran entercroatia.mup.hr, prek katere je že potekalo najavljanje prihodov.

"Od 1. junija bomo sposobni izdajati ta potrdila, kar je pomembno za našo turistično sezono in tudi za boj proti epidemiji," je dejal Božinović.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • dusan72 01:39 24.maj 2021.

    Do 1.7.21 bo zadeva že tako "pod kontrolo" (zaradi dopustov), da na koncu ne boš potreboval dejansko NIČ za prehod meje (razen denarja za dopust), S 1.9.21 pa DEJA VU. Poslabšanje, vse več okuženih, maske, zapiranje... Včasih smo se veselili ...prikaži več praznikov, po novem pa poletje, ko gre očitno tudi C0VID na "dopust". Nova realnost naslednjih par let.

  • Naklonsky 20:01 19.maj 2021.

    Ne samo Hrvaška, tudi ostali, tudi Grčija, Španija ... in tako je prav. Vsak narod ima pravico odločitve o pogojih vstopa.

  • Avatar drecos
    drecos 16:14 19.maj 2021.

    neka se gonijo v dupe z to gnilo hrvasko