Popotnik
52592 ogledov

To pred novo sezono napoveduje Hrvaška

Hrvaška plaža Profimedia
Sporočilo hrvaške ministrice za turizem in šport.

Glede na vse boljšo epidemiološko situacijo in na stopnjo pripravljenosti Hrvaška lahko pričakuje bisteno boljšo turistično sezono od prejšnje, je danes v Bruslju napovedala hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac. 

Spomnila je, da se je v državi že konec lanskega leta začel projekt "Stay safe in Croatia", da so natančno dodelani epidemiološki standardi in da so vsi delavci v turističnem sektorju poučeni o pomembnosti spoštovanja epidemioloških ukrepov s ciljem, da se v svet pošlje sporočilo, da je Hrvaška varna država za obisk turistov. 

Ministrica Brnjac je dodala, da so začeli s cepljenjem delavcev v turističnem sektorju in da so določili tudi mesta, kjer se bodo lahko testirali turisti, da bi se čim lažje in hitreje lahko vrnili v svoje države.   

"Lahko pričakujemo veliko boljšo sezono od lanskega leta in to glede na vse parametre," je izpostavila ministrica in dodala, da je največji faktor za njihov optimizem vztrajen upad števila okuženih. 

Prvi štirje meseci slabši kot lani

Na Hrvaškem so sicer v prvih štirih mesecih letošnjega leta našteli približno 592.000 prihodov turistov in več kot dva milijona nočitev. Rezultat je v primerjavi z enakim obdobjem lani nižji za približno 10 odstotkov, je v začetku meseca sporočila Hrvaška turistična skupnost (HTZ).

Hrvaško je med januarjem in aprilom obiskalo 203.000 tujih gostov, ki so opravili več kot milijon nočitev. Največ nočitev so opravili gostje iz Nemčije in Slovenije, sledili so turisti iz Bosne in Hercegovine, Italije, Češke, Avstrije in ZDA.

Največ nočitev so zabeležili v severnih obalnih županijah, in sicer v istrski in primorsko-goranski županiji, sledila je splitsko-dalmatinska županija. Med mesti je bilo največ zanimanja za Zagreb, Rovinj, Split, Zadar, Poreč, Opatijo in Dubrovnik.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • pravičnik77 07:50 19.maj 2021.

    Na koncu se bo hrvatom smejalo, naši capki pa bodo svoj nabildani ego in nosove vlekli daleč zadaj...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:39 19.maj 2021.

    Kaj so spet malo številke priredili?