Toliko boste letos plačali za trajekte na Hrvaškem

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Cene v hrvaških kampih so iz leta v leto višje, nekateri so za prihajajočo poletno napovedali celo 20-odstotno podražitev. Kako pa je s trajektnimi linijami?
Oglej si celoten članek

Na Hrvaškem so lani zabeležili rekordno sezono, saj so imeli za 22 % več nočitev kot v preteklem letu. K visokim številkam so prispevali tudi gostje v hrvaških kampih, ki ostajajo ena izmed najbolj priljubljenih oblik nočitev na Hrvaškem, zlasti med Slovenci. Vsesplošne podražitve, predvsem višje cene elektrike, in vstop naše južne sosede v Evropsko unijo pa so povzročile, da so cene kampiranj vsako leto dražje. V letošnji sezoni tako pričakujemo podražitev v višini 20 odstotkov, največ v istrskih in kvarnerskih kampih.

Foto: Profimedia trajekt Pred začetkom letošnje glavne sezone smo preverili, če se bodo podražitve na področju goriv poznale pri cenah trajektnih kart. Te so se prvič po letu 2010 sicer povišale že lanskega aprila. Takrat je bila v sezoni trajektna karta za dve osebi in avto dražja za približno 4,5 evra. Cene se prav tako razlikujejo od letnega časa; med glavno sezono se cene dvignejo za približno 20 odstotkov.

Dopust Toliko dražje bo kampiranje na Hrvaškem

Kako pa bo z letošnjo sezono?

Foto: Profimedia trajekt Pri podjetju Jadrolinija, ki na Hrvaškem upravlja levji delež lokalnih trajektnih linij (37) in še tri mednarodne, s katerimi povezujejo hrvaško in italijansko obalo, so nam odgovorili, da večjih podražitev letos ni pričakovati.

"Trenutno je v veljavi cenik vozovnic izven sezone. Z junijem začnejo veljati cene sezonskih vozovnic, ki so v povprečju za 20 % višje od izvensezonskih, a brez bistvenih podražitev v primerjavi s preteklimi leti," so nam pojasnili v podjetju Jadrolinija, ki v poletju v povprečju prepelje 7,5 milijona potnikov.

Trajekti Jadrolinije na Hrvaškem vozijo na skorajda vse otoke, le na otok Rab (trajektna linija Stinica – Mišnjak) vozi lokalni prevoznik Rapska plovidba.

primerjava cen Hrvaška, Grčija, Italija, Ciper: takšna je cena dopusta

Toliko znaša cena vožnje s trajektom za štiričlansko družino

Za lažjo predstavo navajamo nekaj primerov cen trajektnih voženj za štiričlansko družino na nekaterih najbolj priljubljenih trajektnih linijah na Hrvaškem med poletno sezono. Naj omenimo, da imajo otroci do treh let prevoz z lokalnim trajektom brezplačen, otroci med 3. in 12. letom starosti pa imajo 50-odstotni popust. Sledijo cene za dve odrasli osebi in dveh otrok med 3. in 12. letom starosti.

Foto: Profimedia Trajekt na Rab

Trajekt otok Pag: Cena na osebo v sezoni znaša 3,32 evra, cena za vozilo pa je 14,86 evra. Štiričlanska družina bi tako za vožnjo iz Prizne do Paga in nazaj plačala 49,64 evra.

Trajekt otok Hvar: Cena trajektne vstopnice v času sezone iz Splita do Hvara za eno osebo stane 7,3 evra, za avto pa je sredi sezona treba plačati 43,27 evra. Končna cena dvosmerne vožnje za družino s štirimi člani tako nanese 130,34 evra.

Trajekt otok Cres: Cena trajekne vozovnice med sezono s Krka do Cresa stane 3,45 evra, ceno za vozilo pa je 17,39 evra. Končni znesek iz Valbiske na Krku do Cresa in nazaj za štiričlansko družino stane 55,48 evra.

Trajekt otok Rab: Trajektna vozovnica med sezono s Krka do Raba stane 5,92 evra na osebo, če prištejemo še ceno za vozilo (31,99 evra), se končni znesek vožnje s trajektom za družino v obe smeri ustavi pri 99,8 evrih.

Lahko si oddahnejo Omiški most, ki je dvigal prah na Hrvaškem, spojen

Spremembe in novosti

Medtem ko so se manjše spremembe glede ur odhodov na trajektnih linijah za otoke Rab (Stinica - Mišnjak), Dugi otok (Zadra - Brbinj), Brač (na obeh relacijah Split - Supetar in Makarska - Sumartin) ter Vis (Split - Vis) zgodile lani, na podjetju Jadrolinija povedo, da letos večjih novosti v voznem redu trajektov glede ur oziroma dodatnih voženj ne bo. 

Za največjo spremembo pa so v lanskem letu poskrbeli z odprtjem mostu na Peljašac. Pričakujemo lahko, da bodo turisti za pot na Peljašac in Korčulo tudi letos raje uporabili novo cestno povezavo, saj je ta hitrejša in cenejša kot trajekt na relaciji Ploče - Trpanj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 13:36 1. April 2023.

    Hitro vsi na hrvaško plesat....

  • 11:38 1. April 2023.

    jebe se mi za ta drek juznaski

  • 10:03 1. April 2023.

    Za mene veljajo cene še iz leta 1999!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.