Domačini z lažnimi obvestili odganjajo turiste

Foto: Epa Costa del Sol v Málagi.
Foto: Epa Costa del Sol v Málagi.
V eni turistično najbolj obljudenih držav imajo lokalni prebivalci vsega dovolj.
Oglej si celoten članek

V Španiji se v zadnjih mesecih množijo gibanja, uperjena proti množičnemu turizmu. Najbolj glasni so na Kanarskih otokih, glas pa povzdigujejo tudi v Andaluziji, Kataloniji in na Balearskem otočju.

Španijo je lani obiskalo 85 milijonov turistov. Po mnenju domačinov njihovo število močno ogroža naravo in ustaljen način življenja na priljubljenih lokacijah.

Skupina pod imenom "Kanarci imajo limit" za soboto pripravlja niz protestov. "Naše otoke moramo braniti," je na novinarski konferenci dejal predstavnik skupine Víctor Martín. "Število turistov je glede na zmogljivosti otočja nevzdržno. To je samomorilski način gospodarske rasti," je bil oster Martín.

Kanarski otoki so lani sprejeli okoli 16 milijonov gostov. Stalno prebivalstvo sedmih otokov, ki sestavljajo to slikovito otočje, šteje zgolj 2,2 milijona ljudi.

Martín in somišljeniki želijo zaustaviti gradnjo dveh novih hotelov na otoku Tenerife in obenem zagotoviti večji vpliv lokalnega prebivalstva na razvoj otoka. Podobna stališča promovirajo tudi v skupini "Razprodani Kanarci", katere pripadniki so se poslužili celo gladovne stavke, da bi opozorili na probleme.

Grafiti v Málagi, lažna obvestila v Barceloni

Foto: Facebook Tenerife grafit

Podobno je tudi drugje v Španiji. V južni metropoli Málagi, kjer je znamenita Costa del Sol, so se na stavbah pojavili grafiti, ki turiste pozivajo k odhodu. Slogani kot so "To je bil nekoč moj dom" in "Turisti, pojdite domov" so precej pogosti. 

Aktivisti v Barceloni in na Balearskih otokih so se začeli posluževati celo lažnih obvestil o nevarnih meduzah in padajočem kamenju, da bi odgnali turiste z nekaterih najbolj priljubljenih plaž.

Lokalni prebivalci so ogorčeni, ker jim zmanjkuje prostora za normalno življenje. Poleg tega množični turizem na nekaterih območjih moti redno oskrbo s pitno vodo.

Velik del BDP

Foto: Epa plaža Málaga

"Treba je sprejeti ukrepe, ki bodo omejevali število turistov. A se je obenem treba zavedati pomembnosti turizma za naše gospodarstvo," je pred kratkim dejala španska ministrica za urbanizem Isabel Rodríguez.

Turizem in z njim povezane dejavnosti so lani predstavljali kar 12,8 odstotka španskega bruto družbenega proizvoda.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 17:37 17. April 2024.

    Španci so na Kanarih najprej iztrebili domačine, prvotne naseljence in sedaj pravijo naši otoki. Pedri so si izbrali GranCanario za …

  • 15:25 17. April 2024.

    Turizem dobesedno ubija lokalno prebivalstvo.

  • 13:27 17. April 2024.

    bravo španci, ko pa oditete iz svojega doma, ste pa še hujši prasci kot turisti ki pridejo k vam. ja …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.