Popotnik
39729 ogledov

Preverili smo: Toliko več boste letos odšteli za dopust na Hrvaškem

kampiranje Profimedia
Na Hrvaškem so se po lanskih podražitvah pavšalne cene v kampih ponovno dvignile.

Hrvaška je imela kljub podražitvam v lanskem letu sila uspešno turistično sezono. Skupno so gostili več kot 20 milijonov turistov. K dobremu obisku so tako kot vsako leto doslej doprinesli tudi pavšalisti v kampih, ki kljub vse višjim cenam pavšalov in vse manjšim možnostim za najem proste parcele vztrajajo pri tej obliki dopustovanja. Največ jih dopustuje v kampih v Istri in Kvarnerju. 

Avtokampi na Hrvaškem Dopust Popotnik Toliko dražje bo kampiranje na Hrvaškem

Hrvaški kamping turizem je očitno v razcvetu, saj so zabeležili 1 % več nočitev kot prejšnje leto. Do izteka poletne sezone so njihovi kampi dosegli skoraj 21,5 milijona prenočitev. Med dopustniki v hrvaških kampih je vsako leto tradicionalno tudi mnogo Slovencev, ki so lanskega novembra celo presegli magično mejo treh milijonov prenočitev in s tem za 3 % presegli rezultat iz leta 2022. V skupnem turističnem prometu, ki ga na Hrvaškem realizirajo gostje iz Slovenije, kamping segmentu pripada slabih 30 %. Najbolj priljubljene destinacije Slovencev so kampi na Lošinju, v Umagu, Novalji, Medulinu in Vrsarju. 

Kamp Glavotok | Avtor: S. H. H. Kamp Glavotok S. H. H.
Zveste obiskovalce hrvaških kampov zagotovo ne bo razveselila novica, da bodo cene pavšalov tudi v letu 2024 višje, predvsem zaradi povišanja cen energentov in s tem posledično tudi vseh ostalih stvari. Na spletni strani Avtokampi.si so ponovno zbrali podatke o cenah pavšalov v kampih na Hrvaškem za letošnjo sezono. Nekateri primeri sledijo spodaj.

liburnia, opatija, hrvaška HRVAŠKA Popotnik Čeprav se pritožujemo nad cenami, smo ustvarili rekordno število nočitev

Cene pavšalov v kampih v Istri 

Zaradi bližine so med slovenskimi pavšalisti izjemno priljubljeni kampi v hrvaški Istri, kjer so tudi najnižje cene. Štiričlanska druščina bo tam plačala od najmanj 2500 evrov do skoraj 9.145 evrov za parcele v bližini morja. Glede na raziskavo spletne strani Avtokampi bo našim denarnicam najbolj prijazen Kamp Veli Jože v Savudriji, kjer je za štiri osebe treba plačati od 2.500 do 2700 evrov, za parcele bližje morju pa od 3.100 do 3.300 evrov. To je dvesto evrov dražje kot v lanski sezoni.

Petčlanska druščina bo dobro prišla skozi tudi v Kampu Arena Tašalera v Premanturi, kjer pavšalna cena za parcele z elektriko nanese od 2.800 evrov do 3.000 evrov. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Avtokampi.si (@avtokampi.si)

Prav tako je ugoden bližnji Kamp Arena Runke, kjer za standardno parcelo z elektriko za pet oseb zaračunajo od 2.950 do 3.150 evrov, za tiste bliže morja pa 3.450 evrov.

Med dražjimi kampi v Istri se je izkazal Kamp Istra Premium, Funtana, kjer pavšalna cena za parcelo Comfort z elektriko in vodo za štiri osebe znaša 9.145 evrov. Lani je ta bila 6.390 evrov.

kampiranje cene Popotnik Potrjeno! Na Hrvaškem imajo dražje kampe kot pri nas

Med rekorderji po cenah se je znašel tudi Kamp Mon Perin, Bale, kjer morajo posamezniki (cena vključuje štiri osebe) odšteti od 5145 do 6825 evrov. Lani so cene pavšalov za iste hiške stale 4900 do 6500 evrov.

Cene pavšalov v kampih na Kvarnerju

Prav tako je med Slovenci priljubljen Kvarner, kjer so se cene v zadnjih letih, tudi na račun boljše ponudbe in manjšega števila pavšalnih parcel, že zvišale. S tem podražitev očitno še ni konec. Cene v kampih na Kvarnerju se gibljejo med 2.900 in 10.150 evri. Najnižjo ceno beležijo v Kampu Medveja v Opatiji, kjer je za parcelo z elektriko za štiri osebe treba plačati 2.900. Lani je bila ta ista parcela 2.500 evrov.

Podobno ceno ima Kamp Bijar na Cresu, kjer je za parcelo z elektriko, namenjeno šestim osebam, treba plačati od 2.900 do 3.600 evrov. 

Malenkost več je treba odšteti v bližnjem Kampu Slatina, kjer parcela z elektriko za šest oseb znaša od 3.200 do 5.100 evrov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kuponko.si (@kuponko)

Med najdražje kampe na Kvarnerju sodi Kamp Krk Premium, kjer se cene, ki vključujejo štiri osebe, za parcele z elektriko in vodo gibljejo od 8.030 do 10.280 evrov. Za primerjavo: lani so te parcele stale od 5550 do 6400 evrov, bližje morja pa 7000 evrov.

Sledita Kamp Ježevac na Krku, kjer je parcela z elektirko in vodo za štiri osebe od 6.730 do 7.230 evrov. To je precej več kot v lanskem letu, ko so parcele stale od 4.850 do 5.350 evrov.

Podražitve so očitne tudi v FKK kampu Bunculuka v Baški, kjer neparceliran del stane 5.250 evrov, parcele z elektriko in vodo za štiri osebe pa 5.640 evrov. Tiste, bliže morja, nanesejo tudi 8.070 evrov. Za primerjavo: lani so parcele z elektriko in vodo stale 4.850 evrov, tiste bliže morja pa 6.350 evrov.

Cene pavšalov v kampih v Dalmaciji

Med najdražje kampe glede na ugotovitve spletne strani Avtokampi.si sodijo kampi v Dalmaciji. Na tem mestu je treba izpostaviti, da tam večina cen vključuje več oseb kot v prejšnjih regijah. V Dalmaciji se pavšalne cene za avtokampe začnejo pri 3.000 evrih in končajo pri 8.110 evrih. V lanskem letu pa so se najnižje pavšalne cene v Dalmaciji znašale 2.600 evrov in najdražje 7.500 evrov.

Najbolje jo odnesejo pavšalisti v Kampu Slanica na Murterju, kjer je cena pavšalne parcele z elektriko 3.000 evrov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Camp Slanica (@campslanica)

Po ceni takoj za petami sledi Kamp Kozarica (Pakoštane), kjer za parcelo z elektriko v coni C pavšalisti odštejejo 3.500 evrov in 4.500 evrov za parcelo v coni B, pri čemer cena vključuje skupno do 15 oseb (otroci do 12. leta se ne štejejo).

Malenkost dražji je Kamp Park Soline v Biogradu, kjer parcela z elektriko za osem oseb in dva otroka stane od 4.400 do 4.650 evrov, za mobilno hišico pa je treba plačati med 6.400 in 7.700 evri. 

Kje so še proste pavšalne parcele?

Na spletni strani Avtokampi.si še poročajo, da je število parcel, namenjenih pavšalistom, vsako leto manjše. Številni kampi v Istri in Kvarnerju zato sploh ne sprejemajo več novih pavšalistov. Običajno imajo stari pavšalisti možnost podaljšati pogodbo za naslednjo sezono do konca februarja. Šele takrat bodo kampi točno vedeli, koliko parcel se bo sprostilo in koliko jih bodo lahko ponudili novim pavšalistom. Lani je bilo denimo še nekaj prostora v kampih Park Umag, Lanterna, Valkanela, Bi Village, Pineta v Fažani, v kampih v Premanturi in Medulinu ter v kampu Medveja pri Opatiji.

kampiranje | Avtor: Profimedia Profimedia
Že sedaj pa se ve, da pavšal ni več možen v kampih Amarin in Porton Biondi v Rovinju. Da bodo pavšal omogočili zgolj še starim gostom, so prav tako sporočili iz kampa Pila v Punatu na otoku Krk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • knez 18:16 03.februar 2024.

    za 4ooo € sem 90dni v apartmaju na hrvaškem

  • andrej084 16:12 03.februar 2024.

    50.000 ruristov in domačinov vsak dam pridela 1kg fekalij x 50.000 je 50.000kg fekalij. Za tiste, ki ne veste je to 50 ton vsak dan x naprimer 30 dni znese to 1500ton na mesec. Vse se to spira v merje ...prikaži veče in ljudje potem mislijo, da je kopanje v fekalijah zdravo. Pa še plačajo za to. Od Splita proti severu je hrvaška obala greznični odtok. Otoki so delno izjema, žal pa je tudi na otokih vse prezasičeno. Hvala, NE....

  • Kmodri_ 15:45 03.februar 2024.

    Zgleda, da imajo Hrčki še prenizke cene za naivneže! Mi gremo v Grčijo...

Sorodne novice