Popotnik
1446 ogledov

Čeprav se pritožujemo nad cenami, smo ustvarili rekordno število nočitev

liburnia, opatija, hrvaška Profimedia
Kampi na Hrvaškem še naprej rušijo rekorde, dosegli so skoraj 21,5 milijona prenočitev, pri čemer narašča zanimanje gostov za kontinentalno Hrvaško.

Ob izteku letošnje poletne sezone so na Hrvaškem camping kongresu v Vodicah predstavili zanje razveseljujoče številke, saj je hrvaški kamping sektor letos zabeležil rast v primerjavi z rekordnim letom 2022. Njihovi kampi so od začetka leta dosegli skoraj 21,5 milijona prenočitev. Prav tako jih veseli, da vse bolj zanimiva destinacija postaja kontinentalna Hrvaška, ki je v primerjavi s prejšnjim letom dosegla rast števila prenočitev za več kot 3 %.

Hrvaška obala intervju Popotnik Direktor Hrvaške turistične skupnosti: "Mislim, da se od Slovenije lahko marsikaj naučimo"

Direktor Hrvaškega kamping združenja (KUH) Adriano Palman je ob tem dejal: "Hrvaški kampi so med najkakovostnejšimi v Evropi, kar je rezultat intenzivnih naložb, nekateri naši kampi že delujejo vse leto zaradi prilagojene infrastrukture. Prepričani smo, da lahko ravno kampiranje postane vodilno v trajnostnem, celoletnem turizmu, kar potrjujejo tudi letošnji rezultati in vse večje zanimanje naših gostov za kampiranje v kontinentalnih županijah."

kampiranje | Avtor: Profimedia Profimedia
Sporočili so, da so največjo rast števila prenočitev letos zabeležili iz Madžarske, od koder je hrvaške letos obiskalo 19 % več turistov. Sledi Poljska s povečanjem za 9 %, nato Švica in domači gostje s 6 % povečanjem v primerjavi s preteklim letom.

Turisti intervju Popotnik Strokovnjak za turizem: "Smo kot privesek Hrvaške"

Na kongresu so še obelodanili, da smo Slovenci novembra presegli magično mejo treh milijonov prenočitev v hrvaških kampih in s tem za 3 % presegli rezultat iz leta 2022. V skupnem turističnem prometu, ki ga na Hrvaškem realizirajo gostje iz Slovenije, kamping segmentu pripada slabih 30 %. Najbolj priljubljene destinacije Slovencev so kampi na Lošinju, v Umagu, Novalji, Medulinu in Vrsarju. O podražitvi cen v hrvaških kampih pa si lahko preberete TU.

Kampiranje | Avtor: Profimedia Profimedia
Ker opažajo, da kampiranje postaja vse pomembnejši segment njihove turistične ponudbe, vse moči usmerjajo v zagotavljanje nadaljnjih naložb v njegovo kakovost. Izpostavili so trend, ki se je v pandemičnih letih dodatno okrepil, in sicer da najboljše rezultate dosegajo objekti, v katere se nenehno vlaga.

Avtokampi na Hrvaškem Dopust Popotnik Toliko dražje bo kampiranje na Hrvaškem

"Naslednje leto bo še bolj izzivov polno od letošnjega, saj pričakujemo nadaljnje gospodarske izzive na naših najpomembnejših izvorih turizma, pa tudi agresivno konkurenco sredozemskih destinacij. Še toliko pomembneje bo gostom zagotoviti ustrezno kakovost za denar, tako prek kakovosti objektov kot tudi storitev, za kar moramo pravočasno zagotoviti primerno število in kakovost delovne sile," je napovedal Veljko Ostojić, direktor Hrvaškega združenja za turizem in predsednik izvršnega odbora KUH-a.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • SamoResnica 12:12 02.december 2023.

    Tako je, očitno so cene še prenizke, da se ljudje odločajo za dopustovanje pri ljudeh ki te oddirajo.