Popotnik
1427 ogledov

Tudi ta raj za raziskovalce v sebi skriva Hrvaška

Hrvaška Hrvaška turistična skupnost
Županija je bogata tako s kulturnimi kot naravnimi znamenitostmi, ki si jih obiskovalci lahko ogledajo.

Požeško-slavonska županija velja za pravi raj za raziskovalce, kolesarje in hedoniste, saj znamenitosti za ogled kar ne zmanjka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Indigo spužva (@indigo_spuzva_photos)

V avgustu je najbolja aktualna Pleternica, ko jo obišče veliko romarjev. Ti se tiho in v molitvi podajo do svetišča "Gospe od suza" (Solzne Marije), edinstvenega kraja poleg italijanske Sirakoze. Pleterničani se lahko pohvalijo s trgom, sprehajališčem in zanimivim muzejem, posvečenim "bećarcu", tradicionalni slavonski satirični pesmi, ki je uvrščena na UNESCO seznam nesnovne dediščine. Pleternica je tudi dom ceste rož in vina, ki se vije po gričih Starca in Klikuna, ter ponuja čudovite razglede ob kozarcu graševine.

Ormož ideja za izlet Popotnik Čudovit kraj, ki je velikokrat (po krivem) spregledan

Muzej Bećarca v Pleternici velja za ponos Slavonije, Baranje in Srema. Bećarac nas popelje skozi vse faze življenja. Vokalno-instrumentalni napev v dveh kiticah v sebi združuje strast do življenja in domovine ter modrost generacij in življenjsko filozofijo njihovega ljudstva. Muzej bećarca skozi dediče, originalne predmete in sodobno tehnologijo.

Požega | Avtor: Profimedia Profimedia
Prav tako se splača obiskati mesto Požega, ki so ga Rimljani poimenovali Vallis Aurea, v 19. stoletju pa je dobil ime Slavonska Atena. Zgodovina je vtkana v vsak del mesta, od Trga sv. Trojstva s spomenikom, prek gotske cerkve sv. Lovrenca s freskami iz 14. stoletja, do Trga sv. Terezije, ob katerem stoji 700 let stara gimnazija, resnično vredna ogleda. Obiska vredna je tudi katedrala sv. Terezije, v kateri je grobnica sv. Ivana Pavla II in bogat Diecezanski muzej s sakralno dediščino Požeške škofije.

Požega je tudi raj za kolesarje, saj po mestu in okolici poteka več kot 600 kilometrov kolesarskih poti. Tudi planinci tukaj najdejo svoj raj, saj se okoli mesta dviga pet čudovitih gora. Med njimi je najbolj poznana pot sokola, ki vodi na vrh Požeške gore. Gurmani se tu počutijo kot doma, saj najdejo nekatere najbolj znane slavonske restavracije s tradicionalno kuhinjo, ki privabljajo z okusi in vonji po pristni domači hrani.

Hrvaška obala intervju Popotnik Direktor Hrvaške turistične skupnosti: "Mislim, da se od Slovenije lahko marsikaj naučimo"

Ravninski tereni so primerni za začetnike in rekreacijske kolesarje, medtem ko gozdni predeli in zahtevni vzponi privabljajo gorske kolesarje in ljubitelje kolesarskih izzivov. Naravni park Papuk, Psunj, Krndija, Gora Dilj in Požeška gora, vinogradi in vinske ceste, izletniške in razgledne točke, jezera, mestna središča, konjušnica Lipik – vse to je na voljo kolesarjem in turistom.

Hrvaška | Avtor: Hrvaška turistična skupnost Hrvaška turistična skupnost
Tam je več kot 30 kolesarskih poti v treh različnih regijah: Pakrac-Lipik, Požega-Pleternica in Velika-Kutjevo. Vsaka pot je opisana v interaktivnem vodiču, ki je dostopen na spletni strani Turističke zajednice Požeško-slavonske županije. Skupaj s kolesarskim vodičem po Požeško-slavonski županiji, kjer so navedeni največje in najbolj zanimive atrakcije, ki so vredne obiska.

Opatija popotnik Popotnik Ali ta hrvaška mesta resnično najbolj razočarajo?

V vinorodnem okolišu Požega-Pleternica lahko s Cesto rož in vina, ki se začne v središču Pleternice, posamezniki raziskujejo griče Starca in Klikuna, lahko pa tudi okolico Pakraca. Za tiste, ki iščejo izzive, so na voljo kratke, a zahtevne "off-road" poti, kot so Pot lipicancev in kun, ki se začnejo pri Državni konjušnici Lipik in povezujejo jezera Raminac in Pakurnovac ali pa vzpon do izletniške točke Omanovac na Psunju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Kotaranin (@snorky.sk)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • atamama 07:02 24.november 2023.

    Kolišen je zaslužek za tak reklamni članek ? Tudi v SLO so tako ali še lepši kraji, natura Bizelske, Halozin Dolenjske ima vse to. Res pa so nespretni, posebno Dolenjci. Kolesarska tekma po podobnih terenih, novinarji pa še piti zastonj ne dobijo....

Sorodne novice