V tej državi psi odločijo, če smete potovati

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Letališče v Helsinkih je kot prvo začelo odkrivati okužene z novim koronavirusom s pomočjo štirinožnih prijateljev, ki naj bi virus lahko zaznali še pred razvojem simptomov.
Oglej si celoten članek

Od srede imajo finski letališki delavci pomoč v obliki štirih od skupno desetih psov, ki so jih urili za odkrivanje koronavirusa.

Po prvih ugotovitvah veterinarjev na univerzi v Helsinkih naj bi namreč psi novi koronavirus zavohali s skoraj stoodstotno gotovostjo. Ob tem jim zadošča precej manjši vzorec, kot je nujen za medicinske teste. "Pes za identifikacijo virusa potrebuje le od deset do sto molekul, naprave za testiranje pa 18 milijonov molekul," kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, piše v sporočilu za javnost helsinškega letališča.

Kosti moža Niso mogli verjeti, kaj prenaša v prtljagi

Psi, ki odkrivajo virus na letališču v Helsinkih, sicer ne pridejo v neposreden stik s potniki, tako da ne rabijo skrbeti niti tisti, ki se štirinožcev morda bojijo. Posameznega potnika namreč po obrazu obrišejo z robcem, ki ga nato v ločenem prostoru povoha pes. 

"Smo pionirji na tem področju," je dejala vodja letališča Ulla Lettijeff, "kolikor nam je znano, nobeno drugo letališče še ne uporablja pasjega voha v boju proti covidu-19 v tolikšnem obsegu."

Psi lahko virus ugotovijo še pred razvojem simptomov nove koronavirusne bolezni pri posamezniku. "Ko ste bolni, naj gre za virus ali zajedavca, ta spremeni vonj vašega telesa, tako da je vaš vonj drugačen. To smo prikazali že pri več boleznih, kot je na primer malarija," pa je razkril James Logan, profesor na londonski šoli za higieno in tropsko medicino, ki v sodelovanju z drugimi univerzami razvija podoben program urjenja psov za medicinske namene.

potrošniške pravice To morate vedeti, če nameravate potovati

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 07:44 12. Februar 2022.

    Torej bo kmalu na NIJZ nekdo še bolj kosmat od direktorja..

  • 18:56 25. September 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj …

  • 14:02 25. September 2020.

    Enga bi morali na čopovo v Ljubljani postavit. Bi ves čas lajal.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.