Popotnik
717 ogledov

V tej državi psi odločijo, če smete potovati

psi na letališču Profimedia
Letališče v Helsinkih je kot prvo začelo odkrivati okužene z novim koronavirusom s pomočjo štirinožnih prijateljev, ki naj bi virus lahko zaznali še pred razvojem simptomov.

Od srede imajo finski letališki delavci pomoč v obliki štirih od skupno desetih psov, ki so jih urili za odkrivanje koronavirusa.

Po prvih ugotovitvah veterinarjev na univerzi v Helsinkih naj bi namreč psi novi koronavirus zavohali s skoraj stoodstotno gotovostjo. Ob tem jim zadošča precej manjši vzorec, kot je nujen za medicinske teste. "Pes za identifikacijo virusa potrebuje le od deset do sto molekul, naprave za testiranje pa 18 milijonov molekul," kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, piše v sporočilu za javnost helsinškega letališča.

Frankfurtsko letališče Kosti moža Svet Niso mogli verjeti, kaj prenaša v prtljagi

Psi, ki odkrivajo virus na letališču v Helsinkih, sicer ne pridejo v neposreden stik s potniki, tako da ne rabijo skrbeti niti tisti, ki se štirinožcev morda bojijo. Posameznega potnika namreč po obrazu obrišejo z robcem, ki ga nato v ločenem prostoru povoha pes. 

"Smo pionirji na tem področju," je dejala vodja letališča Ulla Lettijeff, "kolikor nam je znano, nobeno drugo letališče še ne uporablja pasjega voha v boju proti covidu-19 v tolikšnem obsegu."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SERVICE CONNECTED: OFFICIALS IN FINLAND HAVE DEPLOYED CORONAVIRUS SNIFFING DOGS AT FINLAND’S MAIN INTERNATIONAL AIRPORT — AS PART OF A FOUR-MONTH TRIAL IN COLLABORATION WITH THE COUNTRY’S SMELL DETECTION ASSOCIATION https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjw9YXJsIPsAhWAoXIEHWY2DzYQ0PADegQICRAH&url=https%3A%2F%2Fwww.nytimes.com%2F2020%2F09%2F23%2Fworld%2Feurope%2Ffinland-dogs-airport-coronavirus.html&usg=AOvVaw2ImObrH4wupK2s6ASIgtDD #helsinki #servicedogintraining #servicedog #coronavirus #covid19 #infectiousdisease #internationalairport #finland #dog #workingdog #airport #helsinkiairport #snifferdog #coronavirustesting #

A post shared by @ theserviceconnect on

Psi lahko virus ugotovijo še pred razvojem simptomov nove koronavirusne bolezni pri posamezniku. "Ko ste bolni, naj gre za virus ali zajedavca, ta spremeni vonj vašega telesa, tako da je vaš vonj drugačen. To smo prikazali že pri več boleznih, kot je na primer malarija," pa je razkril James Logan, profesor na londonski šoli za higieno in tropsko medicino, ki v sodelovanju z drugimi univerzami razvija podoben program urjenja psov za medicinske namene.

Potovanje covid-19 potrošniške pravice Popotnik To morate vedeti, če nameravate potovati
 
Komentarjev 3
 • rosogay119 18:56 25.september 2020.

  Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. quality9.best

 • Skipi 14:02 25.september 2020.

  Enga bi morali na čopovo v Ljubljani postavit. Bi ves čas lajal.

 • Avatar ovca
  ovca 11:51 25.september 2020.

  Torej se ga ne morejo nalesti od človeka? Aleluja, kako lapate. Živali (psi, mačke), se ga ne morejo nalesti, malo kasneje, se ga lahko, sedaj se ga očitno zopet ne morejo. "Strokovna mnenja" se hitreje menja kot spodnje perilo....

Sorodne novice