Popotnik
2311 ogledov

To je letošnji hit med dopustniki

Potovanje covid-19 Profimedia
Kot govorijo številke nastanitev in podatki o koriščenih turističnih bonih, večina Slovencev tudi te dni dopustuje doma, številni so tradicionalno odšli na Hrvaško, nekaj pa je tudi takšnih, ki so se odpravili v bolj oddaljene države.

Turizmu se je pred začetkom poletne sezone napovedoval črn scenarij, številni turistični delavci so trepetali za svojo prihodnost. Med njimi so bile med glasnejšimi turistične agencije, ki so se že pred krizo soočale z ne tako svetlimi napovedmi, češ da se bo v prihodnosti vse več ljudi odločalo za potovanja v lastni režiji, same pa naj bi pristale na smetišču zgodovine. A letni rezultati v preteklih letih so dokazovali nasprotno, saj so se agencije trdno zasidrale na slovenskem turističnem trgu in dosegale rekordne številke. Kot pravijo sedaj, pa stanje niti ni tako kritično. Rešujejo jih turistični boni in predvsem to, da so v krizo zajadrali v dobri poslovni kondiciji.

Ljubljana brez turistov reportaža Popotnik "Stanje je katastrofalno"

Turisti | Avtor: Profimedias Profimedias
"Letošnja sezona je za turistično branžo največja preizkušnja doslej. Čeprav smo bili v skoraj 30-letni zgodovini našega podjetja priča mnogim pretresom na trgu, si tako črnega scenarija, kot je letošnji, ko se je za nekaj mesecev svet dobesedno ustavil, nismo mogli niti predstavljati. Število turistov je skoraj čez noč padlo na nič, odpovedati smo morali tisoče aranžmajev. Čeprav so turistični boni vsaj delno popravili škodo in smo vsaj nekaj tednov imeli občutek, da smo koristni in lahko ponovno delamo, je tudi ta čas spremljalo veliko napetosti in usklajevanj zaradi številnih nejasnosti in različnih tolmačenj," je bila iskrena Nataša Jeza Kotnik iz agencije Sonček in v optimističnem tonu nadaljevala, da v negotove mesece stopajo dobro pripravljeni in s prilagojeno ponudbo.

Da jih prihodnost ne skrbi, so jasni tudi v agenciji Palma: "Če kdaj, je sedaj čas, da se gostje ponovno vračajo k agencijam, saj vedo, da imajo na drugi strani 24/7 sogovornike, ki poskrbijo za vsakega gosta. Pred korono se je marsikdo ukvarjal z organizacijo počitnic in potovanj kar sam, sedaj pa se težko pogaja in dogovarja s sistemi, saj odzivov skoraj ni. Mi smo poslovali, čeprav okrnjeno, ves čas, bili na voljo za vsa vprašanja in pomisleke in bili tudi velikokrat strelovod za vse stiske in skrbi, ki so se potnikom porajali. V našem stabilnem 30 letnem poslovanju smo pripravljeni na novih 30 let."

poletje 2020 slovenska obala reportaža Popotnik "Komaj čakamo, da bo tega s***** konec"

Sezone ne bodo rešili niti boni

Poslovanje v letošnjem letu je okrnjeno in tudi turistični boni ne morejo nadomestiti izpada preteklih mesecev, česar se pri agencijah zavedajo. "Sezona vsekakor ni in ne more biti rešena. Povpraševanja s preteklimi leti žal ni mogoče primerjati. Rezervacije se ne delajo za odhode, ki so, recimo, več kot mesec dni pred začetkom storitve, ampak s svojo odločitvijo stranke čakajo, kolikor dolgo se da, saj odločitve sprejemajo glede na trenutno epidemiološko sliko tako v Sloveniji kot na izbrani destinaciji," razlagajo na agenciji Kompas.

Potovanje covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri Palmi se prav tako soočajo z manjšim povpraševanjem kot v preteklih letih, veseli pa jih, da se že polnijo tudi jesenski in zimski meseci. Kot pravijo, so potniki predvsem občutljivi na kakršne koli negativne informacije, zato je glavni pogoj pri izbiri dopusta varnost na destinaciji in stalna asistenca agencije. "V primerjavi z mesecem ali dvema nazaj je seveda lahko zazanati porast prijav, nenazadnje vsi potrebujemo malo odklopa," pove Nena Kraševec Mišič iz agencije Palma.

Kras in pravi kraški pršut poznavalec Popotnik "Lahko rečem, da smo državo prepustili tujcem, sami pa hodimo po svetu"

Čeprav je njihovo delo bolj obsežno kot prejšnja leta, bo po besedah Sončkove predstavnice njihove poslovanje "zelo daleč od lanskih, rekordnih, številk". Kot pove, je povečano delo med poletjem moč pripisati mnogim odpovedim aranžmajev zaradi nerealiziranih poletov in selitev gostov v druge hotele, ker hotelske verige optimizirajo svoje poslovanje tako, da odprejo le del nastanitvenih kapacitet.

Nekaj dodatnega dela jim povzročajo še turistični boni, saj se letos srečujejo tudi s potniki, ki niso vešči potovanj in potrebujejo več posvečanja.

Slovenci najraje v ...

Kot govorijo številke nastanitev in podatki o koriščenih turističnih bonih, večina Slovencev tudi te dni dopustuje doma. To potrdijo tudi agencije. 

"Letošnja sezona bo zapisana predvsem Sloveniji, v prvi vrsti zato, ker želijo ljudje izkoristiti turistične bone oz. ker se tu počutijo varneje. Slednje je sicer lahko v primerjavi s praznimi plažami npr. Hrvaške ali Grčije tudi drugače, a je vzdušje zaenkrat povsem mirno in počitniško. Največje povpraševanje je po Obali, termah, Goriških brdih, Posočju …, kjer ni več na voljo prav vsega, kar si gostje morda zaželijo. A Slovenija ima še veliko lepih kotičkov, ki jih odkrivamo z našimi gosti, nenazadnje tudi prestolnico, ki je lahko odlično izhodišče za dnevne izlete," razlaga sogovornica iz Sončka.

Kranjska Gora pri nas Popotnik Če želite na počitnice v te kraje, bolje preverite razpoložjivost!

Kranjska Gora jezero Jasna | Avtor: Profimedia Profimedia

Medtem so številni tradicionalno odšli na Hrvaško, nekaj pa je tudi takšnih, ki so se odpravili v bolj oddaljene države. Zaradi ugodne epidemiološke slike in ustreznih ukrepov je predvsem Grčija tista država, kamor Slovenci te dni radi pobegnejo na dopust. Čeprav je določena mera bojazni in pomislekov med potniki pred potovanji še vedno prisotna, so po besedah agencij vsi odzivi, ko se ljudje vrnejo s potovanj, zelo dobri.

Kaladi, Kythira, Grčija Svet Grčija se spogleduje s strožjimi ukrepi

"Grčija se je odlično pripravila na prihod turistov, tako da se vsi protokoli, ki so predpisani v zvezi s preprečevanjem širjenja okužbe z novim koronavirusom, izvajajo dosledno, profesionalno in nevsiljivo. Pravijo, da je letos na grških otokih še posebej čarobno, saj ni gneče, ni težko najti najboljše mize za najboljši sončni zahod ali najboljšega ležalnika za uživanje ob morju ali preprosto slišati tišine in pripovedovanje vetrov," so slikoviti pri Kompasu.

Kaladi, Kythira, Grčija | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg Grčije, Hrvaške in Slovenije so po pričevanju Palmine predstavnice za slovenske popotnike zanimive tudi sosednje države npr. Madžarska z Balatonom, pa Avstrija s svojimi čudovitimi pohodnimi potmi in jezeri, prav tako se vrača zanimanje za Italijo, ki je uspela zajeziti širjenje virusa in se počasi odpira.

"Tukaj je še Švica, ki je v poletnem času že tako ali tako bila priljubljena pri Slovencih, pa Francija, Nizozemska, Nemčija. V septembru se vračamo na Islandijo, pa v Skandinavijo in na Baltik," načrte za prihodnost predstavi Nena Kraševec Mišič, ob čemer poudari, da bodo potovanja in počitnice organizirali le tja, kjer je zdravstvena slika pod nadzorom. Zato tudi bolj oddaljene, eksotične države, ki so v veliki primerov na rumenem seznamu, še čakajo na svojo priložnost predvsem v jesenskem delu sezone. prostovoljstvo v tujini splača se vedeti Popotnik Tako v tujino s čim manj denarja
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice