Popotnik
20778 ogledov

Če želite na počitnice v te kraje, bolje preverite razpoložjivost!

Kranjska Gora Profimedia Kranjska Gora.
Glede na pričevanje turističnih predstavnikov nekaterih mest po Sloveniji lahko rečemo, da turistična sezona kljub pandemiji ni tako črna, kot se je napovedovalo. Nekateri kraji so skoraj 100 odstotno zasedeni.

Pisali smo že, kako je pandemija prizadela naše največje mesto – Ljubljano, ki te dni za razliko od preteklih let bolj kot ne sameva. Tokrat pa smo preverili, kako kaže drugim slovenskim turističnim biserom, ki posebej v poletnih mesecih po navadi dosegajo visoke številke obiskanosti. Za razliko od Ljubljane so mesta, kot so Bled, Kranjska Gora, Goriška Brda in obalna mesta, ta čas soočajo z izjemno dobro obiskanostjo. Tako dobro, da boste le s težavo še lahko našli prosto sobo. Število rezervacij nakazuje, da bo tako vse do septembra, vrhunec pa naj bi po besedah turističnih predstavnikov prišel šele z avgustom.

Ljubljana brez turistov reportaža Popotnik "Stanje je katastrofalno"

Medtem ko se gorenjski biser – Bled po slabem začetku šele dobro pobira in je od zgoraj naštetih krajev posledice izpada prihodov turistov občutil najbolj, saj v letošnjem poletju dosega zgolj 30 do 40 odstotno zasedenost glede na lani, najboljše kaže turističnim ponudnikom v Goriških Brdih in v Kranjski Gori ter na Obali. Tam so trenutno kapacitete skoraj v celoti zapolnjene. Največ zanimanja je za zasebne sobe in apartmaje, ki gostom dajejo večji občutek varnosti, na Brdih so izjemno zaželene tudi turistične kmetije in razne manjše nastanitve z bazeni.

Goriška Brda | Avtor: TIC Brda TIC Brda
"Glede na povpraševanje so po naših ocenah in informacijah naše kapacitete pri manjših nastanitvah in turističnih kmetijah zasedene več kot 90 odstotno, za avgust ocenjujemo, da je že skoraj 80 odstotkov kapacitet zasedenih. Lepo se polni tudi mesec september, kjer je večinoma povpraševanje za podaljšane vikende," so nam povedali na TIC Brda.

Po njihovih podatkih so do konca junija imeli približno 80 odstotkov domačih in 20 odstotkov tujih gostov, ki so bili pretežno iz Italije, Avstrije, Hrvaške in Nemčije. Sedaj pa opažajo še porast gostov iz držav Beneluksa in Francije.

Goriška Brda Popotnik Slovenci množično v Brda

Pri Turizmu Kranjska Gora so izpostavili pomen uveljavitve turističnih bonov, ki so številke obiska prevesili na pozitivno stran, "saj je trenutna zasedenost v destinaciji Kranjska Gora več kot 90 odstotna, glede na destinacijski rezervacijski sistem in ostale rezervacijske portale ter poročila turističnega gospodarstva naj bi bila zasedenost prenočitvenih kapacitet celo okoli 97 odstotkov". Podobne številke napovedujejo tudi za mesec avgust.

Na tem mestu Mojca Mežek iz Turizma Kranjska Gora opozori, da je ob vikendih zasedenost skorajda 100 odstotna in "boste brez vnaprejšnje rezervacije težko dobili prosto sobo ali apartma".  Poleg domačih gostov, ki so v preteklosti predstavljali okoli 35 odstotkov vseh gostov in je trenutno ta odstotek precej več kot podvojen, saj znaša že 80 odstotkov, je na destinaciji vse višji odstotek tudi tujcev. Med njimi prednjačijo turisti iz Nemčije, Češke, Avstrije, Hrvaške in vse več tudi z Madžarske.

Velika planina turistična destinacija Popotnik Novost, ki vas ne bo razveselila

Za razliko od zgornjih dveh destinacij, kjer je največ povpraševanje po zasebnih sobah in apartmajih, na Turističnem združenju Portorož povedo, da so pri njih izjemno dobro zasedene tudi hotelske kapacitete: "V dvanajstih dneh julija so tam zabeležili 50.220 prenočitev, kar je le 20 odstotkov manj kot lani."

Portorož | Avtor: Profimedias Profimedias

Posebej jih veseli, da se vse več Slovencev odloča za dopustovanje na slovenski obali, ki so ustvarili 67 odstotkov vseh prenočitev. V primerjavi z lani jih je za 150 odstotkov več", še dodajo. Med tujimi turisti pa je največ Avstrijcev, sledijo Nemci, Madžari in Italijani. Kot pravijo, se število vseh gostov, tako domačih kot tujih, povečuje, pri čemer se razmerje med tujimi in domačimi bistveno ne spreminja.

Malo manj spodbudni so bili podatki za junij, kjer so po podatkih portala ttaksa.si v vseh nastanitvenih kapacitetah zabeležili 106.840 prenočitev. To je bilo je v primerjavi z lani za polovico manj.

Slovenski gost je zahteven gost

Pomembnosti slovenskih gostov se zavedajo na vseh destinacijah, saj bi bila brez njih sezona še bolj klavrna, zato so turistični predstavniki o njih govorili le z izbranimi besedami.

Turistična kmetija Statistika Popotnik Domači gosti rešujejo turizem; kar 64 odstotkov manj tujcev kot lani

"Slovenski gostje so zanimivi iz več razlogov – kljub temu da je Bled globoko v njihovih srcih, ga znajo raziskovati in odkrivati na novo, pa ne samo jezera z okolico, pač pa tudi zanimive in slikovite vasice, ki Bled obdajajo. Slovenski gostje pričakujejo kakovostno storitev in prijazne domačine, to pa jim tudi z veseljem nudimo. Izjemno veseli smo, da Bled na novo odkrivajo tudi Slovenci. Bled je bil leta in leta v zavesti Slovencev kot kraj, kamor smo peljali svoje goste iz tujine ali sorodnike iz oddaljenih krajev. Bil je torej kraj, ki smo ga pokazali, ko smo hoteli pokazati najboljše in najlepše, kar v Sloveniji imamo," na vprašanje, kaj so se v tej sezoni novega naučili o domačih gostih, odgovori Romana Purkat s Turizmu Bled.

Kopanje na Bledu | Avtor: Profimedia Profimedia

Ponudniki so soglasni, da Slovenci veljamo za zahtevne stranke, ki pričakujejo le najkakovostnejše storitve. "Gostje so zahtevni in si na dopustu želijo izkusiti čim več novih, nenavadnih in drugačnih aktivnosti. Na Turizmu Kranjska Gora zato posvečamo posebno pozornost razvoju produktov in paketov, ki turiste in obiskovalce navdušijo in na njih pustijo vtis, kot so kolesarske enoslednice, ferate, padalstvo, gorsko e-kolesarstvo. Želimo si, da bi se zaradi dobrih občutkov, izkušenj in spominov tako domači kot tuji gostje vedno znova vračali nazaj," dodajo pri Turizmu Kranjska Gora.

Slovensko morje Novo Popotnik Tu smo do zdaj unovčili največ bonov

Turistične kmetije | Avtor: Arhiv STO/Jošt Gantar Arhiv STO/Jošt Gantar
Na TIC Brda pa sklenejo: "Vsak dan sproti spoznavamo, da Slovenci spadamo med bolj zahtevne stranke, ki rade raziskujejo, zahtevajo kvaliteto in butičnost. Radi imamo lokalne, domače proizvode – poleg prehrambenih izdelkov, znamo ceniti tudi ročna dela. Kar se tiče športnih aktivnosti, opažamo, da smo Slovenci v boljši kondicijski formi kot ostali narodi. Lep primer je kolesarstvo, kjer imamo v Brdih na voljo izposojo tako navadnih kot e- koles, a opažamo, da si večinoma raje sposodimo navadna gorska kolesa. Slovenci imamo radi naravo, saj naše trenutne obskovalce od znamenitosti v Brdih najbolj pritegneta naravni most Krčnik in hrib Sabotin, vendar nam je blizu tudi kulturna dediščina."

Poletna sezona je rešena, kako naprej?

Vsi vprašani so s trenutnim obiskom zadovoljni in z optimizmom pričakujejo avgust, ko je po navadi vrhunec sezone, vendar se zavedajo, da bo izgubo iz mesecev v času karantene težko nadoknaditi. 

"Vsekakor ne moremo govoriti, da bodo trenutni rezultati rešili letošnjo turistično sezono, saj se je treba zavedati, da smo imeli večji izpad v aprilu in maju. V kolikor se bo jesen nadaljevala z omejitvami gibanja za obiskovalce iz tujine, bo tudi jesenska zasedenost nižja," so odkriti na TIC Brda.

Turistične kmetije | Avtor: Arhiv STO/Jošt Gantar Arhiv STO/Jošt Gantar
Pri Turizmu Kranjska Gora nadaljujejo: "Poletna turistična sezona in del zimske sta s turističnimi boni Republike Slovenija vsaj delno rešeni. V jesenskih mesecih se bo trend koriščenja turističnih bonov precej znižal. Na to bo vplivalo več dejavnikov, začetek novega šolskega leta, slabši vremenski pogoji, službene obveznosti." Ob tem se po pomoč ponovno obrnejo na državo: "Na Turizmu Kranjska Gora si močno prizadevamo, da bi država veljavnost turističnih bonov podaljšala do aprila 2021 in bi na ta način pomagala pri reševanju zimske sezone."

Ker je letošnja sezona zelo nepredvidljiva, so zato z napovedmi še nekoliko zadržani.

Rogla Slovenija Popotnik Do teh znamenitosti sedaj brezplačno
Komentarjev 1
  • Avatar jate
    jate 17:50 16.julij 2020.

    slovenski gost po večini ni zahteven gost,ampak prepotenten gost....razen redkih izjem...,ne mečem vse v isti koš.

Sorodne novice