Popotnik
5010 ogledov

Novost, ki vas ne bo razveselila

Velika planina
Velika planina v poletnih mesecih privablja številne turiste in pohodnike, od prihajajočega konca tedna pa občina Kamnik na tem območju načrtuje določene novosti.

Zaradi bližine in gondole, ki nas lahko pripelje povsem na vrh, je Velika planina ena najbolj priljubljenih izletniških točk v Sloveniji. Zakrasela visokogorska planota na okoli 1500 metrih nadmorske višine ponuja tako lepe razglede kot številne možnosti za pohodništvo in kolesarjenje. Posebej v pomladnih in poletnih mesecih destinacijo obiščejo številni tako tuji kot domači gostje, ki jih bo od prihajajočega konca tedna presenetila novost.

Kamniška občina je sklenila, da bo kmalu parkiranje dovoljeno samo na za to predvidenih parkirnih površinah, za kar bo treba plačati parkirnino. Ta bo za osebno vozilo znašala sedem evrov na dan.

Rogla Slovenija Popotnik Do teh znamenitosti sedaj brezplačno

Kot je na tiskovni konferenci pojasnil župan Matej Slapar, je kamniški svet odločitev sprejel, ker je bil na cesti na Veliko planino ob konicah zaradi neprimerno parkiranih vozil lastnikom do živine in intervencijskim vozilom pogosto onemogočen dostop. Polega tega Velika planina predstavlja edinstveno naravno in kulturno dediščino, ki je za kamniški turizem izjemnega pomena, zato se z urejanjem tega območja že nekaj časa celovito ukvarja tudi posebna komisija.

Velika planina | Avtor: Arhiv Arhiv
Na tiskovni konferenci občine je povedal, da so tako s pašnimi skupnostmi kot tudi z lastniki koč našli skupni jezik in jim omogočili, da bodo z novim sistemom parkiranja in posledično pobrano parkirnino deležni tega, da se bodo pobrana sredstva vlagala izključno v urejanje dovoznih poti na planino in urejanju parkirišč na tem območju. Poleg tega pa se bo del parkirnine namenjal tudi redarskemu osebju, ki bo usmerjalo promet in pobiralo parkirnino.

Na Rakovi ravni bo koncesionar od tega konca tedna torej pobiral parkirnino, ki bo za osebni avtomobil znašala sedem evrov na dan: "Menimo, da je to primerna cena. Iz tega pobranega denarja se bo izključno obnavljala infrastruktura na Planini in bo denar ostal tam," je še zagotovil Slapar.

Denar Turizem Slovenija V tej slovenski občini ceneje
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice