Slovenija
1473 ogledov

V tej slovenski občini ceneje

Dolenjske Toplice Terme Krka
Za korak so se odločili z namenom, da bi spričo padca turističnih prihodov, povzročenega zaradi pandemije, pritegnili čim več gostov.

V Sloveniji so ponudniki turističnih nastanitev v začetku lanskega leta obstoječi turistični taksi začeli dodajati še promocijsko takso; ki se steka na račun Slovenske turistične organizacije. Znaša četrtino gostu obračunane takse, ki lahko največ znaša 3,125 evra na dan.

Slovenske občine same določajo višino turistične takse, prihodek se steče v občinske proračune.

V Občini Piran, kjer običajno naštejejo največ turističnih nočitev letno, so tako turisti namesto 1,265 evra turistične takse plačevali 2,50 evra turistične takse, pri čemer ta znesek vključuje tudi promocijsko takso v višini 0,50 evra.

Če se torej za počitnikovanje v Piranu odloči 4-članska družina, pri čemer velja polna taksa za vse člane, le za slednjo odštejejo 70 evrov.

V Dolenjskih Toplicah krepko znižanje

Pandemija novega koronavirusa je močno udarila turizem, po sproščanju ukrepov bo boj med turističnimi ponudniki za slehernega gosta. Odločitve, kako jih pritegniti, so različne, v eni izmed dolenjskih občin so se v prvi vrsti odločili za znižanje takse, čeprav bodo iz tega naslova dobili manj denarja v občinski proračun. Gre za edino slovensko občino, ki se je odločila za ta korak.

V Dolenjskih Toplicah je župan Franc Vovk občinskim svetnikom predlagal znižanje takse na polovico; namesto 2,50 evra bodo tako njihovi gostje plačevali 1,25 evra.

Vovk je pri tem pojasnil, da jim občinski proračun ne omogoča finančne pomoči lokalnemu gospodarstvu, katerega pri njih v 70 odstotkih predstavlja turizem, z znižano takso pa - je prepričan - bo njihov turizem vendarle v prednosti pred konkurenco. Ukrep bo veljal do konca letošnjega leta.

Dolenjske Toplice | Avtor: Terme Krka Terme Krka

Epidemija udarec tudi za proračun

Med letošnjo epidemijo so pri turističnih taksah glede na enako lansko obdobje v Dolenjskih Toplicah zabeležili približno 20.000 evrov izgube, zaradi omenjene polovične pocenitve turistične takse pa ocenjujejo, da bo občina letos še ob 30.000 evrov priliva.

Po županovih podatkih se je v občinsko blagajno na račun turističnih taks predlani nateklo nekaj manj kot 96.000 evrov in lani nekaj več kot 110.000 evrov.

Župan meni, da je manj lahko več

Ne glede na to, da bo zaradi znižanja takse občina s strani vsakega gosta dobila manj denarja za svoj proračun, Topličani upajo, da se bodo zaradi tega ukrepa Slovenci v večji meri odločali za obisk njihove občine in nenazadnje pri njih porabili tako imenovane turistične bone.

Izpostavljajo, da cenejša taksa ni edina, ki jo ponujajo, ob neokrnjeni naravi pod Kočevskim rogom omogočajo termalno kopanje v prenovljenih zunanjih bazenih in zdravljenje, pohodništvo, kolesarjenje, ježo, tenis, panoramske polete, jadralno padalstvo, lov, ribolov, šport na vodi.

Kopanje na Bledu Unovčevanje bonov Slovenija Podrobnosti o bonih: Ponudniki jih niso dolžni sprejeti

Ponudniki občinski odlok pozdravljajo

Največji ponudnik turističnih storitev v občini Dolenjske Toplice so Krkine terme z enim najstarejših termalnih kopališč v državi, poleg njih pa je v kraju vrsta zasebnih ponudnikov, med katerimi izstopa restavracija in hotel Oštarija Herbelier.

Jernej Jarc z Oštarije odločitev občine pozdravlja, glede na to, da občina nima denarja, da bi turizmu pomagala prebroditi tako imenovano korona krizo, se mu zdi ukrep več kot dobrodošel.

Pove, da podatka, v kolikšni meri jih je prizadela kriza zaradi epidemije, še niti ne ve, počasi se začenjajo pobirati. Dodaja, da so bili maja dva vikenda odprti, a je bil odziv gostov zelo slab, junij je že nekoliko bolj vzpodbuden.

Sami veliko vlagajo v marketing, ogromno delajo na dodatnih vsebinah, ki so jim letos dodali še aktivnosti v Kočevskem rogu. Gre za nov trend v turizmu, ki bo gotovo, je prepričan Jarc, prinesel pričakovani učinek.

Kočevski rog | Avtor: Oštarija Herbelier Oštarija Herbelier

Še bolj kot nižanje turistične takse pa Jarc pozdravlja prizadevanja občine v dopolnjevanje infrastrukture, urejanje središča kraja, poudarja, da bo to na dolgi rok prineslo še več za njihovo turistično ponudbo.

Slovenske novice: Delavci, pozor: Vse to obljublja Golob! Slovenija Slovensko gospodarstvo strmoglavilo

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.