Slovenija
15793 ogledov

Podrobnosti o bonih: Ponudniki jih niso dolžni sprejeti

Zdravko Počivalšek Reševalni pas/Twitter
Turistične bone bo mogoče vnovčiti od 19. junija do konca leta.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, je na današnji tiskovni konferenci predstavil podrobnosti turističnega bona.

Da bodo boni prenosljivi le v t. i. ravni vrsti (torej na relaciji stari starši - starši - otroci) je bilo znano že včeraj, prav tako to, da naj bi bone lahko začeli koristiti že 19. junija. Je pa novost to, da bomo bon lahko porabili pri več ponudnikih, ne le pri enem samem, kot je bilo rečeno pred časom.

Terme Šmarješke Toplice Slovenija Novo o turističnih bonih

Počivalšek je dejal, da je zelo zadovoljen, da jim je s skupnimi močmi uspelo pripraviti toliko ukrepov za turizem. "Ponosen sem tudi, da smo uspeli pripraviti novo znamko turizma Green and safe, ta bo označevala visoko spoštovanje vseh standardov. Smo v koraku z vsemi turističnimi državami sveta in pripravljeni na začetek poletne sezone," je zatrdil.

Turizem zaradi covid-19 povsod na tleh

Dodal je, da je turizem zaradi covida-19 po vsem svetu povsem na tleh in da je vprašanje, kdaj se bo turizem spet vrnil v stare tirnice, kot smo ga poznali pred epidemijo. "A nam gre precej na roko, da Slovenija velja za varno državo, čeprav naš turizem še vedno potrebuje spodbudo," je povedal minister.

Dubrovnik Turizem Svet Hrvati si manejo roke zaradi Slovencev

Poudaril je, da turizem predstavlja 10 odstotkov slovenskega BDP, od njega je neposredno odvisnih 60 tisoč delovnih mest, poleg tega pa vpliva tudi na druge panoge, kot so transport, kultura, gradbeništvo. 

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota | Avtor: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota

Obljubil je, da bodo lahko mala podjetja, ki imajo od 5 do 49 zaposlenih, najela kredit za premagovanje likvidnostnih težav - posameznemu podjetju bo na voljo od 5 do 50 tisoč evrov, poleg tega jim bodo z razpisi pomagali izboljšati energetsko učinkovitost ter posledično konkurenčnost. 

Sledili so predlogu planinskih koč

"A turizma ni brez turistov in letos bo mnogo odvisno od tega, kako se bodo odpirale, oziroma zapirale meje. Ker se na te tokove ne moremo zanašati, je nujno, da se posvetimo domačemu gostu. Turistični boni omogočajo, da se soočijo tako veliki kot mali ponudniki, je nov koncept državne pomoči," je pojasnil Počivalšek.

Kopanje v bazenu Koronakriza Slovenija Zelena luč za tretji paket ukrepov, potrjeni tudi turistični boni

Računajo, da bodo učinki bonov multiplikativni in da bodo spodbudili dodatno potrošnjo -  ocenili so jo na 170 milijonov evrov. Za ukrep bodo sicer porabili približno 345 milijonov evrov.

Bonov ne bo nujno unovčiti le pri enem ponudniku, s čimer so po Počivalškovih besedah sledili tudi željam ponudnikov namestitev v planinskih kočah. "Upravičenec bo moral obvestiti ponudnika, da bo unovčil bon, razliko pa bo ponudniku povrnil FURS. Nadzor nad rabo bonov bo pri ponudnikih izvajal tržni inšpektorat," je poudaril.

Dodal je, da lahko vseeno največ za preprečevanje kršitev ponudnikov naredimo sami in javno opozarjamo na morebitne zlorabe.

Furs predstavil način uveljavitve bona

"Finančne uprave običajno ne povezujemo s počitnicami, ampak letošnje leto je posebno, saj je Furs prevzel izvajanje novega zakona," je dejal namestnik generalnega direktorja Finančne uprave Peter Grum. "Bone bo mogoče unovčiti od  19. 6. 2020 do konca leta." 

Piran Vlada sprejela Slovenija Še nekaj novosti glede turističnih bonov

hotelska soba | Avtor: Profimedia Profimedia

Poudaril je, da so glede na veliko število upravičencev (skupna vrednost projekta znaša 350 milijonov evrov) projekt zastavili zelo robustno, da bodo boni prišli do tistih, ki jih potrebuje (ponudniki storitev), ter da ne bo prihajalo do zlorab. "Zlorabe smo poskušali onemogočiti s kontrolami, ki jih bomo izvajali s kontrolami v realnem času v našem informacijskem sistemu," je pojasnil Grum. "Povezani bomo tudi s knjigo gostov, ki se vodi pri policiji, tako da bomo v realnem času preverjali nočitve tudi tam. Ponudniki bodo le tisti, ki so bili med ponudniki storitev registrirani na dan 13. marca."

Kazni do 40 tisoč evrov

Tržni inšpektorat bo izvajal naknadni nadzor. "Globe, ki jih bo ob zlorabah izrekal Tržni inšpektorat so relativno visoke," je dejal Grum. "Znašajo od 200 do 600 evrov za fizične osebe in 1200 do 40 tisoč evrov za poslovne subjekte. Poziv ministra, da naj se ponudniki ne poslužujejo razno raznih shem, je zelo na mestu."

Turistične kmetije Slovenija Popotnik Najbolj bodo trpeli hoteli v mestih

"Napačno je razmišljanje, da bomo državljani prejeli kakršne koli bone v fizični obliki ali natisnjene bone," je razložil Grum. "Boni bodo evidentirani v našem sistemu, ki jih bodo ponudniki vnovčevali."

Klicni center za turistične bone 08 200 1005

Delovni čas klicnega centra:

Ponedeljek, torek in četrtek: od 8. do 15. ure
Sreda: od 7. do 17. ure
Petek: od 8. do 13. ure

Ponudniki niso dolžni sprejemati bonov, zato jih je prej potrebno vprašati, če bone sprejemajo. "S seboj morate imeti osebno izkaznico ali potni list in sledite navodilom receptorja," je razložil Grum. "Receptor bo dal v podpis izjavo, kjer bomo zapisali podatke in znesek, v kakšni višini želimo unovčiti bon." 

Kdaj bo potrebna izjava?

V dveh primerih bo potrebno s sabo imeti dodatne izjave ali pooblastila - ko bon unovči oseba, ki ni zakoniti zastopnik (npr. stric za nočitev nečaka) ali v primeru prenosa bona med družinskimi člani. Mogoč je prenos med zakonci, med starši in otroki ter med starimi starši in vnuki. 

Kopanje na Bledu | Avtor: Profimedia Profimedia

"Glede na to, da boni ne bodo obstajali v mobilni obliki, priporočamo, da namestite našo aplikacijo e-davki", je dejal Grum. "Na ta način boste lahko spremljali, kako je bil bon v novčen in kolikšen znesek imate še na razpolago."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 18
  • Korona0 07:45 10.junij 2020.

    Boni ne bodo vročeni v roke. Kako bodo urejali koriščenje ali bodo za izdajo sploh vedeli, ki nimajo ali ne uporabljajo elektronskih komunikacijskih povezav (e-pošte)? bravo država. 90 let stari ljudje jih bodo prejeli, pa zanje še vedeli ne bodo, ...prikaži več kljub možno popolni opravilnosti!

  • Avatar Mendizella
    Mendizella 00:54 10.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 17:46 09.junij 2020.

    no, to so spet cvetke za komentiranje. seveda formalno ne rabi sprejeti bonov, ampak jih bodo. tudi če kupiš kupon preko 1nadan in kuponko ni nujno , da ti potrdijo rezervacijo, če so zasedeni ali če nimajo več sobe z ...prikaži več balkonom in pogledom na morje... ga ni ponudnika turističnih storitev, ki bi ti ob prostih kapacitetah zavrnil bon. zakonsko se pač mora pravilno definirati ukrep....spet ena puhlica za komentiranje pametnjakovičev na tem portalu, ki se običajno kopajo v intex bazenih.