Popotnik
2152 ogledov

Najbolj bodo trpeli hoteli v mestih

Hotel Profimedia
Ponekod prenočitve tujih gostov predstavljajo kar 95 odstotkov vseh prenočitev.

Zdaj je že jasno: vsak polnoletni prebivalec Slovenije bo prejel turistični bon v višini 200 evrov bonov, mlajši pa v višini 50 evrov. Unovčili jih bodo lahko do konca leta za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji. Po napovedih državnega sekretarja Simona Zajca naj bi turistični boni v veljavo stopili še pred začetkom poletnih počitnic.

Ob tem pa se po eni strani poraja dvom, ali v Sloveniji sploh imamo dovolj turističnih kapacitet za vse državljane, če k temu prištejemo še potencialne turiste, ki si jih želimo privabiti, po drugi strani pa boni ne bodo rešili težav ponudnikov nastanitev v večjih mestih po Sloveniji.

Terme Šmarješke Toplice Slovenija Novo o turističnih bonih

Pričakujejo več domačih gostov kot lani

Slovenci smo lani, glede na podatke Slovenske turistične organizacije (STO), k vsem prenočitvam prispevali le četrtinski delež, skupno smo ustvarili 4,4 milijonov prenočitev, medtem ko je skupno število prenočitev v lanskem letu preseglo 15 milijonov. 

V STO pričakujejo, da se bo za oddih doma letos odločalo več Slovencev kot v prejšnjih letih – ne le zaradi uvedbe turističnih bonov, temveč tudi zaradi bližine in varnosti ter negotovosti pri sproščanju omejitev potovanj v tujino. Verjamejo pa, da bo prav zaradi uvedbe turističnih bonov upad skupnega števila gostov in njihovih prenočitev bistveno manjši, kot bi bil sicer.

"Imamo dovolj nočitvenih možnosti"

Intercontinental hotel Ljubljana | Avtor: Delta Holding Delta Holding
V slovenskem turizmu načeloma razpolagamo z več kot 192 tisoč ležišči, pri čemer je treba upoštevati, da vse kapacitete skozi leto niso v celoti zasedene. V STO sicer menijo, da pri navedenih kapacitetah, razpršenosti turističnih ponudnikov tudi izven večjih turističnih središč in privlačni ponudbi tudi v manj znanih, a prav tako privlačnih destinacijah, Slovenija v letošnjem juliju in avgustu slovenskim gostom lahko ponudi zadostno število nočitvenih možnosti. 

Bo pa veliko odvisno od odpiranja meja in prihoda tujih gostov v Slovenijo – ti namreč načeloma predstavljajo 75-odstotni delež vseh gostov v Sloveniji, na nekaterih destinacijah, kot je Ljubljana, pa prenočitve tujih gostov predstavljajo kar 95 odstotkov vseh prenočitev.

Vendar – ali bodo posledično zaradi odpiranja meja vsi Slovenci "zbežali" na Hrvaško? "Menimo, da ne, saj napovedi in izsledki raziskav kažejo, da se bodo vsaj v prvi fazi pogosteje odločali za oddih doma, ki ga Slovenci tudi dojemamo kot manj tvegano izbiro," pojasnjujejo v STO.

Domačega turista Ljubljana in Maribor ne zanimata

Gregor Jamnik, predsednik združenja hotelirjev Slovenije in direktor hotela Slon, je na novinarski konferenci na temo rešitve turističnega gospodarstva podobno opozoril na dejstvo, da bodo vavčerji nekaterim pomagali precej bolj kot drugim. "Težko si predstavljam, da bi katerikoli Slovenec želel priti na dopust v Ljubljano, Maribor ali recimo v Postojno, da bi si spotoma ogledal Postojnsko jamo, vsekakor pa bo veliko povpraševanje za terme in morje," je pojasnil. 

Poudaril je, da je ta kriza precej drugačna kot tista pred približno desetimi leti, zato bo potreben drugačen pristop. "Ne bodo propadla le šibka podjetja, temveč tudi veliki ponudniki na priljubljenih lokacijah, ki imajo to smolo, da so denar investirali, namesto da bi ga 'hranili v nogavicah’," je dejal.

Po njegovih besedah brez odprtih mej slovenskega turizma ni, a so prav tisti, ki so bili do zdaj najpogostejši obiskovalci slovenskih mest in znamenitosti (Italijani, Britanci, Američani, Azijci), v boju s koronavirusom utrpeli največ škode.

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice