Slovenija
12932 ogledov

Še nekaj novosti glede turističnih bonov

Piran Profimedia
Boni bodo najbrž prenosljivi le med starši in otroci ter med starimi starši in vnuki. Sprejemale naj bi jih tudi turistične agencije. Po napovedih naj bi bila vladna uredba glede koriščenja bonov sprejeta že danes.

Vlada je na današnji dopisni seji izdala Uredbo o načinu unovčitve bona za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma ter jo objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Uredba določa način koriščenja turističnih bonov preko informacijskega sistema Finančne uprave Republike Slovenije, povračilo sredstev preko informacijskega sistema FURS ter način vodenja in upravljanja evidence bonov. Bon bo vpisan kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu FURS (eDavki). Bon bo unovčljiv za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom.

Upravičenec bon unovči tako, da ob prijavi na dan prihoda pri ponudniku storitve le-tega obvesti, da bo za opravljeno storitev unovčil bon. Ponudnik nato v informacijski sistem FURS vnese podatke o upravičencu, na podlagi katerih FURS v informacijskem sistemu označi unovčenje bona pri upravičencu (zmanjša njegovo dobroimetje) ter vrednost bona v znesku opravljene storitve izplača ponudniku storitev v rokih in na način, ki so določeni v omenjeni uredbi.

Bon bo deljiv in se bo lahko unovčil v večkratnem znesku. Izplačilo bona v denarju ni možno.

Državo naj bi boni stali približno 345 milijonov evrov 

Vlada bo kmalu odločala, kako in kdaj bomo lahko porabili turistične bone ter dorekla še zadnje podrobnosti. Znano je, da bo vsak polnoletni prebivalec prejel bon v vrednosti 200 evrov, mladoletni pa bodo prejeli bon v vrednosti 50 evrov.

Državo naj bi turistični boni predvidoma stali 345 milijonov evrov. Po napovedih gospodarskega ministrstva bi bone lahko začeli koristiti ob začetku šolskih počitnic, so pa na spletni strani Finančne uprave RS (FURS) po poročanju 24UR danes dopoldan najavili, da bi bone lahko začeli koristiti že 19. junija, a so kasneje objavo odstranili in pojasnili, da so podatki neuradni, šlo naj bi za delovno verzijo spletne strani. 

Prenos bonov le v "ravni vrsti"

Po navedbah novinarjev 24UR naj bi bili boni prenosljivi le med sorodniki v t. i. ravni vrsti, torej med starši in otroci ter med starimi starši in vnuki.

Unovčevanje bonov bo potekalo na recepcijah, pokazati bomo morali osebni dokument. Bon bomo morali porabiti pri enem ponudniku. Uredba naj bi predvidevala tudi prepoved višanja cen v primeru plačila z bonom. 

Bone bodo sprejemale tudi turistične agencije

Bone bo najverjetneje mogoče unovčiti tudi za namestitve, ki jih rezerviramo preko turističnih agencij. Kako bi v tem primeru koristili bone, še ni povsem jasno, najverjetnejo neposredno v nastanitvi. Zanimanje pa je veliko, pravijo v turističnih agencijah. 

"Po vsej verjetnosti bo cena znižana za tisti del, ki ga bo predstavljal bon, tako da bo gost agenciji poravnal samo razliko," je za 24UR povedal Matej Knaus iz agencije Palma.

Po nekaterih napovedih naj bi bila vladna uredba sprejeta že danes.

dezurni@zurnal24.si

Turistične kmetije Slovenija Popotnik Najbolj bodo trpeli hoteli v mestih hotel zvezdice Popotnik Čeprav bi lahko odprli vrata, jih je večina še zaprtih
 

Komentarjev 4
  • peter7 08:00 09.junij 2020.

    In kako bodo bon koristili ljudje v domovih za upokojence ... Boljša oskrba?

  • Avatar Silsiolla
    Silsiolla 00:44 09.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • izRODEk 21:44 08.junij 2020.

    Stran ga bom vrgel. Kot vse druge reklame. Gnoj, kot je Počivalšek, mene ne more kupit. #NEjansizmu #UPOR