Popotnik
2903 ogledov

V temu delu turizma se kriza ne pozna

Terme Čatež Terme Čatež
Če je bila še ne dolgo nazaj prihodnost term in kopališč negotova, saj so se ljudje v velikem loku izogibali stika z ostalimi in obiskov javnih površin, bi danes lahko rekli, da so jo terme odnesle še najbolje.

Kopališča so polna, bližnjih hoteli in ostale nastanitve pa se soočajo s skoraj polno zasedenostjo, in to pretežno z domačimi gosti. Te se v največji meri zanimajo za nastanitve na Obali, kjer so skoraj vse kapacitete že zasedene. V kolikor ste se nadejali rezervirati nočitev v Aquaparku Hotel Žusterna ali pa v Talasu Strunjan boste tako do prihodnjega meseca to storili le s težka. Po oceni turističnih predstavnikov naših največji term naj bi bili rezultati letošnjega poletja kljub aktualnim razmeram približno na nivoju lanskih.

Family-Wellness Termalija - Terme Olimia | Avtor: Terme Olimia Terme Olimia
"S trenutnim obiskom in zasedenostjo ter najavami za prihodnje mesece smo v dani situaciji več kot zadovoljni, saj si glede na razmere še par mesecev nazaj nismo niti predstavljali, da bo na domačem trgu možno tako uspešno izpolniti izpad tujih gostov. Seveda pa bo tudi z dobrim delom v poletnih mesecih težko zapolniti večmiljonski izpad prihodkov, ki smo ga utrpeli v času med 15. marcem in 5. junijem, ko smo bili zaprti," je iskren Vasja Čretnik iz Term Olimia.

Doda, da je kljub dobri obiskanosti tudi sedaj moč čutiti izpad prihodka na bazenih in savnah, "saj zaradi priporočil in navodil NIJZ-a določene objekte, ko imamo veliko število hotelskih gostov, zapiramo za zunanje obiskovalce, prav tako še vedno veljajo določene omejitve pri savnah, kjer ni programov vrtinčenja, tudi parne savne ne delujejo".

Ljubljana brez turistov reportaža Popotnik "Stanje je katastrofalno"

Z dobro dinamiko rezervacij se soočajo tudi pri Sava Hotels & Resorts, pod katere spadajo Sava Hoteli Bled, Terme 3000 – Moravske Toplice, Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci, St. Hoteli Bernardin Portorož, Salinera resort Strunjan in San Simon resort Izola, kjer so bili nekateri hoteli zadnji vikend junija in v juliju že polno zasedeni. "Tudi povpraševanje za drugo polovico julija in avgust je zelo dobro. Trenutno za glavno turistično sezono na ravni celotne skupine beležimo 65 do 90 odstotno zasedenost, najvišje zasedenosti beležimo na Obali in v termalnih destinacijah, tako s strani domačih kot tujih gostov," povedo.

V ospredju slovenski gosti in promocijske akcije

Vsi sogovorniki pozdravljajo uveljavitev turističnih bonov, ki so po njihovem mnenju izjemno pripomogli k dosedanji uspešnosti poletne sezone. Ne čudi niti, da je večina gostov domačih, zato je večina ponudnikov ponudbo nekoliko prilagodila.

"Ker želimo gostom ponuditi resnično čim več, vsi paketi namestitve v Termah Čatež, torej tudi tisti, ki bi jih želeli 'plačati' s turističnimi boni, ne glede na izbrani tip namestitve že vključujejo kopanje na poletni Termalni rivieri oz. Aquaparku Žusterna. Zaradi pandemije smo prilagodili tudi nekatere pogoje, tako je npr. odpoved rezervacije brezplačna, pri rezervaciji pa ne zahtevamo niti garancije plačila s strani gosta," razkrijejo pri Termah Čatež, kjer bodo za pestrost bivanja v poletnem času v Termah Čatež poskrbeli z dodatnimi animacijskimi novostmi. Ena izmed njih bo 'Piknik kino' na poletni Termalni rivieri, ki bo omogočal ogled filma iz termalnega bazena.

Kopanje v bazenu | Avtor: Profimedia Profimedia
"V Termah Olimia smo že v mesecu maju pred znanim datumom za odprtje kapacitet lansirali promocijsko akcijo, s katero smo v juniju na račun precej znižanih cen uspeli takoj po odprtju zapolniti nastanitvene kapacitete. Ta zelo dober trend števila gostov in nočitev smo zadržali tudi pri rezervacijah za mesec julij in avgust, predvsem zaradi velikega števila turističnih bonov," nadaljujejo pri Termah Olimia, kjer je za celotno obdobje razmerje izrazito v korist domačih gostov, ki jih je za skoraj 95 odstotkov. Razliko predstavljajo predvsem gosti iz sosednje Avstrije in Hrvaške, kmalu pa tam pričakujejo nekaj več gostov iz držav Beneluksa, ki so poleti njihovi tradicionalni gosti. Pretekla leta najštevilčnejših gostov med poletjem – Italijanov je letos le za vzorec.

Ob tem opozorijo, da čeprav imajo višje število nočitev, so bili prihodki v juniju zaradi zgoraj omenjene promocijske akcije precej nižji kot preteklo leto. In dodajo, da po drugi strani v mesecu juliju v skladu s politiko fleksibilnih cen v povprečju dosegajo celo višje cene kot lani. 

Turistična kmetija Statistika Popotnik Domači gosti rešujejo turizem; kar 64 odstotkov manj tujcev kot lani

Čeprav jih veseli, da se je veliko Slovencev odločilo dopustovati pri njih, so negativno presenečeni nad odnosom nekaterih: "Za nas je vsak gost dobrodošel in ga z veseljem sprejmemo ne glede na to, od kod prihaja, in to seveda velja tudi za slovenske goste. Je pa res, da bolj kot pretekla leta opažamo, da je med gosti tudi nekaj posameznikov, ki se neprimerno obnašajo in motijo ostale goste ter ne upoštevajo pravil in navodil zaposlenih. Nekateri med njimi so celo žaljivi do naših delavcev, ki prihajajo iz drugih držav." 

Slovensko morje Novo Popotnik Tu smo do zdaj unovčili največ bonov

Dolenjske Toplice | Avtor: Terme Krka Terme Krka
Da so slovenski gosti v večini, pa ni nič novega v Termah Krka . "Ustvarjajo za približno dve tretjini vseh nočitev. Povpraševanja tujih gostov so zaradi znanih epidemioloških razlogov redka, posamična prihajajo od nemških, ruskih, nizozemskih, italijanskih ali hrvaških gostov. V skladu s pričakovanji je bilo število nočitev v juniju manjše kot lani, kljub temu pa je bila povprečna zasedenost hotelskih sob v zdraviliščih Term Krka v juniju okoli 73 odstotna, lani okoli 82 odstotna," so številke z nami delili pri Termah Krka, kjer kot letošnjo novost navedejo prenovljeno strunjansko plažo, prav tako so obogatili tudi svojo ponudbo. Po novem lahko gostje v Termah Dolenjske Toplice spoznavajo vaje in meditacije, ki pomagajo krepiti čuječnost, sproščajo in pripomorejo h globljemu doživljanju narave in sedanjega trenutka, v Termah Šmarješke Toplice pa lahko gostje opravijo test hormonov, to je kortizola ali t. i. stresnega hormona in melatonina, 'spalnega' hormona, pa tudi test intolerance na hrano.

Domače goste zelo dobro poznajo tudi pri Sava Turizmu, saj je na njihovih destinacijah delež domačih gostov tradicionalno polovičen. "Cenimo njihovo zvestobo in zaupanje. Slovenski gosti so zagotovo zahtevni in imajo visoka pričakovanja, želijo si kakovostne turistične namestitve in storitve, kraja, kjer se lahko sprostijo in razvajajo, družijo s svojimi najbližjimi, edinstvenih doživetij in aktivnosti v naravi ter odlične kulinarike," sklenejo in namignejo, da se bo dosti prostora še našlo na Bledu, kjer so konec junija odprli popolnoma prenovljen Hotel Park.

Kopanje na Bledu Bled Popotnik Nedovoljeno kopanje vas lahko pošteno udari po denarnici
Komentarjev 1
  • Avatar jezeran
    jezeran 08:48 18.julij 2020.

    res je polno, hoteli, terme. Samo se pozna da morajo zaradi razkuževanja sob in ostalih higijenskih standardov, krčiti drugje, u glavnem pri hrani, kakovost je padla. sploh pa ljudje uovčujejo bone, če jih ne bi bilo bi bil obisk veliko, veliko slabši.

Sorodne novice