Popotnik
290 ogledov

Na obisk k alpakam

alpake
1/6
Žurnal24
Ta vikend smo obiskali del Slovenije, na katerega velikokrat, na našo škodo, pozabimo, k čemur pripomore predvsem velika oddaljenost.

Lepot Prekmurja Vlado Kreslin v svojih pesmih ne opeva kar tako, saj se pokrajina na skrajnem severozahodu, ki je poznana po gostoljubnih ljudeh, imenitni hrani, štorkljah in panonski ravnici, ponaša s prekasnimi znamenitostmi in še lepšimi sončnimi zahodi. Možnosti za raziskovanje je več; lahko ga prekrižarimo po dolgem in počez s kolesom, ali pa z avtom, ob čemer si lahko ogledamo marsikaj; od zgodovinskih znamenitosti do etnografskih posebnosti in naravnih zanimivosti. Raziskovanje pokrajine lahko umestimo v podaljšan vikenda, ali več teh, spodaj pa sledi nekaj naših predlogov za obisk.

Ena izmed možnosti je, da se namenimo v okolico Moravskih toplic. Okoliš sodi še pod Goričko in s tem v zvezi z domačini ni šale. Goričko je namreč eno, Prekmurje pa drugo. V neposredni okolici si je moč ogledati prekrasno Plečnikovo cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini, ki je na pogled več kot impozantna. Obdana z imenitnim cvetličnim nasadom, kot ena najznamenitejših objektov v Evropi, vabi, da se sprehodiš in si ogledaš tudi notranjost. Pri tem pa je trenutno treba imeti v mislih, da je zaradi sedanjih razmeh na žalost zaprta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

✨ TRIP TIP ✨ Masterpiece of Plečnik, "The white dove", is one of the more interesting architectural structure of 20th century and the most remarkable sanctuary in Pomurje. • • • Plečnikova mojstrovina, bela golobica, je ena izmed zanimivejših arhitekturnih stvaritev 20. stoletja in najznamenitejše svetišče Pomurja. _______________ 📸 @jurebanfi x @funkitmarketing | Objava je nastala v okviru projekta Guide2Visit, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj in programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska 2014─2020. #murskasobota #visitmurskasobota #pomurjeregion #pomurje #prekmurje #goričko #mojegoričko #prlekija #geoslo #geoslovenija #geoslovenia #igslovenia #slovenia #slovenia🇸🇮 #feelslovenia #ifeelslovenia #slovenia_ig #visitslovenia #slovenian #slovenija #thisisslovenia #kampadanes #discoverslovenia #visitpomurje #investpomurje #pannonia #pannonian #pannonianfields #touristguide #triptip

A post shared by Visit Murska Sobota (@visitmurskasobota) on

Goriška Brda intervju Popotnik Velik potencial, ki ga premalo izkoriščamo

Naslednja znamenitost je Rotunda sv. Nikolaja, ki se nahaja v vasi Selo. To je spomenik značilne okrogle oblike, kombinacija romanske arhitekture ter gotskega slikarstva, poslikave, tj. bogate freske, pa so na temo pasijona (postaje kristusovega pasijona). Postavili so jo menihi v 13. stoletju. Ob Rotundi stoji lesen zvonik. Možen je voden ogled, za katerega je treba odšteti 1,5 €/osebo.

Prekmurje | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Vsi ljubitelji (prekmurske) kulinarike bodo na račun prišli ne daleč stran od Rotunde, saj v Gostilni pri Rotundi strežejo domače specialitete; od vsem znanega bograča, do paprikaša, ciganske pečenke …

Da pa nas sicer izvrstna hrana preveč ne 'poleni', priporočamo prijeten sprehod okoli bližnjega Bukovniškega jezera, ki sodi pod okrilje Krajinskega parka Goričko. Ob vhodu v park vas pozdravi posrečena tričlanska družinica, narejena iz slame in oblečena v stara delavska oblačila.

V sprehod je sicer vključenih tudi 26 energetskih točk, ki izboljšujejo zdravje in počutje in na katerih si lahko odpočijemo ter naužijemo miru. Ogledamo si lahko tudi kapelico svetega Vida in v neposredni bližini pijemo osvežilno vodo iz Vidovega studenca. Voda naj bi bila zdravilna, saj ima ugodne učinke pri zdravljenju vida, prebavil, kože, sluha in živčevja. Ob izviru stoji iz lesa izrezljan kipec škrata Blagodejnika.

Krožna pot nas v nadaljevanju pripelje do jezera, ki je sicer priljubljen prostor za sprehode, kolesarjenje, ribolov, kampiranje, piknike in gobarjenje.

Prekmurje | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Pot vodi od jezera naprej do igrišča, kjer je poleg uporabe igral otrokom na voljo nekaj interaktivnih iger. Odločimo se lahko tudi za obisk parka avantur, ki se nahaja v gozdičku ob poti in je primeren za zmerno adrenalinsko navdahnjene. Opozarjamo, da je park odprt zgolj ob vikendih.

Ljubljana brez turistov RAZISKALI SMO Popotnik Akcija turistični boni: Velike razlike

V kolikor ste takšni ljubitelji raziskovanja kot mi, vas za piko na i popolnemu izletu povabimo še v pravcati tropski vrt sredi Prekmurja. Da prav ste prebrali, približno 10 let nazaj se je na skrajnem severovzhodu Slovenije odprlo podjetje Ocean Orchids, kjer vzgojijo 2 milijona orhidej letno, vsem obiskovalcem pa je na voljo ogled košček barvite tropske divjine. Iz vrta tropskih rastlin, kjer lahko občudujete več kot 900 eksotičnih primerkov približno stotih rastlinskih vrst, lahko pokukate tudi v proizvodnjo, kjer vsakodnevno zacveti okoli 4000 orhidej.

Če vam ostane še kaj moči, je dan v Prekmurju najbolje zaključiti v stilu, tj. v eni izmed bližnjih term. V kolikor pa s časom niste omejeni, lahko naštejemo tudi druge znamenitosti, ki si jih je v okolici vredno ogledati. V skrajnem severu Goričkega, na meji z Avstrijo, stoji Sotinski breg, ki s 418 metri velja za najvišjih vrh Prekmurja in kot tak ponuja prekrasen pogled na bližnjo in ne tako bližnjo okolico.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

At the highest point of Prekmurje. #slovenia Taken on a project for @feelslovenia.

A post shared by Jost Gantar (@jostgantar) on

Ne daleč stran, v okolici naselja Nuskova, izvira Nuskovski slatinski vrelec. Vrelec je kaptiran, vodo, polno železovega oksida, pa si lahko natočite kar sami in se prepričate o njenih blagodejnih učinkih. 

Surfanje nora avantura Popotnik Pravi naslov, če želite biti eno z oceanom

grad Grad | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Posebj za otroke (čeprav smo uživali tudi odrasli) pa je zanimiv doživljajski park Vulkanija, ki nas z izjemno interaktivno vsebino popelje na nepozabno potovanje v globino goričkega vulkana, skozi zgodovino Zemlje in po geoloških značilnostih.

Čisto blizu parka, na enem izmed vulkanskih gričev, stoji tudi največji grad na Slovenskem – grad Grad. Ima kar 365 sob in v sebi skriva številne legende.

Vsi ljubiteljem živali ne smete izpustiti priložnosti za druženje z vedno bolj priljubljenimi živalmi. Govorimo o južnoameriških kamelah oziroma alpakah, ki jih na turistični kmetiji Mali raj lahko tudi sprehajate in hranite.

alpake | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Spisek doživetij, ki jih ponuja Prekmurje, bi lahko bil še dosti daljši, a toplo priporočamo, da ga dopolnite sami. Bovec posočje Popotnik Nad tem trendom so letos presenečni

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice