Popotnik
354 ogledov

Pravi naslov, če želite biti eno z oceanom

Surfanje
1/4
Nina Vodeb
Čeprav je sezona potekala nad pričakovanji, je epidemija vplivala tudi na šport, ki v Sloveniji postaja vse bolj prepoznaven in priljubljen.

Še ne dolgo nazaj, konec 90. letih, je le malo ljudi v Sloveniji natančno vedelo, kaj surfanje pravzaprav pomeni. Številni so ga namreč zamenjevali z windsurfanjem in jim ni bilo jasno, da se surfa brez jader, in da se surfat ne hodi na Bol na Brač, hudomušno pravijo v surf klubu Ujusansa, ki so bili eni prvih, ki so sicer enega izmed najstarejših športov razvili tudi pri nas. Na tem področju so aktivni že 15 let.

Danes, v normalnih okoliščinah, v svojih kampih in surf hišah, ki se nahajajo na Portugalskem, v Franciji in Španiji, surfat vsako leto učijo na stotine posameznikov. Tudi oni pa letos niso bili izjema v turističnem sektorju, saj se soočajo zgolj s polovično zasedenostjo v družinskem kampu blizu francoskega obalnega mestu Montalivet, medtem ko so bili v študentskem kampu skoraj povsem polni.

Škofja Loka turistični boni Popotnik Pričakovali so polom, dočakali nasprotno

"Na začetku poletja nismo bili prepričani, ali naj kampe sploh izvedemo. Dobro smo se odločili, da jih navkljub epidemiji izpeljemo. Naši kampi se namreč nahajajo dokaj na samem in daleč od žarišč," svoje odločitve ne obžalujejo pri Ujusansi, ki z eno izmed skupin trenutno uživajo na valovih francoske obale.

Surfanje | Avtor: Nina Vodeb Nina Vodeb

Tajska številne omejitve Popotnik To so priljubljene destinacije, ki jih še ne morete obiskati

Kar 80% udeležencev je začetnikov

Da pa surfanje morda ni tako enostavno, kot zgleda na prvi pogled, opozori tudi vodja programa surfanja Andraž Rakušček: "Surfanje je zelo težek šport in uspeh ne pride hitro. Primeren je za ljudi, ki bolj uživajo na poti kot pa na cilju." Zahteva namreč dobro fizično pripravljenost in potrpežljivost, a kot pravijo v Ujusansi, je primerno za vsakogar, saj je pri njih kar 80 odstotkov udeležencev začetnikov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

As the season of ujusansa family is slowly comming to an end, we would like to thank all of you who were here with us and all of you who are yet to join us in the years to come. 🤙 It was a summer full of wonders and we hope to see you soon again!😊 🏄‍♂️ . ~ Your Uju Crew . Photo: @tomkrznar . . . #Lpkids #wearetravelmums #familyadventures #traveldeeper #holidayswithkids #mytinyatlas #travelwithkids #travellerau #familytravel #worldschooling #travel #vacation #outdoors #travelgram #travelling #explore #wanderlust #safari #adventurewaits #makememories #surflife #surfkids #surftravels #surfmom #summervacation #beachholiday #learntosurf #surfcamp #familyfun #familysurf

A post shared by Ujusansa Family (@ujusansafamilysurf) on

Surfanje je ena prvih aktivnosti, ki smo jo ljudje sprejeli kot prostočasno aktivnost. A to ne vsi ljudje našega planeta, temveč plemena polinezijskih otočij, katerih zanimanje in povezanost z oceanom je še danes predmet neverjetnih pripovedk, zgodb in mitov. Danes pa velja za dodatno aktivnost, ki popestri počitnice, na račun pridejo predvsem otroci, saj "je otrokom zabavno gledati starše, kako se lomijo in so enkrat za spremebo enakopravni". 

Čeprav za to obstaja malo možnosti, pa je surfanje ob neupoštevanju navodil učiteljev lahko tudi nevarno. "Šport je bolj varen kot ribolov, so pa do neke mere vsi vodni športi nevarni, ker smo ljudje kopenske živali," meni vodja surfanja pri Ujusansi. 

Dobra stran tega športa je tudi, da zanj ne obstaja nobene časovne in prostorske omejitve, saj se ga lahko lotite po celem svetu. Najbolj privlačne so sicer tiste destinacije, kjer je varno in je topla voda.

Čeprav v Sloveniji in na sploh v Jadranskem morju nimamo idealnih pogojev za surfanje, je Rakušček mnenja, da bi se to lahko hitro spremenilo: "Pri nas bi lahko naredili umetni val, Avstrija nas pri tem prehiteva." In doda, da so gostje iz Slovenije najbolj presenečni prav nad močjo valov: "Pol metra val na Atlantiku ima še enkrat večjo moč kot enako visok val Jadranskega morja."

slap Vøringsfossen bi jo obiskali? Popotnik Nova znamenitost, ki požene strah v kosti
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice