Znana turistična atrakcija dobiva novo podobo

Foto: epa
Foto: epa
Delo bodo fotografirali in razstavili v drugih evropskih mestih.
Oglej si celoten članek

Zid Johna Lennona, simbol čeških protivladnih protestnikov v osemdesetih letih in turistična atrakcija v ''zlatem mestu'' – Pragi, dobiva podobo.

Od znanih citatov, med njimi ''dajte miru priložnost,'' do naključnih navdihov in točk za fotografiranje, zid v središču češkega glavnega mesta je v prejšnjem režimu Češkoslovaške najbolj zaznamovala podoba nekdanjega Beatla Johna Lennona, ki je predstavljal mir, svobodo in zahodne vrednote. Sedaj mu bodo umetniki dali novo simboliko.

Ustvarjalci iz evropskih držav, Norveške in Ukrajine bodo v zgolj enem dnevu prebarvali celotno podobo zidu, poroča Euronews.

V projektu se bodo osredotočili na tematiko svobode in energije, glavni temi od začetka ruske invazije v Ukrajini. "Moje delo je povezano z vojno v Ukrajini. Slikam njen konec. V tej sliki neba bo svoboda, saj v Ukrajini pravimo, da je nebo svoboda, sončnica pa izraža energijo," je dejala ukrajinska umetnica Viktoria Savčuk.

Celotno steno bodo fotografirali, jo prenesli na veliko napihljivo polzvezdo in jo razstavili po več evropskih mestih, od Bruslja, Pariza in Strasbourga.

Lennonov zid je sicer v nenehnem spreminjanju, češka vlada ga je denimo že pobelila v letu 1998, vendar sporočilo vseskozi ostaja enako - "ljubezen, ne vojna".

Foto: epa Zid John Lennona dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.