Popotnik
129 ogledov

Znana turistična atrakcija dobiva novo podobo

Zid John Lennona epa
Delo bodo fotografirali in razstavili v drugih evropskih mestih.

Zid Johna Lennona, simbol čeških protivladnih protestnikov v osemdesetih letih in turistična atrakcija v ''zlatem mestu'' – Pragi, dobiva podobo.

Od znanih citatov, med njimi ''dajte miru priložnost,'' do naključnih navdihov in točk za fotografiranje, zid v središču češkega glavnega mesta je v prejšnjem režimu Češkoslovaške najbolj zaznamovala podoba nekdanjega Beatla Johna Lennona, ki je predstavljal mir, svobodo in zahodne vrednote. Sedaj mu bodo umetniki dali novo simboliko.

Ustvarjalci iz evropskih držav, Norveške in Ukrajine bodo v zgolj enem dnevu prebarvali celotno podobo zidu, poroča Euronews.

V projektu se bodo osredotočili na tematiko svobode in energije, glavni temi od začetka ruske invazije v Ukrajini. "Moje delo je povezano z vojno v Ukrajini. Slikam njen konec. V tej sliki neba bo svoboda, saj v Ukrajini pravimo, da je nebo svoboda, sončnica pa izraža energijo," je dejala ukrajinska umetnica Viktoria Savčuk.

Celotno steno bodo fotografirali, jo prenesli na veliko napihljivo polzvezdo in jo razstavili po več evropskih mestih, od Bruslja, Pariza in Strasbourga.

Lennonov zid je sicer v nenehnem spreminjanju, češka vlada ga je denimo že pobelila v letu 1998, vendar sporočilo vseskozi ostaja enako - "ljubezen, ne vojna".

Zid John Lennona | Avtor: epa epa
dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.