Železo v različnih kosih mesa

Foto: Mercator
Foto: Mercator
Različne vrste mesa vsebujejo različne količine železa. Največ se ga nahaja v jetrih.
Oglej si celoten članek

Železo je za naše telo pomembno, še posebej pomembno je v prehrani otrok. Na Inštitutu za nutricionistiko so objavili količine železa, ki se nahaja v posameznem mesu. Kozje meso ima tako po njihovih podatkih dva miligrama železa na sto gramov mesa. "Priporočen dnevni vnos železa je po D-A-CH smernicah, sprejetih v Sloveniji 15 miligramov," pojasnjujejo na inštitutu.

Jagnetina vsebuje nekoliko manj železa kot kozje meso. Ledja in stegno vsebujejo 1,4 miligrama. Pleče pa 1,1. Najbolj bogata z železom so pri živalih jetra in nekateri drugi notranji organi.

Bogata svinjska jetra

Svinjska jetra imajo denimo kar 29 miligramov železa, goveja jetra pa 10. Svinjsko pleče in rebra imajo 1 miligram, srce 3,2, jezik 2,7, stegno pa 0,6. Goveja ledja imajo 1,5 miligrama železa v 100 gramih mesa, v stegnu 1,9, v plečih pa 2,1 miligrama. Telečji vampi imajo kar visoko vsebnost železa, in sicer 10 miligramov.

Piščančja in puranja prsa imajo 0,6 miligrama železa, piščančja bedra 0,8, puranja pa 1,2. Piščančja jetra imajo 7,4 miligrame železa.  

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:13 28. November 2014.

    Najboljš pri pomanjkanju železa,da gre ta človk na DINOS in začne grist kakšen železen ror al pa plato,pomaga!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.