Projekti
267 ogledov

Železo v različnih kosih mesa

rostbif Mercator
Različne vrste mesa vsebujejo različne količine železa. Največ se ga nahaja v jetrih.

Železo je za naše telo pomembno, še posebej pomembno je v prehrani otrok. Na Inštitutu za nutricionistiko so objavili količine železa, ki se nahaja v posameznem mesu. Kozje meso ima tako po njihovih podatkih dva miligrama železa na sto gramov mesa. "Priporočen dnevni vnos železa je po D-A-CH smernicah, sprejetih v Sloveniji 15 miligramov," pojasnjujejo na inštitutu.

Jagnetina vsebuje nekoliko manj železa kot kozje meso. Ledja in stegno vsebujejo 1,4 miligrama. Pleče pa 1,1. Najbolj bogata z železom so pri živalih jetra in nekateri drugi notranji organi.

Bogata svinjska jetra

Svinjska jetra imajo denimo kar 29 miligramov železa, goveja jetra pa 10. Svinjsko pleče in rebra imajo 1 miligram, srce 3,2, jezik 2,7, stegno pa 0,6. Goveja ledja imajo 1,5 miligrama železa v 100 gramih mesa, v stegnu 1,9, v plečih pa 2,1 miligrama. Telečji vampi imajo kar visoko vsebnost železa, in sicer 10 miligramov.

Piščančja in puranja prsa imajo 0,6 miligrama železa, piščančja bedra 0,8, puranja pa 1,2. Piščančja jetra imajo 7,4 miligrame železa.  

 

 

Komentarjev 1