Afera 'Glupi davki': V NSi pravijo, da je Vizjak ravnal nesprejemljivo, toda ...

Foto: Vlada RS Matej Tonin Foto: Vlada RS andrej vizjak
V NSi izjave ministra za okolje ministra Andreja Vizjaka glede pritiskov na sodnike ocenjujejo kot neprimerne in nesprejemljive. "Odločitev o tem, ali minister Vizjak še uživa naše zaupanje, pa bomo sprejeli do obravnave interpelacije o njegovem delu," so pojasnili v NSi.
Oglej si celoten članek

Kot so še dodali, se bodo o novih dejstvih in posnetku pogovora med Vizjakom in gospodarstvenikom Bojanom Petanom, pogovorili v prihodnjih dneh, ko se bo predsednik NSi Matej Tonin vrnil iz tujine.

Televizija POP TV je namreč v sredo objavila posnetek pogovora Vizjaka in Petana iz leta 2007, v katerem Vizjak Petanu med drugim ponuja dogovor o upravljanju Term Čatež, v katerih sta bila med lastniki glavna tabora Petanovih družb in državnih podjetij, ter dogovor glede umika lastnih delnic Term Čatež. Glede slednjega je Vizjak menil, da posla ni smiselno izpeljati, saj bi finančno obremenil družbo, s kupnino in tudi s plačilom davka.

Vizjak je medtem priznal, da je posnetek avtentičen.

"Pred sabo imaš zdaj fight z državo," pravi Vizjak Petanu in ga prepričuje, da ni mogoče, da bi spremenil sklepe skupščine: "Mi bomo šli z vsemi kanoni na to z začasnimi odredbami. Veš, da bomo sodniku jajca strli. To se bo hitro zgodilo!"

Foto: Vlada RS andrej vizjak

Takratni gospodarski minister Petanu med drugim ponuja tudi dobrohotnost države pri prevzemanju Term Olimia in na drugi strani svari pred tem, da bi na sodišču izpodbijali sklepe skupščine Term Čatež, pri tem pa omenja, da bodo že našli sodnika, na katerega lahko pritisnejo.

Vizjak je v današnji izjavi za medije pojasnil ozadje pogovora in med drugim zatrdil, da je želel le preprečiti škodljivo delovanje za državo in oškodovanje Term Čatež.

V Slovenskem sodniškem društvu so "začudeni in osupli nad objavljenimi izjavami" tedanjega ministra za gospodarstvo, danes okoljskega ministra Vizjaka, ko je dejal, da bodo "kateremu sodniku 'jajca' strli". Uporabljen besednjak je nezaslišan in govori sam zase, opozarjajo v sodniškem društvu.

Kot je zapisala predsednica sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević, Vizjakove izjave "med drugim izražajo tudi precejšnje nepoznavanje delovanja sodnega sistema ter podcenjevanje neodvisnosti in avtonomnosti slovenskih sodnikov".

"Kakršnekoli grožnje sodnikom so v demokratični družbi povsem nedopustne in skrajno zaskrbljujoče. Uporabljen besednjak je nezaslišan in govori sam zase," menijo v društvu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 07:37 5. November 2021.

    Medalja ima dve strani samo sedaj jevažna samo ena koprebereš ostale portale šele lahko ugotoviš kje tiči zajec tudi sodnik …

  • 19:02 4. November 2021.

    človek ima jajca.. vsem nam v oči prizna in se nam še smeji, ker ve da mu NE BO NIČ. …

  • 17:33 4. November 2021.

    Toninu bi sporočil, da je njegov ministrski kolega navaden lažnivec in prevarant, kot vsi v sds, če ima vsaj 1% …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.